Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Γιόσκα Φίσερ: Ελληνική ταφή για τη γερμανική λιτότητα

του Γιόσκα Φίσερ
 
© Project Syndicate: Joschka Fischer - A Greek Burial for German Austerity (30.1.2015)
  
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών και αναπληρωτής καγκελάριος (1997-2005) της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και με το βλέμμα στην Ισπανία και Ιταλία, δείχνει βέβαιος ότι η στρατηγική για τη διατήρηση του ευρώ με βάση τη λιτότητα, της σημερινής καγκελαρίου Μέρκελ, έχει ήδη ηττηθεί. Ο ισχυρισμός του homo politicus Φίσερ έχει σημασία, δεδομένου ότι ο «συνταξιούχος» σήμερα ηγέτης των Πρασίνων σκέπτεται πάντα με τον τρόπο της σκληρά ρεαλιστικής πολιτικής.
   

Όχι πολύ καιρό πριν, Γερμανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι δήλωναν με αυτοπεποίθηση ότι η κρίση της ευρωζώνης τέλειωσε. Πίστευαν πως η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν δαμάσει τη θύελλα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν απλά ένα ακόμη λάθος από τα πολλά σε μια συνεχιζόμενη κρίση. Το τελευταίο λάθος, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα από τα προηγούμενα, προήλθε από ευχολόγια. Για μια ακόμη φορά, είναι και πάλι η Ελλάδα αυτή που διακόπτει την ονειροπόληση. 
Ακόμη και πριν από τη μεγάλη νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες γενικές εκλογές της Ελλάδας, ήταν ενφανές ότι η κρίση όχι μόνον δεν είχε τελειώσει, αλλά απειλούσε να επιδεινωθεί. Η λιτότητα - δηλαδή η πολιτική του να προσπαθείς να βγείς από την κρίση εξοικονομώντας μέσω μιας πτώσης της ζήτησης - απλά δεν λειτουργεί. Σε μια οικονομία που συρρικνώνεται, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας αυξάνεται αντί να πέφτει, και οι χώρες της Ευρώπης που μαστίζονται από την ύφεση βρίσκονται τώρα σε βαθιά κρίση, η οποία  παράγει μαζική ανεργία, ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας, και εξαφανίζει τις ελπίδες. 
Μέρκελ - Φίσερ στη Bundestag, 2006 (Foto: M. Schreiber. Keystone/Tagesanzeiger)

Οι προειδοποιήσεις ότι θα υπάρξει ισχυρή πολιτική αντίδραση δεν εισακούστηκαν. Κάτω από τη σκιά του βαθιά ριζωμένου φόβου για τον πληθωρισμό που επικρατεί στη Γερμανία, η κυβέρνηση της Angela Merkel πεισματικά επέμεινε ότι η οδύνη της λιτότητας ήταν απαραίτητη για να έλθει η οικονομική ανάκαμψη. Η ΕΕ δεν είχε άλλη επιλογή παρά μόνον να την ακολουθήσει. Τώρα που οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έχουν εκδιώξει απο την εξουσία την εξαντλημένη και διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας τους και υποστηρίζουν ένα κόμμα που έχει ορκιστεί να σταματήσει τη λιτότητα, η αντίδραση είναι εδώ.
 Ωστόσο, αν και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη του επόμενου κεφαλαίου στην κρίση της ευροζώνης, ο πραγματικό πολιτικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη - που είναι ίσως και υπαρξιακός κίνδυνος -  βρίσκεται πιο βαθιά. Η απροσδόκητη εγκατάλειψη από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SΝΒ) της σταθερής ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου στις 15 Ιανουαρίου, αν και δεν είναι άμεση οικονομική απειλή, ήταν ένα τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα, δεδομένου ότι αντανακλά και ενισχύει μία γενική απώλεια εμπιστοσύνης. Όπως δείχνει η κίνηση της SNB το ευρώ εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστο. Και η μεταγενέστερη απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο σε ομόλογα κυβερνήσεων της ευρωζώνης, παρόλο που είναι σωστή και αναγκαία, έχει θολώσει την εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερο. 
Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προβλέψιμο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της [θεσμικής] «τρόικας» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και της νέας ελληνικής κυβέρνησης πετύχουν, το αποτέλεσμα θα είναι ένας συμβιβασμός που θα περισώσει την αξιοπρέπεια και των τις δύο πλευρών. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. 
Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σήμαινε για το ευρώ μια ελληνική χρεοκοπία, είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται κινδύνους για την συνέχιση της ύπαρξης του νομίσματος. Και είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι η μεγα-καταστροφή που μπορεί να προκύψει από μια διάλυση της ευρωζώνης δεν θα αφήσει αλώβητη Γερμανία. 
Ένας συμβιβασμός θα οδηγήσει de facto σε χαλάρωση της λιτότητας, πράγμα που συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για την Μέρκελ εντός της χώρας της (αν και λιγότερους από αυτούς που θα προέκυπταν από μια καταστροφή του ευρώ). Όμως, βλέποντας τη μεγάλη δημοτικότητά της στη χώρα και ιδίως μέσα  στο δικό της κόμμα, η Μέρκελ υποτιμά τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της. Θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα, αρκεί να εμπιστευόταν τον εαυτό της. 
Στο τέλος, ίσως δεν θα έχει άλλη επιλογή. Λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωση του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου τα αισθήματα εναντίον της λιτότητας είναι εξίσου ισχυρά, η πολιτική πίεση στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης - τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά - θα αυξηθεί σημαντικά. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει ότι το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης στην ευρωζώνη θα μετατρέψει την πολιτική λιτότητας της Γερμανίας σε ερείπια - εκτός αν η Μέρκελ θέλει πραγματικά να πάρει το τεράστιο ρίσκο και να αφήσει το ευρώ να καταστραφεί. 
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα το κάνει. Έτσι, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά - η [θεσμική] «τρόικα» ή η νέα ελληνική κυβέρνηση - θα κινηθεί πρώτη στις προσεχείς διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι ήδη μια αναμφισβήτητη ήττα για την Μέρκελ και τη στρατηγική της για τη διατήρηση του ευρώ που έχει ως βάση τη λιτότητα. Γνωρίζουμε τώρα πως ταυτόχρονη μείωση του χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι υπερβολικό φορτίο για οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, επειδή αυτό επιβαρύνει τους ψηφοφόρους με υπερβολικά βάρη, φορολογικά και άλλα. Και χωρίς ανάπτυξη, δεν θα υπάρξουν ούτε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, άν και αυτές είναι αναγκαίες. 
Αυτό είναι το μάθημα της Ελλάδας για την Ευρώπη. Το ερώτημα τώρα δεν είναι αν η γερμανική κυβέρνηση θα το αποδεχτεί, αλλά πότε. Θα περιμένει η Μέρκελ να υποστούν μια παρόμοια καταστροφή και οι συντηρητικοί της Ισπανίας στις προσεχείς εκλογές της χώρας, για να αναγκάσει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα; 
Αυτό που θα αποφασίσει για το μέλλον του ευρώ είναι η  ανάπτυξη και τίποτε άλλο. Ακόμη και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις στις υποδομές. Εάν η κυβέρνηση της παύσει να βλέπει το «μηδενικό έλλειμμα» ως το Άγιο Δισκοπότηρο, και αντί γι' αυτό επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των μεταφορών της χώρας, στις υποδομές της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην ψηφιακή τεχνολογία για τα νοικοκυριά και για τη βιομηχανία, αυτό θα είναι μια ισχυρή ώθηση για το ευρώ και για την Ευρώπη. Πόσο μάλλον όταν τώρα, ένα τέτοιο μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων μπορεί να χρηματοδοτηθεί με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια (τα οποία για τη Γερμανία, θα μπορούσαν να είναι θεωρητικά ακόμη και αρνητικά). 
Η συνοχή της ευρωζώνης και η επιτυχία των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της - και συνακόλουθα η ίδια η επιβίωση της - εξαρτάται τώρα από το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το έλλειμμα της ανάπτυξής της. Η Γερμανία έχει περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών. Το μήνυμα από τις εκλογές στην Ελλάδα είναι ότι η Μέρκελ θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει, πριν να είναι πολύ αργά.
Ο Joseph Martin Fischer ήταν από το 1983 μέχρι το 2006 ηγετική προσωπικότητα του Πράσινου Κόμματος (Bündnis 90/Die Grünen). Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας την περίοδο 1998 - 2005. Το 2006 αποσύρθηκε απο την πολιτική δραστηριότητα και ασχολήθηκε με τη διεθνή πολιτική στο πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2010 συμμετείχε στην ίδρυση του think-tank Spinelli, με στόχο την υποστήριξη του Ευρωπαικού φεντεραλισμού.


Η αρθρογραφία του Joschka Fischer στο Project Syndicate
   
Luciano Ferrari - Φίσερ: Προειδοποίηση για τον «γερμανικό γίγαντα» - Warnung vor dem «deutschen Riesen» (Ελβετία - Tagesanzeiger - 13.10.2014)
«Η Ευρώπη και το νέο Γερμανικό ζήτημα»: Μια συζήτηση του Joschka Fischer με τον Jürgen Habermas και τους ειδικούς της πολιτικής και της νομικής επιστήμης Christian Calliess και Henrik Enderlein
Στο συλλογικό τόμο: Δημοκρατία ή Καπιταλισμός - Η Ευρώπη σε κρίση, Τόμος Α’ που ήδη κυκλοφορεί (εκδόσεις «Επίκεντρο» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Blätter für deutsche und internationale Politik. με επιμέλεια της Ρούλας Γκόλιου). Περιέχονται και κείμενα των
Ulrich Beck, Hauke Brunkhorst, Claudio Franzius, Ulrike Guérot, Jürgen Habermas, Oskar Negt, Ulrich Κ. Preuss, Hans-Jürgen Urban. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ Ισπανία ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χρήστος Γιανναράς Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Ernst Bloch Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι