Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Βραχυπρόθεσμη πολιτική οπτική

του Χρίστου Αλεξόπουλου

© Μεταρρύθμιση - Χρίστος Αλεξόπουλος:  Βραχυπρόθεσμη πολιτική οπτική, 13.9.2020

Και ενώ στα υπερβόρεια της Σιβηρίας σημειώθηκε αυτό το καλοκαίρι ρεκόρ 38 Βαθμών Κελσίου (διευκρίνηση: άνω του μηδενός), στα δικά μας ήπια Μεσογειακά κλίματα πυκνώνουν οι Μεσογειακοί κυκλώνες· η Κεφαλονιά παίρνει λίγη γεύση Καραϊβικής, η Εύβοια και η Καρδίτσα μοιάζουν για λίγο με φθινοπωρινή Λουιζιάνα, Άρκανσο ή Αϊόβα. «Ακραία καιρικά φαινόμενα», κατά το στερεότυπο σλόγκαν των μέσων ενημέρωσης;  Ή έρχεται όλο και πιο κοντά η «νέα κανονικότητα»;
Μας πέσανε πολλά μαζί, λες και δεν έφταναν ο Covid, η ΑΟΖ, ο Ερντογάν και η Μόρια. Η ικανότητα «χώνευσης» του εγχώριου συλλογικού νου υπερφορτώθηκε. «Χαλαρά» λοιπόν, «μην αγχωνόμαστε», ας μη δραματοποιούμε και όσα συμβαίνουν «εκεί έξω», πέρα από τον καθιερωμένο τρόπο σκέψης μας - άν και όχι πέρα από τη μύτη μας. Σιγά, η ελληνική πολιτική αυτοσυγκεντρώνεται (στον δικό της κόσμο) και ο ημεδαπός δημόσιος διάλογος κοιμάται.
Γ. Ρ.
 
Η σύγχρονη πολιτική λειτουργία χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την βραχυπρόθεσμη οπτική ως προς τον σχεδιασμό και την διαχείριση της εξέλιξης. Τόσο τα κόμματα όσο και τα πολιτικά πρόσωπα οριοθετούν την πολιτική τους ενασχόληση με τους διάφορους τομείς (π.χ. οικονομία, υγεία κ.λ.π.) με σημείο αναφοράς την βραχυπρόθεσμη διαχείριση της δυναμικής, που αναπτύσσεται στην πραγματικότητα, ώστε να διασφαλίζεται η πολιτική τους βιωσιμότητα και η αναπαραγωγή του ισχύοντος μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης. Αυτή η οπτική όμως δεν συμβάλλει στην μετεξέλιξη της κοινωνίας σύμφωνα με τις ανάγκες της δυναμικής ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Με ανάλογη οπτική λειτουργούν και οι πολίτες. Η πραγματικότητα βιώνεται και γίνεται νοητικά αντιληπτή σε συνάρτηση με τον βιολογικό χρόνο στο ατομικό πεδίο και όχι ως δυναμικό μέγεθος, το οποίο υπερβαίνει το άτομο και τις ανάγκες του στα όρια του βιολογικού του χρόνου. Γι' αυτό και η έννοια του συμφέροντος συνδέεται με το άτομο και όχι με την ανθρώπινη οντότητα και την βιωσιμότητα της.
Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πορεία των κοινωνιών και οι επιπτώσεις της όχι μόνο στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής αλλά και γενικότερα στην βιωσιμότητα της βιοποικιλότητας από το ένα μέρος και η αντιμετώπιση και κυρίως αποφυγή των ανθρωπογενών κινδύνων από το άλλο.
Τον Ιούνιο του 2020 στην πόλη Βερχογιάνσκ στη Σιβηρία η θερμοκρασία προσέγγισε τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organisation, WMO) αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, την οποία δρομολόγησε η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με έρευνα από ομάδα επιστημόνων, που προέρχονται από αρκετές χώρες, υπό την εποπτεία του Andrew Ciavarella από την Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Ιούλιο κάηκαν 4,6 εκατομμύρια εκτάρια της δασικής επιφάνειας. Αυτό προκάλεσε την εκπομπή εκατομμυρίων τόννων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Sarah Kew από το Royal Netherlands Meteorological Institute επισημαίνει «Μας απομένει πολύ λίγος χρόνος για να καταφέρουμε να κινηθεί το κλίμα στο επίπεδο, που προβλέπει η Συμφωνία για το Κλίμα, η οποία υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι από την παγκόσμια κοινότητα» (συγκράτηση της θερμοκρασιακής ανόδου στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή).
Στην πραγματικότητα αυτός ο στόχος δεν είναι πλέον επιτεύξιμος. Οι πολιτικές πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν συμπορεύονται με αυτή την απόφαση. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πολιτικός των Πρασίνων στη Γερμανία Katrin Göring-Eckardt σχολίασε: «Ενώ η κορωναϊκή κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη η μείωση του ποσού, που προβλέπεται για την υγεία, την έρευνα και την προστασία του κλίματος δεν είναι εξοικονόμηση πόρων αλλά ηλιθιότητα».
Η Deutsche Umwelthilfe (Γερμανική Βοήθεια για το Περιβάλλον) μίλησε για οπισθοδρόμηση, ενώ η ακτιβίστρια Greta Thunberg επεσήμανε στο Twitter «Όσο η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ως κρίση, δεν πρόκειται να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις».
Ακόμη πιο αδιέξοδη γίνεται η πραγματικότητα, εάν ληφθεί υπόψη η μελέτη «Atmospheric CO2 during the Midpiacenzian warm period and the M2 glaciation» (Elwyn de la Vega, Thomas B. Chalk, Paul A. Wilson, Ratna Priya Bysani, Gavin L. Foster), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports στις 9.7.2020.
Σύμφωνα με αυτή την μελέτη η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει σε επίπεδα, που δεν γνωρίσαμε τα τελευταία 15 εκατομμύρια χρόνια ως ανθρώπινο είδος.
Με αυτά τα δεδομένα είναι εύκολα ερμηνεύσιμη η άνοδος της θερμοκρασίας και οι οδυνηρές επιπτώσεις της στην βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με την έρευνα «Fasting season length sets temporal limits for global polar bear persistence» (Peter K. Molmar, Cecilia M. Bitz, Marika M. Holland, Jennifer C. Kay, Stephanie R. Penk, Steven C. Amstrup), η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, οι πολικές αρκούδες θα εξαφανισθούν πιθανόν μέχρι το 2100, διότι με την άνοδο της θερμοκρασίας θα αλλάξει το φυσικό τους περιβάλλον (λιώσιμο πάγων) και δεν θα βρίσκουν τροφή.
Επισημαίνεται δε, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική προχωρά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε παγκόσμιο επίπεδο κατά μέσο όρο.
Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ότι σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση (Bundesverkersministerium) η θερμοκρασία στην Βόρεια Θάλασσα από το 1980 έως το 2015 αυξήθηκε κατά 1,4 βαθμούς στην επιφάνεια και 1,6 βαθμούς σε βάθος 20 μέτρων.
Εάν συνεχισθεί αυτή η θερμοκρασιακή άνοδος, θα απειλείται με μεγάλες οικολογικές ανισορροπίες το θαλάσσιο περιβάλλον.
Τέλος σύμφωνα με την International Union for Conservation of Nature (Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης) απειλούνται με εξαφάνιση 30.000 είδη από τα 120.372, που ζουν στην Αφρική. Στις πρώτες θέσεις είναι οι λεμούριοι, η βισκαϊνική φάλαινα (North Atlantic Right WhaleEubalaena glacialis), το ευρωπαϊκό χάμστερ κρικητός (Cricetus cricetusκαι το μανιτάρι κάμπια (Caterpillar Fungus - Ophiocordyceps sinensis).
Αυτόματα τίθεται το ερώτημα, εάν η ανθρωπότητα στο πλαίσιο του μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης και λειτουργίας των διαφόρων κοινωνικών συστημάτων και ιδιαιτέρως του πολιτικού, συνειδητοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο, που αντιμετωπίζει τόσο το ανθρώπινο είδος όσο και η βιοποικιλότητα, λόγω της βραχυπρόθεσμης πολιτικής οπτικής και του μη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της εξέλιξης, ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές παρενέργειες της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η ανθρώπινη οντότητα δεν προσδιορίζεται από τα όρια του ατομικού βιολογικού χρόνου και την μονοδιάστατη οικονομική ευημερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη στις πλανητικές της διαστάσεις και βιώσιμη λειτουργικότητα των λαμβανόμενων αποφάσεων για την κατεύθυνση της πορείας προς το μέλλον. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να συνυπολογίζονται στον σχεδιασμό και στην λήψη πολιτικών αποφάσεων, ώστε να προλαμβάνονται αρνητικές εξελίξεις (κλιματική αλλαγή κ.λ.π.).
Για την απαραίτητη αλλαγή της πολιτικής οπτικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
Οι κοινωνίες οφείλουν να λειτουργούν με σημείο αναφοράς και προσανατολισμού κοινωνικές αξίες, που υπηρετούν το ανθρώπινο συμφέρον και οι πολίτες να πραγματώνουν τον ρόλο τους είτε ως ατομικά είτε ως συλλογικά υποκείμενα βασιζόμενοι στην ελεύθερη βούληση και στην γνώση της σύγχρονης πολύπλοκης παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας.
Με την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών τόσο στο ατομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο θα δρομολογηθούν και οι αναγκαίες διεργασίες για την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και τον βιώσιμο σχεδιασμό της πορείας σε λειτουργικό βάθος χρόνου.

Ο Χρίστος Αλεξόπουλος είναι ερευνητής κοινωνιολόγος

  

 
Κεφαλονιά, Σεπτέμβριος 2020 - Από εδώ πέρασε ο Μεσογειακός τυφώνας «Ιανός»
  
  
«The climate- and ecological crisis can no longer be solved within today’s political and economic systems. That’s not an opinion. It’s just simple maths» (Gr. Thunberg)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι