Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Βιομιμητική (biomimicry): Tεχνολογίες αιχμής με πρότυπα πέντε έντομα

του Τιμ Γουώλας
 
© Cosmos Μagazine - Tim Wallace : Visionary biomimicry - Five insects inspiring cutting-edge technology, 11.7.2017

Ο κλάδος της βιομιμητικής αντλεί διδάγματα από τη φύση για τη βελτίωση της τεχνολογίας. Ιδού πέντε καινοτομίες βασισμένες στα μάτια των εντόμων και τις περίπλοκες λειτουργίες τους.
 
Η βιομιμητική ερευνά για έξυπνους τρόπους προκειμένου να λύσει δύσκολα προβλήματα. Τι νόημα έχει να προσπαθεί κανείς να ανακαλύψει ή εφεύρει εκ του μηδενός εντελώς νέες λύσεις για προβλήματα μέχρι τώρα άλυτα με τα μέσα του ανθρώπου, ενώ μπορεί να παρατηρήσει πώς κάποια ζωντανά πλάσματα τα έχουν ήδη λύσει, χρησιμοποιώντας όργανα και διαδικασίες που δημιουργήθηκαν και εκλεπτύνθηκαν μέσα σε εκατομμύρια χρόνια φυσικής εξέλιξης; 
Ένας τομέας στον οποίο η βιομιμητική αποδίδει συναρπαστικά αποτελέσματα είναι το πεδίο της οπτικής τεχνολογίας και της μηχανικής όρασης. Μέχρι τώρα, για τις συνήθεις κάμερες και την τεχνολογία τους, αλλά και γενικά για τον τρόπο που μελετούμε την λειτουργία της όρασης, έχουμε αντλήσει γνώσεις κυρίως από το οπτικό σύστημα του ανθρώπου· ωστόσο, η νεότατη έρευνα στις τεχνολογίες αιχμής στρέφεται προς τα έντομα για να ανακαλύψει νέα έξυπνα συστήματα για ποικίλα ζητήματα, από την αντίληψη του βάθους οπτικού πεδίου μέχρι την ανάλυση των χρωμάτων υψηλής ακρίβειας
Ιδού πέντε από τις πιο συναρπαστικές περιπτώσεις που ανοίγουν νέες προοπτικές.
 
1. Μέλισσες: Αντίληψη των χρωμάτων υψηλής ακρίβειας και τεχνολογία μηχανών σταθερής και κινούμενης εικόνας
The face of a female Colletes inaequalis bee.
To πρόσωπο θηλυκής μέλισσας του είδους Colletes inaequalis
© USGS Native Bee Inventory and Monitoring Laboratory
Η μέλισσα έχει τρία επιπλέον μάτια στην κορυφή του κεφαλιού της. Παλαιότερα πιστεύαμε ότι αυτά τα μάτια, γνωστά ως ocelli, είναι υποβοηθητικά για την πτήση της μέλισσας. Όμως μια έρευνα Αυστραλών επιστημόνων απέδειξε πως αυτά τα βοηθητικά μάτια παίζουν βασικό ρόλο για να μπορεί η μέλισσα να διακρίνει με υψηλή ακρίβεια τα διαφορετικά χρώματα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την προσπάθεια της να εντοπίζει σωστά πιθανές πηγές τροφής. Τα ocelli υπολογίζουν τις συνεχείς αλλαγές στις συνθήκες φωτισμού περιβάλλοντος. 
Οι ερευνητές «χαρτογράφησαν» τον τρόπο με τον οποίο τα ocelli τροφοδοτούν με πληροφορία τις περιοχές του εγκεφάλου της μέλισσας που είναι επιφορτισμένες με την επεξεργασία της χρωματικής πληροφορίας. Εκεί η πληροφορία που έρχεται από τα ocelli συνδυάζεται με τις πληροφορίες από τα δύο κύρια σύνθετα μάτια του εντόμου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια «μαθηματική λύση βιολογικά επικυρωμένη», η οποία μπορεί «να εφαρμοστεί εύκολα σε τεχνητά συστήματα». Η ανακάλυψη αυτή, που αφορά τη σταθερότητα στην διάκριση των χρωμάτων, μπορεί να εφαρμοστεί σε συστήματα απεικόνισης σταθερής και κινούμενης εικόνας για να καταστήσει δυνατή την αναπαραγωγή των χρωμάτων με μεγάλη ακρίβεια. 
 
2. Αράχνες - άλτες: Εκτίμηση των αποστάσεων
 A jumping spider.
Αράχνη - άλτης  © VCG / Getty
Οι αράχνες-άλτες είναι δάσκαλοι στην εκτίμηση των αποστάσεων· είναι δεξιότητα απαραίτητη για την επιβίωσή τους, γιατί από αυτό εξαρτάται άν θα έχουν επιτυχία στη σύλληψη του θηράματός τους με ένα πήδημα. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο εκτιμούν τις αποστάσεις ίσως είναι μοναδικός στο ζωικό βασίλειο. Οι άνθρωποι, λόγου χάρη, χρησιμοποιούν την στερεοσκοπική τους όραση [τα δύο μάτια] και ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται πληροφορία από δύο οπτικές γωνίες για να εκτιμήσει αποστάσεις. Άλλα ζώα κουνούν τα κεφάλια τους δεξιά-αριστερά για να κάνουν χρήση του αποτελέσματος αυτής της πράξης, το οποίο ονομάζεται παράλλαξη της κίνησης. Η αράχνη-άλτης έχει μια ικανότητα εντελώς διαφορετική, την οποία ονόμασαν «απο-εστίαση της εικόνας» οι Ιάπωνες επιστήμονες που την ανακάλυψαν.
Έχει ένα ξεχωριστό είδος αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα στρώματα υποδοχής του φωτός κλιμακωτά τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, σε καθένα από τα οποία εστιάζει φως διαφορετικού μήκους κύματος. Τα δύο κορυφαία στρώματα είναι ευαίσθητα στο υπεριώδες φως και τα δύο βαθύτερα στρώματα στο πράσινο φως. Όμως το πράσινο φως εστιάζει μόνον στο βαθύτερο από τα δύο αυτά στρώματα· οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αράχνη «μετρά» την πληροφορία για το βάθος της εικόνας από το πόσο είναι απο-εστιασμένο («φλουταρισμένο») το είδωλο που σχηματίζεται στο άλλο «πράσινο» στρώμα (αυτό που δεν εστιάζει). Αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο σε νέες τεχνολογίες όρασης μέσω υπολογιστών και σε ρομποτικά συστήματα.
 
3. Μύγες: Μεγάλο οπτικό πεδίο
The head of a Calliphora vicina fly.
Το κεφάλι της μύγας Calliphora vicina - © USGS Bee Inventory and Monitoring Lab
Οι μύγες, όπως και τα περισσότερα άλλα έντομα και μερικά θαλάσσια πλάσματα, αντισταθμίζουν την περιορισμένη ισχύ του εγκεφάλου τους με σύνθετους υποδοχείς αισθητηριακών ερεθσμάτων. Τα σύνθετα μάτια τους αποτελούνται από εκατοντάδες οπτικές μονάδες, γνωστές ως ομματίδια. 
Η κυρτή εξαγωνική δομή παρέχει ένα οπτικό πεδίο σχεδόν 360 μοιρών· αυτή η ικανότητα που ενέπνευσε τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας (Pennsylvania State University) το 2014 να δημιουργήσουν οπτικούς αισθητήρες και μικροσκοπικές συσκευές εκπομπής φωτός ικανές να διασκορπίζουν το φως πιο ομοιόμορφα. Χρησιμοποιώντας υγρούς κρυστάλλους, οι επιστήμονες του Penn State το 2015 δημιούργησαν σύνθετους φακούς με διαφορετικά εστιακά μήκη [η απόσταση από το κέντρο ενός κυρτού ή κοίλου φακού και την εστία του] ικανούς να δημιουργούν σύνολα εικόνων· είναι μια ιδιότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρισδιάστατη απεικόνιση. 
 
4. Νυχτοπεταλούδες: Πώς να μην αντανακλάται το φώς
The eyes of a moth.
Τα μάτια της νυχτοπεταλούδας αντανακλούν ελάχιστο από το φως που πέφτει πάνω τους 
© Future Publishing / Getty
Τα μάτια της νυχτοπεταλούδας καλύπτονται με μια επίστρωση που τους επιτρέπει να βλέπουν τη νύχτα και επιπλέον έχει υδατοαπωθητικές ιδιότητες· η ουσία αυτή μετατρέπει τα μάτια τους σε μια από της λιγότερο ανακλαστικές επιφάνειες που υπάρχει στη φύση. Είναι μια εξελικτική προσαρμογή πολύ χρήσιμη στο ζώο, εκτός των άλλων και επειδή κάνει την πεταλούδα ελάχιστα ορατή στους θηρευτές της όταν αυτή είναι ενεργή, δηλ. κατά τις νυχτερινές ώρες [επειδή το φώς δεν ανακλάται, δεν «λάμπουν» τα μάτια της στο σκοτάδι]. Η νανοδομή αυτής της αντιανακλαστικής επίστρωσης ενέπνευσε Ιάπωνες ερευνητές να την «αντιγράψουν» σε μια μεμβράνη την οποία χρησιμοποίησαν ως κάλυψη φωτοβολταϊκών ηλιακών στοιχείων· έτσι βελτίωσαν τον βαθμό απόδοσης των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας της ποσότητα της ακτινοβολίας που αντανακλάται και δεν συλλαμβάνεται.
Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν επέκτειναν την ιδέα και ανέπτυξαν μια νέα κατασκευαστική τεχνική [νανοτεχνολογίας σωματιδίων] με χρήση αυτοσυναρμολογούμενων νανοσφαιρών, για να δημιουργήσουν αντιανακλαστικές μεμβράνες για smartphones και tablets, πράγμα που βοηθά να διαβάζονται ευκολότερα οι οθόνες υπό έντονο ηλιακό φως. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η επικάλυψη κατ' απομίμηση της νυχτοπεταλούδας μειώνει την αντανάκλαση της επιφάνειας σε μόλις 0,23 %, ποσό ελάχσιτο σε σύγκριση με το 4,4% που αντανακλά η οθόνη ενός συνηθισμένου iPhone.
  
5. Λιβελούλλες ή «αεροπλανάκια»: Οπτικός εντοπισμός και παρακολούθηση κινούμενου στόχου
The iridescent colours of a dragonfly’s eye.
Tα ιριδίζοντα χρώματα του ματιού της λιβελλούλας - © Dustin Iskandar
Ανάμεσα στις ικανότητες που θεωρούμε δεδομένο ότι κατέχουμε είναι ο εντοπισμός και παρακολούθηση μικρών αντικειμένων που κινούνται μέσα σε περίπλοκο οπτικό φόντο· ωστόσο αυτές ακριβώς θέτουν τεράστιες προκλήσεις στους μηχανικούς της ρομποτικής. Ο άνθρωπος το επιτυγχάνει με την ισχύ του νευρικού του συστήματος. Οι λιβελλούλες [τα γνωστά όμορφα «αεροπλανάκια» ή «στούκας» ή «κουνουποφάγοι» με τα έντονα μεταλλικά χρώματα], μαζί με άλλα ιπτάμενα έντομα, το καταφέρνουν μολονότι έχουν εγκέφαλο με μέγεθος κόκκου ρυζιού.
Μια ομάδα μηχανικών και νευροεπιστημόνων στο αυστραλιανό Πανεπιστήμιο της Aδελαΐδας εμπνεύσθηκε από την επιδεξιότητα εν πτήσει των λιβελλούλων, οι οποίες είναι ικανές να κυνηγούν και να συλλαμβάνουν τη λεία τους - συνήθως κουνούπια - στον αέρα, ενώ πετούν με ταχύτητες έως και 60 χιλιόμετρα ανά ώρα, και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 97 %. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που προσομοιώνει το σύστημα οπτικής παρακολούθησης κινητού στόχου του εντόμου. Το σύστημά του, της «ενεργού όρασης», λειτουργεί ιδιόμορφα: δεν προσπαθεί να κρατήσει τον κινητό στόχο «κλειδωμένο» στο κέντρο του οπτικού πεδίου της λιβελλούλας. Αντίθετα, «κλειδώνει» στο φόντο της εικόνας και αφήνει τον στόχο να κινείται σε σχέση με το φόντο. Το αποτέλεσμα: Μια απόδοση τόσο καλή όσο οι υπερσύγχρονοι ανώτατου επιπέδου αλγόριθμοι εντοπισμού στόχων, όμως αυτός «τρέχει» έως και 20 φορές ταχύτερα, ανοίγοντας το δρόμο για εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν σχετικά απλούς επεξεργαστές σε αυτόνομα ρομπότ εμπνευσμένα από βιολογικά συστήματα.
 
[Ευχαριστούμε τους φίλους της πρωτοβουλίας πολιτών Ochrid SOS για την επισήμανση του άρθρου]
Ο Tim Wallace γράφει για επιστημονικά θέματα στο Cosmos Μagazine και στις γνωστές αμερικανικές εφημερίδες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι