Χέλμουτ και Λόκι Σμιτ: δυό βιογραφίες, μια εποχή

 
Στις 10 Νοεμβρίου 2015 πέθανε ο Χέλμουτ Χάινριχ Βάλντεμαρ Σμιτ (1918-2015), σοσιαλδημοκράτης, παιδί δύο δασκάλων, οικονομολόγος, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Die Zeit, δεξιοτέχνης του πιάνου και του οργάνου, καγκελάριος (1974-1982) της τότε Δυτικής Γερμανίας.
Η Λόκι (Χαννελόρε) Γκλάζερ - Σμιτ (1919-2010) γνώρισε τον Χέλμουτ Σμιτ στο Δημοτικό Σχολείο (1929). Παιδιά του Αμβούργου και οι δύο, ήταν συμμαθητές στην ίδια τάξη. Τότε κάπνισαν τα πρώτα τους τσιγάρα, κρυμμένοι μαζί πίσω από τους θάμνους του σχολικού προαυλίου. Και οι δύο ήταν περιβόητοι καπνιστές σε όλη την μακροχρόνια κοινή ζωή τους των 80 χρόνων. 
 
Η Λόκι δεν μπόρεσε να σπουδάσει βιολογία όπως ήθελε, λόγω αδυναμίας να πληρώσει τα δίδακτρα. Έγινε δασκάλα, όμως παράληλα, όταν μπόρεσε, ασχολήθηκε επίμονα με τη μεγάλη της αδυναμία, τη μελέτη της φύσης και ιδιαίτερα του κόσμου των φυτών, σε όλο τον πλανήτη. Ανακάλυψε άγνωστα είδη φυτών, σε μερικά δόθηκε το όνομά της, ίδρυσε οργανώσεις για την προστασία της φύσης και βοτανικούς κήπους στην πόλη της και αλλού, δημοσίευσε πολυδιαβασμένα βιβλία. Αναγορεύτηκε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Θεωρείται στη Γερμανία η «μητέρα» του κινήματος για την προστασία της φύσης.
1977
 
     
Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ο τελευταίος Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην Ευρώπη που έμεινε πιστός στην πολιτική κοινωνικής συνοχής και ειρήνευσης της εποχής των κλασικών σοσιαλδημοκρατών (Πάλμε, Μπράντ, Κράισκυ). Στην οικονομική διαχείριση ακολούθησε σταθερά την Κεϋνσιανή οικονομική πολιτική, την προστασία της εργασίας και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Του άρεζε να λέει: «5 % ανεργία είναι χειρότερη από 5 % πληθωρισμό». Από την άλλη πλευρά, παρά την λεγόμενη Ostpolitik, δηλαδή την σοσιαλδημοκρατική πολιτική της προσέγγισης με την Ανατολή (με τις τότε Ανατολική Γερμανία και ΕΣΣΔ), τάχθηκε τότε υπέρ του εξοπλισμού των δυτικοευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ με πυρηνικά όπλα, ως απάντηση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ήταν επίσης ο καγκελάριος που δεν δέχτηκε να υποχωρήσει ή να συμβιβαστεί με τις αξιώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF («Μπάαντερ-Μάινχοφ») και την καταπολέμησε σκληρά μέχρι την τελική της πτώση, με το θάνατο των ηγετών της. Έτσι, σ' αυτά τα δύο πεδία, προς το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας, έδρεψε και αρνητικές κριτικές. «Ο Σμιτ είναι το γερμανικό φθινόπωρο, ο Στράους θα είναι ο γερμανικός χειμώνας»: στίχοι του τραγουδοποιού Βολφ Μπίρμαν γραμμένοι με την ευκαιρία μιας εκλογικής αναμέτρησης του Σμιτ με τον Βαυαρό συντηρητικό Φραντς Γιόζεφ Στράους (την οποία κέρδισε ο Σμιτ).
Ο Χέλμουτ Σμιτ υποστήριξε τελικά την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ το 1981, παρόλο που γνώριζε τι μέγεθος είχαν από τότε οι ενδοελλαδικές οικονομικές και κοινωνικές στρεβλώσεις («ήξερα, π.χ., ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους και αυτό μόνον θα αρκούσε για να αποκλειστεί η ένταξη της Ελλάδας», εξομολογήθηκε αργότερα). Παρά την κομματική αντίθεση, τον συνέδεε φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του ένας από τους πιό ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και διαρκώς σκληρός επικριτής της πολιτικής για την κρίση που ακολουθεί σήμερα η ΕΕ και η Γερμανία.


Impatiens lokischmidtiae, Μαδαγασκάρη
Pitcairnia loki-schmidtiae, Μεξικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι