Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τώρα τί;
Αντί για χώρες-τράπεζες «Καραϊβικής» στην Ευρώπη, ώρα για καθαρό ευρωπαϊκό τραπέζι

Ο πόλεμος του Ντέϊβιντ Κάμερον και των ομοϊδεατών του εναντίον του Γιούνκερ, των «νησιωτών» εναντίον των «ηπειρωτικών», δηλαδή των απανταχού ευρωσκεπτικιστών εναντίον των οπαδών της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι πασίγνωστος. Αυτοί που εκπροσωπούνται μέσω του Bloomberg, ως γνωστόν είναι με την πλευρά Κάμερον. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το τι θέλουν οι αντιευρωπαϊστές είναι το δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι η απώλεια της ηθικο-πολιτικής νομιμοποίησης της προεδρίας Γιούνκερ.

Ηλίας Μακρής, 11.11.2014, "Καθημερινή"
Μετά τις αποκαλύψεις, το Bloomberg, έχει δίκιο, όποια κι αν είναι η ευθύνη του σημερινού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μακροχρόνιου πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. Ακόμη και άν δεν ευθυνόταν ο Γιούνκερ (που είναι αδύνατο) για τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μεταξύ Λουξεμβουργιανής κυβέρνησης και μεγάλων εταιριών όλου του κόσμου για φορολογική ασυλία των τελευταίων, δίκιο έχει το Bloomberg: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνον να είναι τίμια... 
Μιλάμε για πρόεδρο της Επιτροπής νομιμοποιημένο με την πρωτιά στην ευρωπαϊκή ψήφο των πολιτών. Το δράμα είναι ότι οι πολίτες, όταν ψήφιζαν ευρωπαϊκά κόμματα το Μάϊο του 2014  (και μαζί με τα κόμματα τους κορυφαίους τους), δεν ήξεραν...
Υποψίες εύλογες, για πολλούς και για τον πρόεδρο, πάντα υπήρχαν. Όμως, άλλο είναι να υποπτεύεσαι, άλλο να ξέρεις με τεκμήρια αυτά που αποκάλυψε το  International Consortium of Investigative Journalists και άλλο να ακούς τώρα, εκ των υστέρων, την αίτηση συγγνώμης. Την αποδοχή ότι και αυτό το νόμιμο δεν ήταν ηθικό, όπως τόσα άλλα νόμιμα.
Άν ήξεραν οι πολίτες, θα ψήφιζαν έτσι ή θα ψήφιζαν διαφορετικά; Κανείς δεν ξέρει. Και αφού δεν ξέρει, το ηθικό (αυτό που αναζήτησε τώρα, κατόπιν εορτής, ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ) είναι ένα: Παραίτηση. Ο άλλος δρόμος προς τη «σωτηρία της ψυχής» της Ευρώπης, ο εποικοδομητικός αλλά πολύ πιο δύσβατος, είναι η έμπρακτη αυτοκριτική, η επανόρθωση και αναπλήρωση, η επένδυση στο κοινό μέλλον και στην κοινή μοίρα της Ένωσης. Όμως αυτός προϋποθέτει καθαρή πολιτική βούληση, ακλόνητο πολιτικό σθένος, αυτεξούσιο απέναντι στις εθνικές κυβερνήσεις. Μπορεί να επιδείξει αυτές τις πολιτικές αρετές η σημερινή εκτελεστική εξουσία της Ένωσης, η «Επιτροπή Γιούνκερ»;
Η στιγμή ζητά από τις ηγεσίες των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων που συναποτελούν το Ευρωπαϊκό Συνταγματικό τόξο να αποφασίσουν με «ανταγωνιστική συνεργασία» τι μέλλει γενέσθαι: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει συγκρουσιακά να συναποφασίσουν, σε συνθήκες μάχης μεταξύ τους, αλλά πάντα δημοκρατικά και τελικά ενωτικά. Να βρουν λύση για «καθαρό ευρωπαϊκό τραπέζι».
Οι σκιώδεις τράπεζες και τα εθνικά καθεστώτα νόμιμης αλλά ανήθικης φοροδιαφυγής ή δυσανάλογα ευνοϊκής φορολόγησης τύπου Καραϊβικής, στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία ή παντού μέσα στην «Ευρώπη σε κρίση», είναι καρφί στα μάτια των πολιτών. Φυσικά εξίσου προκλητικά είναι τα offshore ευαγή ιδρύματα στην Καραϊβική και τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα υπεράκτιων εδαφών που τα στηρίζουν τα κράτη τους - μέλη της ΕΕ (π.χ. τα Cayman, οι Virgin Islands και τα Turks and Caicos του ΗΒ και του ...κ. Καρατζαφέρη, η Aruba και το Curaçao, εν μέρει και ολόκληρη η μητρόπολή τους Ολλανδία), όπως επίσης τα «αδέλφια» τους στα Channel Islands, στα Jersey, Guernsey και Isle of Man, αγαπημένα νησιά του κ. Κάμερον και των στυλοβατών του Bloomberg, κάτω απο τη μύτη του Γιούνκερ ή του Μπαρόζο, τριακόσια χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες. Όπως και στο ...Κρανίδι ή στην Κύμη, κάτω από τη μύτη των κυρίων Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου και της καλά αμοιβόμενης δικαστικής εξουσίας μας.
Η αναζήτηση διεξόδου δεν είναι δουλειά πρωθυπουργών και κυβερνήσεων, ούτε του Κάμερον, ούτε της Μέρκελ ή του Ολλάντ, αλλά εν πρώτοις των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, αντίπαλων μεταξύ τους, ωστόσο, ταυτόχρονα, κοινών εντολοδόχων της πολιτικής ολοκλήρωσης στην ήπειρο και τελικά του Ευρωκοινοβουλίου ως φορέα αποφάσεων. Οι πρωθυπουργοί ας επικυρώσουν απλώς στο τέλος το «καθάρισμα του τραπεζιού».
Άν οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν συγκρουσθούν σκληρά τώρα, ώστε τελικά να μπορέσουν να συναποφασίσουν την έξοδο από το βάλτο, με θέσπιση κανόνων που να ισχύουν για όλους και να ανακαλούν σε στοιχειώδη ηθική τάξη τη διεστραμμένη νομιμότητα του ανεξέλεγκτου εταιρικού κόσμου, η πολιτική απονομιμοποίηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και η αποσύνθεση της Κοινότητας θα επιταχυνθεί.

Γιώργος Β. Ριτζούλης
http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks
International Consortium of Investigative Journalists:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι