Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Πόσα σφυροδρέπανα έχει η κ. Παπαρήγα στο γραφείο της;

του Δημήτρη Ψυχογιού 

© Athens Voice 5.4.2014, αναδημοσίευση "Πολιτική Επιθεώρηση" 

Το πολιτικό τοπίο έχει μεταβληθεί σε κινούμενη άμμο, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο επόμενος που θα βυθιστεί. Κυρίως το πολιτικό προσωπικό, που ενδιαφέρεται μόνο για τις ίντριγκες επιβίωσης / κυριαρχίας στις οποίες συμμετέχει. Οι λυσσαλέες κομματικές και ενδοκομματικές συγκρούσεις θα συνεχιστούν πάνω στην άλλη κινούμενη άμμο που είναι η οικονομία. 

Μέχρι πριν λίγη ώρα νόμιζα πως η οπτικοακουστική παγίδευση του Τάκη Μπαλτάκου είχε γίνει στο γραφείο του Ηλία Κασιδιάρη και έβρισκα, ας πούμε, φυσιολογική την ύπαρξη του εικονοστασίου που όλοι διακρίναμε στο βίντεο, στον τοίχο πίσω από την πλάτη του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Δεν γνωρίζω τις θρησκευτικές απόψεις του χρυσαυγίτη βουλευτή αλλά μου φαινόταν λογικό ένας «λαϊκός εθνικιστής», όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται, να έχει πολλά εικονίσματα, να τον βοηθούν οι άγιοι στην επίτευξη των ιερών σκοπών του.

Τώρα κατάλαβα πως η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Παναγιώτη Μπαλτάκου στη Βουλή, σε αυτόν ανήκε το εικονοστάσι. Και ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω από την έκπληξη: είναι δυνατόν άνθρωπος με τόσο σημαντικό θεσμικό ρόλο να είναι τόσο φανατικός; Είναι δυνατόν δημόσιος χώρος, το γραφείο του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, να μετατρέπεται σε εκκλησία; Οι απόπειρες που έγιναν από διάφορους κατά καιρούς να ιδρυθεί παρεκκλήσι στη Βουλή δεν τελεσφόρησαν ποτέ, μάλλον επειδή οι βουλευτές κατάλαβαν πως έτσι παραχωρούσαν πολιτικά πρωτεία στη Εκκλησία παρά επειδή το σύνταγμα αναγνωρίζει την ανεξιθρησκεία. Ο κ. Μπαλτάκος, έφτιαξε ιδιωτικό παρεκκλήσι.
Είναι δυνατόν, σε άνθρωπο δίπλα στον πρωθυπουργό της χώρας, να υπάρχει τόσος και τέτοιος θρησκευτικός φανατισμός, τόση ελάχιστη συναίσθηση του γελοίου, τέτοια ποιότητα νοημοσύνης ώστε να παγιδεύεται από αντιπάλους και να δηλώνει πως θεωρεί «μαλάκα μεγαλοαστό» τον Αντώνη Σαμαρά, «σιωνιστές» τους αμερικανοεβραίους, «θεούσα» την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Προφανώς παγιδεύτηκε γιατί δεν περίμενε τέτοιο χτύπημα από τους συναγωνιστές της Χρυσής Αυγής – αυτή η έλλειψη μπέσας εξόργισε και τον γιο του, ο οποίος, επιτέθηκε σε βουλευτές αλλά «οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών εκτός της Βουλής και αφέθηκε ελεύθερος», διάβασα στο Βήμα.
Περίεργη, το λιγότερο, πρέπει να χαρακτηριστεί η αντίληψη που έχει η φρουρά της Βουλής για τα καθήκοντά της – εκτός αν αποδεχθούμε την ανάλυση του Άδωνη Γεωργιάδη που δήλωσε πως "σαν πατέρας" συγκινήθηκε από τη συμπεριφορά του υιού Μπαλτάκου: επρόκειτο για οικογενειακό καυγά, απλώς οι ψυχραιμότεροι χώρισαν αυτούς που τσακώνονταν.
Τον Δεκέμβριο, γράφοντας εδώ για την Κεντροαριστερά ανέφερα en passant πως η «ισχυρή παρουσία ακροδεξιών και εθνικιστών στην ηγεσία της ΝΔ», τη στιγμή που ο μεγάλος όγκος των ακροδεξιών και δεδηλωμένων εθνικιστών έχουν μετατοπιστεί προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, έχει ως αποτέλεσμα «η ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι σε δυσαρμονία με το εκλογικό της σώμα», που αποτελείται πια κυρίως από μετριοπαθείς συντηρητικούς και φιλελεύθερους.
Ήσαν γνωστά τότε τα φαινόμενα «Χρύσανθος Λαζαρίδης», «Φαήλος Κρανιδιώτης» – αλλά το φαινόμενο «Τάκης Μπρατάκος» ξεπερνά κάθε γνώση και κάθε φαντασία. Οι απόψεις του, οι διασυνδέσεις του, η πολιτική λειτουργία του, το εικονοστάσι του, ο φανατισμός του, η βλακώδης κουτοπονηριά αποκαλύπτουν το ποιόν της ηγετικής ομάδας της ΝΔ που κυβερνά τη χώρα. Το αντέχει ο κοινωνικός και πολιτικός ιστός της ΝΔ αυτό, να την διαχειρίζεται τέτοια ακροδεξιά οικογένεια; Θα γίνουν πιστευτά τα περί «αυτονόμησης» του κ. Μπρατάκου από τον αρχηγό του; Ή οι παιδιαριώδεις εξηγήσεις ότι προσχωρούσε στη λογική των αντιπάλων του για να τους «ψαρεύει»; Ειδικά για να υποδεχθεί τον Ηλία Κασιδιάρη έβαλε τα εικονίσματα στον τοίχο;

Μέχρι πριν λίγες ώρες πιστεύαμε (τουλάχιστον πίστευα εγώ) πως υπήρχαν δύο σταθερές στο πολιτικό σύστημα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και ένα αμετακίνητο απολίθωμα, το ΚΚΕ – που πάντως οι γραμματείς του δεν έχουν τόσα σφυροδρέπανα στα γραφεία τους όσα εικονίσματα ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Η μισή Χρυσή Αυγή βρίσκεται στη φυλακή, οι ΑΝΕΛ πετσοκόβονται συνεχώς, η σύγκρουση Παπανδρέου-Βενιζέλου προμηνύει τα χειρότερα για την «Ελιά» και το ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ ταλαιπωρείται από ενδοκομματικές διαμάχες και εξαερώνεται δημοσκοπικά. Η άθλια «υπόθεση Μπαλτάκου», που ίσως είναι μόνο η αρχή της επικοινωνιακής επίθεσης των νεοναζί, δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην ευστάθεια της ΝΔ. Αλλά μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προβλήματα, όπως αποκαλύπτει συνεχώς η διπλή γλώσσα των στελεχών του και του Αλέξη Τσίπρα, στην προσπάθεια να ισορροπηθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις; Τα προγνωστικά για τις ευρωεκλογές δεν είναι καλά για τη μείζονα αντιπολίτευση και αν απομακρυνθεί η προοπτική της εξουσίας, οι «δευτερεύουσες αντιθέσεις» θα γίνουν πρωτεύουσες.
Το πολιτικό τοπίο έχει μεταβληθεί σε κινούμενη άμμο, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο επόμενος που θα βυθιστεί. Κυρίως το πολιτικό προσωπικό που ενδιαφέρεται μόνο για τις ίντριγκες επιβίωσης/ κυριαρχίας στις οποίες συμμετέχει. Θα αρχίσουν δηλαδή στο ΠαΣοΚ να μετρούν πόσους ποντους θα τους δώσει η «υπόθεση Μπαλτάκου», στον ΣΥΡΙΖΑ να θριαμβολογούν ότι αποδείχθηκαν οι ακροδεξιές σχέσεις της κυβέρνησης, κατηγορώντας ταυτόχρονα Δένδια-Αθανασίου για επεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, όπως ακριβώς και ο Τάκης Μπαλτάκος. Οι λυσσαλέες κομματικές και ενδοκομματικές συγκρούσεις θα συνεχιστούν πάνω στην άλλη κινούμενη άμμο που είναι η οικονομία.
Δεν ξέρω πού οδηγούν όλα αυτά, αλλά καλές εξελίξεις δεν προμηνύουν. 
 
O Δημήτρης Ψυχογιός ήταν καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (ΜΜΕ και γραφή). Εργάσθηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ("Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Αντιθέσεις", "Αντί", "Δίφωνο"), σήμερα δημοσιογραφεί στο "Βήμα" και στην Athens Voice.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ Ισπανία ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χρήστος Γιανναράς Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Ernst Bloch Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι