Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μετεωρολογικές βόμβες; Τα βαρομετρικά χαμηλά που παγώνουν τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο

του Ντένις Μέρσερόι
 
© The Vane - Dennis Mersereau: What Is a "Weather Bomb?" The Vane Explains, 12.11.2014
 
Οι δύο πιο κοινοί τύποι συστημάτων χαμηλής βαρομετρικής πίεσης είναι οι εξωτροπικοί κυκλώνες και οι τροπικοί κυκλώνες. Για τους δεύτερους δεν χρειάζονται πολλά λόγια: Οι τροπικοί κυκλώνες είναι συστήματα χαμηλής πίεσης με θερμό πυρήνα που αντλούν την ενέργειά τους από τα έντονα καταιγιδοφόρα ρεύματα αέρα που συγκλίνουν προς το μάτι της θύελλας. Οι εξωτροπικοί κυκλώνες είναι ο πιο κοινός τύπος συστημάτων χαμηλής πίεσης που επηρεάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. 
Ένας εξωτροπικός κυκλώνας περιέχει ψυχρά και ζεστά μέτωπα αέριων μαζών και σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της ανύψωσης που προκαλείται από έναν εκτεταμένο, επιμήκη «αυλώνα» (trough) ή «σφήνα» χαμηλών πιέσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα ή από ισχυρούς ανέμους του πολικού αεροχείμαρρου (jet stream), ο οποίος «ρέει» επίσης σε μεγάλο υψόμετρο [με την κοίτη του και την ταχύτητά του να μεταβάλλονται συνεχώς]. Μια τέτοια μεγάλη «σφήνα» χαμηλών πιέσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αλλά και ορισμένα τμήματα της διαδρομής του πολικού αεροχείμαρρου ενεργοποιούν μια διαδικασία γνωστή ως μετεωρολογική απόκλιση (divergence), δηλαδή ανέμους που επεκτείνονται σε μεγάλη έκταση στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Όταν οι άνεμοι στα ανώτερα επίπεδα αποκλίνουν και απομακρύνουν αέριες μάζες από την περιοχή, άλλα στρώματα αέρα σπεύδουν για να καλύψουν το «κενό» [στην ανώτερη περιοχή χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης] και ο αέρας αυτός έρχεται από χαμηλά, από τα στρώματα κοντά στην επιφάνεια της γής. Αέρας από χαμηλά ορμά για να «γεμίσει το χώρο» που άφησαν πίσω τους οι αποκλίνοντες άνεμοι στα ανώτερα στρώματα και αυτή η διαδικασία δημιουργεί χαμηλή πίεση στα στρώματα της ατμόσφαιρας που βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια της γής. Όσο ισχυρότεροι είναι οι άνεμοι στο jet stream των ανώτερων στρωμάτων, τόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει η απόκλιση, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερα επιφανειακά συστήματα χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης. 
Μια τυπική χειμερινή διαδρομή του πολικού αεροχείμαρρου 
και η εικόνα του την 13.1.2017 (το «ταχύ τμήμα» του, που προκάλεσε εισροή
ακράια ψυχρών μαζών αέρα, πέρασε πιά ανατολικότερα της Μεσογείου)
Μερικές φορές δύο jet streaks - δηλαδή περιοχές με ενισχυμένους ανέμους εντός του jet stream που «περιφέρεται» γύρω από τον Βόρειο Πόλο - μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ισχυρή αναρρόφηση αέρα μεγάλης κλίμακας στην ατμόσφαιρα. Αυτή η κατάσταση είναι συχνά υπεύθυνη για μερικούς από τους ισχυρότερους εξωτροπικούς κυκλώνες ή βαρομετρικά χαμηλά ή βαθειές βαρομετρικές υφέσεις, οι οποίες μπορούν να «βαθύνουν» πολύ γρήγορα, ρίχνοντας την επιφανειακή ατμοσφαιρική πίεση πολύ και απότομα. Εάν η ελάχιστη πίεση σε έναν εξωτροπικό κυκλώνα βαθαίνει αρκετά ισχυρά και αρκετά γρήγορα, λέμε ότι συμβαίνει «βομβογένεση». 
Η μετεωρολογική βομβογένεση ή «καιρική βόμβα» συμβαίνει όταν ένας εξωτροπικός κυκλώνας ενισχύεται κατά τουλάχιστον 24 millibars μέσα σε 24 ώρες. Αν μια σχετικά αδύναμη βαρομετρική ύφεση ή κυκλώνας με ελάχιστο 1004 millibars το μεσημέρι της Πέμπτης βαθύνει σε 980 millibars μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουμε βομβογένεση και προκύπτει αυτό που αποκαλούμε «καιρική βόμβα».[...]
Άν και ακούγεται η άποψη ότι πολλοί φορείς ειδήσεων για τον καιρό αποκαλούν το φαινόμενο
«βόμβα» για να προσελκύσουν το κοινό, πίσω από τον όρο υπάρχει μια σταθερή μετεωρολογική θεμελίωση. Ο λόγος που τόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καθαρή διαφημιστική εκστρατεία, είναι επειδή γενικά τα μέσα ενημέρωσης καταφεύγουν στα οπλοστάσια τους και ψάχνουν για όλο και πιο τερατώδη, τρομακτικά επίθετα για να περιγράψουν μια θύελλα ή καταιγίδα. Η δίψα του κοινού για δραματικές περιγραφές του καιρού είναι σαν σκληρό ναρκωτικό. Αμέσως μόλις ακούσετε για την «καταιγίδα του αιώνα», τη θέση της παίρνει μια μεγαλύτερο, πιο κακιά καταιγίδα για να προσηλωθείτε στην επόμενη υπερβολή για αφελείς. Υπερθύελλα (superstorm), πολική δίνη (polar vortex). Ο όρος «καιρική βόμβα» καταφέρνει κάτι που θα αποκαλούσαμε ισορροπία του CNN: είναι ο τέλειος όρος για να δώσει στους ανθρώπους τη διαφημιστική ώθηση που θέλουν, χωρίς να κατηγορηθεί για παραποίηση των γεγονότων χάριν υψηλών ποσοστών τηλεθέασης. 
Βλέπουμε συχνά κάποια βαρομετρικά χαμηλά να περνούν σε διαδικασία βομβογένεσης κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Γι' αυτό, θα ακούτε τον όρο όλο και πιο συχνά, καθώς οι εποχές αλλάζουν και οι ισχυρές θύελλες γίνονται πιο σύνηθες φαινόμενο. 
Ο Dennis Mersereau σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της South Alabama μετεωρολογία και πολιτικές επιστήμες. Ήταν υπεύθυνος του ιστοχώρου μετεωρολογικών ειδήσεων Gawker - The Vane, σήμερα δραστηριοποιείται στα Mental Floss, Forbes Science, και γράφει στην εφημερίδα Washington Post. Το βιβλίο του The Extreme Weather Survival Manual κυκλοφόρησε το 2015.
Λεξικό και επεξήγηση Μετεωρολογικών εννοιών (ελληνικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι