Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Η τρόικα τελειώνει, η λιτότητα τελειώνει, το ευρώ μένει: Η έξοδος της Ελλάδας θα έθετε και τώρα σε κίνδυνο τη ζώνη του ευρώ

του Βόλφγκανγκ Μύνχάου
 
© Der Spiegel (2.2.2015):
   
Σε συντομία: Η Γερμανία είναι τώρα διεθνώς απομονωμένη με την εμμονή της στη λιτότητα. Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν υποχωρήσει τώρα, απειλείται έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ με δραματικές οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες.
Oικονομικοί αναλυτές όπως ο Β. Μύνχάου των FT και Spiegel, άν και «διασημότητες» της γερμανικής δημοσιογραφίας (ο ίδιος δεν βλέπει έτσι τον εαυτό του), ήταν για μερικά χρόνια οι «αιρετικοί» στον εκεί τύπο. Τώρα, παρά την πολύ σκληρά «αντι-Μερκελική» στάση που κράτησαν απο την αρχή και τις πολιτικές προτιμήσεις που δεν διστάζουν να εκφράζουν, τείνουν να γίνουν πόλοι μιας «νέας συναίνεσης» στην εκεί δημόσια συζήτηση. Ίσως γιατί επαληθεύονται, αποδεικνύονται ρεαλιστές, ενώ οι οπαδοί της επίσημης πολιτικής φαίνονται πια αιθεροβάμονες που επέδειξαν άγνοια κινδύνου. Χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση, 62 % των Γερμανών δηλώνουν τώρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ένα ποσοστό που αρχίζει και εκεί να προσεγγίζει «ελληνικά» ποσοστά όσων προτιμούν το ευρώ.
Τα «βαρομετρικά χαμηλά» μετακινούνται. Aκόμη και στην πολιτική. 

    
Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα είδος απρόσκλητου επισκέπτη που διαταράσσει την παρέα των πολιτικών - όπως ήταν στη Γερμανία το κόμμα των Πρασίνων στην αρχή της δεκαετίας του 1980. Το πως αντιμετώπισε αρνητικά τον αμήχανο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ήδη ένα κλασικό βίντεο από την κρίση της ευρωζώνης. Με μία μόνο φράση κατάργησε την τρόικα. Αυτό το αστείο μπουλούκι από «στρατιώτες» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαλυθεί. Τώρα οι πολιτικοί είναι και πάλι στο πηδάλιο. Και εκεί όλα περιστρέφονται γύρω από την τέχνη των αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Γνωρίζω τον Γιάνη Βαρουφάκη εδώ και μερικά χρόνια. Αυτή την εποχή ενεργούσε κυρίως ως blogger - με μια πρόταση για τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Ο τίτλος του σχεδίου του ήταν «Μια μετριοπαθής πρόταση». Περιείχε κάτι που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό στη Γερμανία, με την έννοια ότι έβαζε με κάποιο τρόπο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο παιχνίδι της χρηματοδότησης των δημόσιων οικονομικών. 

Μια εσφαλμένη εκτίμηση: Η πολιτική δυναμική της νομισματικής ένωσης 
Στο ύφος, ο Βαρουφάκης ήταν και είναι αντισυμβατικός και σκληρός. Κάποτε αποκάλεσε τον Jean-Claude Trichet ως τον χειρότερο κεντρικό τραπεζίτη στον κόσμο. Ως προς το περιεχόμενο των απόψεων του όμως, ο Βαρουφάκης είναι από την πλευρά της πλειοψηφίας των αγγλοσαξόνων οικονομολόγων. Είτε αυτοί είναι τοποθετημένοι στην αριστερά είτε στη δεξιά, δεν ξέρω κανέναν διακεκριμένο και επώνυμο ανάμεσα σ' αυτούς, ο οποίος να υποστηρίζει τη γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και στις άλλες περιφερειακές χώρες. Στη Γερμανία, απλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο μακριά βρίσκονται από τη διεθνή συναίνεση των οικονομολόγων. Οι Γερμανοί αγιατολάχ της σημερινής πολιτικής δημοσιονομικής πειθάρχησης έχουν εκτιμήσει λανθασμένα την πολιτική δυναμική της νομισματικής ένωσης. Εάν η οικονομική πολιτική οδηγεί άλλες χώρες σε μαζική ανεργία, τότε παύουν να ισχύουν κανόνες και Συνθήκες. Όπως ο Βαρουφάκης κατάργησε την Τρόικα, έτσι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi πέταξε προηγουμένως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο από το παράθυρο. Η ίδια η Γερμανία είχε άλλοτε υπονομεύσει το παλιό ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν θέλησε να κάνει πράξη τα εθνικά της συμφέροντα.
Ο φόβος: Ένα τεράστιο οικονομικό σοκ
Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν υποχωρήσει τώρα, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Σε τέτοια περίπτωση θα ανέμενα ένα τεράστιο οικονομικό σοκ - πολλαπλάσια μεγαλύτερο από εκείνο που προκλήθηκε με την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το το 2008.
Την πολιτική ευθύνη γι' αυτό θα την φορτωνόταν η Γερμανία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας πολιτικός που σκέφτεται ορθολογικά θα ήθελε να αναλάβει αυτόν τον κίνδυνο, και ιδιαίτερα η Άνγκελα Μέρκελ - εκτός και αν δεν υπολογίζει σωστά τον κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή κάνουν λάθος και οι Σοσιαλδημοκράτες: Ο ηγέτης τους Sigmar Gabriel διαπράττει επίσης λάθος με τον ισχυρισμό του ότι οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου είναι διαχειρίσιμες.
Πράγματι, οι άμεσοι κίνδυνοι από μια αθέτηση πληρωμών δεν είναι τόσο μεγάλοι. Το πρόβλημα που υποτιμούν ο Gabriel και οι σύμβουλοί του είναι οι επιπτώσεις τύπου ντόμινο που θα δημιουργούσε μια ελληνική έξοδος, αλλά και οι επιπτώσεις στην πολιτική της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Μια ελληνική έξοδος: πολιτική αυτοκτονία
Η Ρωσία βρίσκεται μέσα σε χρηματοικονομική κρίση, έχει όμως αρκετούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν εγκαταλείψει το ευρώ. Μετά απο κάτι τέτοιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε με έμμεσο τρόπο βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μια ελληνική έξοδος θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα μπορούσαν κάλλιστα, ο Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός του Αλέξης Τσίπρα να τραβήξουν τόσο πολύ το διπλωματικό σχοινί, ώστε η έξοδος της Ελλάδας να γίνει αναπόφευκτη. Με δεδομένη την ιδεολογική υπερφόρτωση της συζήτησης, η αλήθεια μπορεί να παρουσιαστεί στους Γερμανούς μόνο αποσπασματικά.
Ωστόσο η διαπραγματευτική θέση των Ελλήνων δεν είναι καθόλου αδύναμη. Από τώρα και στο εξής, χωρίς να ζητήσουν την άδεια της Μέρκελ, θα εφαρμόσουν τις πολιτικές τους υποσχέσεις - ένα τέλος στην Τρόικα, ένα πρόγραμμα για την αγορά εργασίας και υψηλότερους βασικούς μισθούς. Και στη συνέχεια θα απαιτήσουν ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ο δανεισμός: Ούτως ή άλλως δεν θα αποπληρωθεί ποτέ
Η απαίτηση του Βαρουφάκη να γίνει μια Διάσκεψη για το χρέους δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Ούτε και είναι κάτι σημαντικό σε τελευταία ανάλυση. Το ελληνικό διακρατικό χρέος ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετείται και δεν θα αποπληρωθεί ποτέ. Θα μείνει στα χαρτιά ως ένα είδος υπόσχεσης τιμής και τήρησης αρχών χωρίς περιεχόμενο. Κάποτε ίσως αυτό το χρέος διαγραφεί.
Από οικονομική άποψη, αυτό το χρέος - χάρτινη τίγρη ήδη μπορεί να μην υπολογίζεται ως μέρος του όλου ελληνικού δημόσιου χρέους. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι σημαντικά μικρότερη απο αυτή που λογίζεται σήμερα, χαμηλότερη από εκείνη της Ιταλίας. Ο συμβιβασμός έχει αυτή την κατεύθυνση ως στόχο. Η τρόικα τελειώνει. Η λιτότητα τελειώνει. Η σημερινή πολιτική της δημοσιονομικής πειθάρχησης τελειώνει. Και το ευρώ παραμένει.
O Wolfgang Münchau είναι οικονομικός συντάκτης (Financial Times, Spiegel)
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ Ισπανία ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χρήστος Γιανναράς Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Ernst Bloch Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι