Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Η κρίση στην Ουκρανία εξαναγκάζει σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια;Βαλκανική Χερσόνησος:
ενεργειακό σταυροδρόμι της Ευρώπης 
Οι υποδομές για την ενέργεια και ιδίως τα δίκτυα χρειάζονται επενδύσεις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου και εκτεταμένες σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα τα δίκτυα για την μεταφορά και διανομή ενέργειας που παράγεται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών μεγάλης συνολικής ισχύος (παράκτια και θαλάσσια αιολική, σημαντικά ηλιακά συστήματα, διασυσυνδεδεμένες υδατοπτώσεις), πρέπει να είναι διασυνοριακά, εκτεταμένα στο χώρο και να διασυνδέονται σε σημαντικό τμήμα της ηπείρου. Διαφορετικά, η αποτελεσματικότητα και ο τελικός βαθμός απόδοσης του συστήματος δεν θα είναι συγκρίσιμος με των συμβατικών, μη ανανεώσιμων πηγών (άνθρακας, υδρογονάνθρακες, πυρηνικά).
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για χώρες όπως η Ελλάδα - και οι άλλες Βαλκανικές - που μπορούν να γίνουν σημαντικοί παραγωγοί και εξαγωγείς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, λόγω γεωγραφικής θέσης, μεγάλο μέρος των δικτύων που χρειάζονται για τη μεταφορά ενέργειας στους άξονες Νότου-Βορρά (δηλαδή πάνω στην ευρωπαική αλυσίδα Μεσόγειος - Βαλκανική Χερσόνησος - Κεντρική Ευρώπη) ή Ανατολής- Δύσης (Ανατολική Μεσόγειος + Μαύρη Θάλασσα - Κεντρική και Δυτική Μεσόγειος), αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τις άλλες Βαλκανικές χώρες. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να επωφεληθούν, είναι η ευρωπαϊκή αλλά και η ειδικότερη διαβαλκανική συνεργασία και σύμπραξη στο νέο γεωπολιτικό και πολιτικό περιβάλλον, με στόχο κοινά ενεργειακά δίκτυα.
Φυσικά, η επισήμανση του Γκούντραμ Βόλφ (βλ. παρακάτω) για τις μεγάλες επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και τα επακόλουθα, που αναγκαστικά θα φέρει αυτή η πολιτική επιλογή άν υιοθετηθεί, είναι εξαιρετικά σημαντική: Με μια συντονισμένη, κοινή κίνηση στον τομέα της ενέργειας, μπορεί να ξεκινήσει πάλι η σταματημένη οικονομική μηχανή της Ευρώπης, να δουλέψουν άνεργοι, να επανεκκινήσουν επιχειρηματικά σχέδια, όχι στον εφήμερο τζόγο των αγορών χρήματος αλλά στην πραγματική οικονομία και για βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα θα δοθεί ένα ισχυρό, ευκρινές σήμα για το κοινό ενεργειακό και οικολογικό μέλλον της ηπείρου. Και θα επισφραγισθεί, για μια φορά ακόμη, ότι πολιτικές αποφάσεις κινούν την οικονομία. Προς το καλό ή προς το κακό.
 
Γιώργος Β. Ριτζούλης 
Γεωπολιτική κρίση, ευρωπαϊκή ενοποίηση και επενδύσεις
 
 των Αντρέας Νόλλ και Σταμάτη Ασημένιου

(Deutsche Welle, Ελλ. τμήμα - Τομή η ουκρανική κρίση για την ΕΕ; 9.5.2014)

Στα ζητήματα της ενέργειας τα εθνικά κράτη της ΕΕ κρύβουν τα χαρτιά τους. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Γερμανίας, που μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα επέλεξε μονομερώς τη στροφή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, υιοθετώντας ένα χρονοδιάγραμμα εξόδου από την πυρηνική ενέργεια.
Εδώ και μερικούς μήνους, στις ενεργειακές σχέσεις των Ευρωπαίων εταίρων αναπτύσονται νέοι προβληματισμοί και συγκλίσεις, που αποδίδονται στην ουκρανική κρίση και την ενεργειακή ανασφάλεια που αυτή προκαλεί. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ήδη έκανε λόγο για συγκρότηση μιας «ενεργειακής ένωσης» στην ΕΕ. Κεντρικό σημείο αυτής της σύγκλισης είναι η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Πρώτο στάδιο η σύναψη κοινών ευρωπαϊκών συμφωνιών με τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο-γίγαντα Gazprom. Για τον Τούσκ η της ενεργειακή ένωση στην ΕΕ είναι μονόδρομος
Με τον Πολωνό πρωθυπουργό συμφώνησε αμέσως και ο Γκούντραμ Βολφ, επικεφαλής του γνωστού think tank Bruegel των Βρυξελλών. Πήγε πιό πέρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη μεγάλων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές. Κατά τη γνώμη του, «θα μπορούσε να προχωρήσει ένα σχέδιο προς το συμφέρον της Ευρώπης». Με τον τρόπο αυτό, κατά τον Βόλφ, θα δινόταν ένα συμβολικό τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολίτες όλων των χωρών, βλέποντας μετά απο καιρό να συμβαίνει κάτι χειροπιαστό, με ευνοϊκές επιπτώσεις στην πραγματική ζωή του απλού Ευρωπαίου, θα έστρεφαν πάλι το ενδιαφέρον τους στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Με τον Ντόναλντ Τουσκ δεν συμφωνούν μόνο οι ειδικοί αλλά και ο Κοινοτικός Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα καταθέσει προτάσεις για το σχέδιο της «ενεργειακής ένωσης». Θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ενιαία ευρωπαϊκή τιμή για το ρωσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Γιαν Τεχάου, επικεφαλής του think tank «Carnegie Europe», η ουκρανική κρίση θα φέρει ενοποιητικές διαδικασίες στο πεδίο της ενέργειας. «Πιθανότατα δεν θα οδηγήσει άμεσα σε μια ενιαία ενεργειακή πολιτική, αλλά σίγουρα σε πολλές επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η απεξάρτηση από τη Ρωσία», (συνέντευξή του προς την Deutsche Welle).
Ο ίδιος αναμένει συγκλίσεις και σε άλλους τομείς, πέραν του ενεργειακού. Υποστηρίζει ότι με αφορμή την ουκρανική κρίση, «οι Ευρωπαίοι δεν θα αντιμετωπίζουν στο εξής με τεχνικό τρόπο την γειτνίαση με τη Μόσχα, αλλά με γεωπολιτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Sandel Michael Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι