Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

Πολιτική του παραλόγου

της Αγγελικής Σπανού
  
από την "Μεταρρύθμιση":  Πολιτική του παραλόγου 2.6.2015

Περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις και να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ. Οι φερόμενες ως μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν δεν τα καταφέραν και επί των ημερών τους οι αξιολογήσεις έκλειναν και οι δόσεις εκταμιεύονταν κανονικά με την Τρόικα να κάνει πως δεν ξέρει ότι ακμαίοι 50άρηδες έβγαιναν μαζικά στη σύνταξη.  
Η αντιμνημονιακή ψευδαίσθηση δεν κυριάρχησε μόνο λόγω της αυτονόητης δύναμης του λαϊκισμού. Ηταν και η μνημονιακή εξαπάτηση που αποκαλύφθηκε και αφαίρεσε κάθε πειστικό επιχείρημα από τους υποστηρικτές των διαρθρωτικών αλλαγών, της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ουσιαστικού εξευρωπαϊσμού.  
Ηταν φοβερός ο εμπαιγμός που προηγήθηκε για να φτάσουμε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ηταν συγκλονιστική η αδικία στην κατανομή των βαρών της κρίσης και απίστευτη η υποκρισία των υπέρμαχων της μνημονιακής προσαρμογής. Ούτε οι κυβερνήσεις έκαναν βαθιές τομές για να αλλάξει η πελατειακή δομή του κράτους και της οικονομίας, ούτε οι επιτηρητές έλεγχαν πραγματικά, δίκαια και σωστά. Η κατρακύλα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και όσα ακολούθησαν ήταν αναπόφευκτη: Το αφήγημα του προηγούμενου συστήματος εξουσίας είχε καταρρεύσει παταγωδώς και δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη κοινωνική συναίνεση για να συνεχίσουν, αφού κανένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν παρουσίασαν ούτε κάποια πρόταση ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης, ενώ από ένα σημείο και μετά έκαναν και οι ίδιοι επίδειξη αντιμνημονιακού σθένους.  
Albrecht Dürer - Ρινόκερος, 1515

Από τον παραλογισμό στον παραλογισμό: Οσο τραβάει η διαπραγμάτευση τόσο μεγαλώνει το δημοσιονομικό κενό και άρα ο λογαριασμός των μέτρων. Οσο μένει ο Γ. Βαρουφάκης επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τόσο βαθαίνει η κρίση εμπιστοσύνης με τους πιστωτές και τόσο αυξάνουν οι πιέσεις. Οσο πιο πολύ φλυαρούν τα κυβερνητικά στελέχη τόσο ενισχύεται η δυσπιστία των εταίρων και τόσο απομακρύνεται η λύση. Αντί να κλείσουν τη συμφωνία γρήγορα για να αποτρέψουν την επιστροφή στην ύφεση μπήκαν στο παιχνίδι των καθυστερήσεων για να διαφημίσουν σκληρή διαπραγμάτευση και ηρωική αντίσταση. Τελικά παραδίδουν καμμένη γη στον εαυτό τους γιατί αυτούς τους τέσσερις μήνες η οικονομία έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά λόγω της αβεβαιότητας και του προβλήματος ρευστότητας. Στην πραγματικότητα βλάπτουν την εικόνα της κυβέρνησης προσπαθώντας να κερδίσουν δημοτικότητα και το χειροκρότημα του ακροατηρίου. Δεν βγάζει νόημα; Δεν είναι το μόνο.  
Οι εταίροι μας που διαμαρτύρονται ότι είναι αναξιόπιστη η κυβέρνηση έχουν επιβάλει κώδικα εχεμύθειας στη διαπραγμάτευση και ασκούνται στις διαρροές, εκ παραλλήλου με το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε -έγκυρα και υπεύθυνα- ούτε εμείς ούτε οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί πού ακριβώς υπάρχει η εμπλοκή: Πράγματι ζητούν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα στο 23%; Επιμένουν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα; Τι έχουν προτείνει αυτοί, τι η κυβέρνηση και ποια απόσταση μένει να διανυθεί; Δεν μας λένε τίποτα από αυτά. Μόνο “κλίμα” φτιάχνουν, συνθηματολογούν και υπαινίσσονται συντηρώντας ένας απωθητικό παιχνίδι επικοινωνίας με το οποίο βολεύονται μια χαρά και οι προπαγανδιστές του Μεγάρου Μαξίμου τους οποίους υποτίθεται ότι προσπαθούν να στριμώξουν.  
Τα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση περιμένουν τη δικαίωσή τους. Να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη χώρα. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει όταν ηττηθεί πολιτικά. Και θα ηττηθεί πολιτικά όταν κάποια πολιτική δύναμη τον νικήσει. Δεν θα αυτοκαταστραφεί ούτε θα αυτοαναφλεγεί. Ακόμη και αν στην πορεία διασπαστεί, πάλι μπορεί να κυριαρχούν τα δικά του δόγματα και τα δικά του στελέχη.  
Οσοι πιστεύουν ότι η χώρα καταστρέφεται, αντί να απεργάζονται σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού χωρίς εκλογές, θα ήταν πιο χρήσιμο αν προσπαθούσαν να απαντήσουν σε πιο πολιτικά ερωτήματα. Να αναγνωρίσουν, δηλαδή, ότι κλείνει ένας ιστορικός κύκλος και να αναζητήσουν τις ιδέες και τα πρόσωπα, με αυτή τη σειρά, που μπορούν να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν και να συγκινήσουν φιλοευρωπαϊκές κοινωνικές δυνάμεις που δεν έχουν πού να σταθούν. Οσο ονειρεύονται τον τέλειο τεχνοκράτη που θα εγκατασταθεί στο Μαξίμου επειδή κατέρρευσε η οικονομία απλώς χάνουν χρόνο και αποδεικνύουν ότι είναι αιχμάλωτοι των παραλογισμών με τους οποίους φτάσαμε ως εδώ: Το μνημόνιο ήταν το μόνο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, παρόλα αυτά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ενώ έκαναν πως το εφαρμόζουν και ενώ οι έξω έκαναν πως το ελέγχουν, το success story ήταν ένα κακόγουστο αστείο που το πλάσαραν στα σοβαρά, ενώ ελπίζουν ότι η κυβερνητική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Στο μεταξύ τα κόμματα συμφωνούν πως δεν πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη Μύκονο αλλά κρύβονται όταν πρόκειται για την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, τον εξορθολογισμό του κράτους. 
 
Στην ερώτηση τι κάνει η φαλακρή τραγουδίστρια, η απάντηση (στο έργο του Ιονέσκο) ήταν ότι χτενίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Η Αγγελική Σπανού έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία και νομική, εργάζεται ως πολιτική συντάκτρια σε εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ Ισπανία ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χρήστος Γιανναράς Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Ernst Bloch Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι