Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αυτός ο ιστοχώρος συνεχίζει τη λειτουργία του σε νέα ηλεκτρονική διεύθυνση :

  →  Κρίση και Κριτική

this site has moved   here
Ευρωεκλογές: Αποσιωπούμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας και την αποτυχία του ελληνικού οικονομικού μοντέλου
  
Καθ΄ οδόν προς τον πάτο μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ

Μια «φωτογραφία υπό πιο στενή οπτική γωνία» (1995-2023): GDP per capita at 2011 Purchasing power parity (S'000), σύγκριση με Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία. Πηγή: IMF via © FT (In charts, Greece’s economy is rebounding - but there is far to go, 18.09.2018)
Πως είδε η ελληνική δημόσια συζήτηση το πρόσφατο δημοσίευμα των Finacial Times για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ; Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που λέγεται είναι ότι το δημοσίευμα αποκαλύπτει ένα «παράδοξο»: Αφενός οι FT ομολογούν μια «εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή «της οικονομίας έτσι γενικά». Αυτό συμπεραίνουν από το 2 % της ανόδου του ΑΕΠ και από τις αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης. Αφετέρου, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα διαπιστώνει ότι την ίδια στιγμή που η χώρα καταγράφει τις καλύτερες πρόσφατες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ως προς την «ανάπτυξη» του ΑΕΠ, έχει γίνει ταυτόχρονα η δεύτερη φτωχότερη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ (με την Βουλγαρία στην τελευταία θέση). «Υποσχόμενη» μάλιστα να γίνει σύντομα η τελευταία χώρα, πίσω και από την Βουλγαρία. 
«H ελληνική οικονομία ανακάμπτει», αλλά «οι Έλληνες φτωχαίνουν». Αυτό είναι το εύκολο απόσταγμα της όποιας εγχώριας συζήτησης, ακόμη και όταν αυτή η συζήτηση δεν συσκοτίζει εντελώς τα σημαντικά φλυαρώντας λαϊκίστικα για τα ασήμαντα. 
Φυσικά δεν φτωχαίνουν όλοι οι Έλληνες. Αλλά αυτό δεν είναι αντικείμενο του δημοσιεύματος των FT και θα το ερευνήσουμε σε άλλη δημοσίευση.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά οι διαφορετικοί οικονομικοί δείκτες που χρησιμοποιούν για να τεκμηριώσουν το δημοσίευμα τους οι Finacial Times, εξηγούν εύγλωττα γιατί το υποτιθέμενο παράδοξο δεν είναι καθόλου παράδοξο: Η μεν ανάκαμψη «της οικονομίας» και η μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους (η οποία διευκολύνει τις αναβαθμίσεις των οίκων) προκύπτουν από τις εθνικές επιδόσεις ως προς τον Δείκτη «Μέσο Κατά Κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν» (ΑΕΠ). Η δε οπισθοδρόμηση στη σκάλα του βιοτικού επιπέδου σε σύγκριση με τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ, δηλαδή η αυξανόμενη απόκλιση από την πορεία του ευρωπαικού μέσου όσου, προκύπτουν από τις εθνικές επιδόσεις ως προς τον Δείκτη  «Μέσο Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ Ανηγμένο σε Αγοραστική Δύναμη (GDP per capita at PPP - Purchasing Power Parity)». Λογικό συμπέρασμα: Η Ελλάδα είναι χώρα με εσωτερική αγορά στην οποία οι τιμές βασικών καταναλωτικών και διαρκών αγαθών είναι δυσανάλογα ακριβές σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα. Και επιπλέον, η άνοδος των τιμών σ΄ αυτή την εσωτερική αγορά, είναι ταχύτερη από την άνοδο του μέσου εισοδήματος. Άλλωστε, από αυτή την συγκριτικά ταχύτερη άνοδο των τιμών τροφοδοτείται και μεγάλο μέρος της συγκριτικά με άλλες χώρες ταχύτερης ανόδου του ΑΕΠ.
Κεραυνός εν αιθρία; Παροδικό φαινόμενο; Εξωγενείς οι αιτίες, όπως εξορκίζεται; Πόλεμοι, παγκόσμια επακόλουθα της πανδημίας, άνοδος του κόστους των καυσίμων; Μήπως φταίνε κυρίως οι πολυεθνικές εταιρείες που κυριαρχούν στην εφοδιαστική αλυσίδα και μας προμηθεύουν βασικά εισαγώγιμα αγαθά;
Ή μήπως αυτή η κακοδαιμονία είναι απλά και μόνον επακόλουθο της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που ήρθε στην Ελλάδα, δήθεν ξαφνικά, μετά το 2010;
Ας δούμε «όλο το video». Το δημοσίευμα των Finacial Times είναι απλή στιγμιαία απεικόνιση. Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, τα διαθέσιμα στοιχεία από το ΔΝΤ για τη διαμόρφωση της πορείας  του Μέσου (και όχι του πιο αντιπροσωπευτικού Διάμεσου) κατά κεφαλήν ΑΕΠ PPS (ωστόσο με αναγωγή σε αγοραστική δύναμη) στη μακρά διάρκεια (1980-2024), δίνουν μια πρώτη γεύση. Μια σύγκριση της ελληνικής «διαδρομής» αυτής της περιόδου με των ενδεικτικών χωρών Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Ρουμανία και Πολωνία, καθώς και η προβολή για το άμεσο μέλλον, δείχνουν πρώτα-πρώτα δύο πράγματα: (1) Υπό τις παρούσες προϋποθέσεις (ισχύον παραγωγικό μοντέλο) η Ελλάδα αδυνατεί να παρακολουθήσει αυτό το «σμήνος» χωρών. Και (2), η ελληνική έξαρση της περιόδου 2003-2010 ήταν μια «κατάσταση εξαίρεσης», δηλαδή άν το διατυπώσουμε σε πιο οικονομική γλώσσα, μια μη βιώσιμη φούσκα.
Προκαταρκτικό συμπέρασμα: Το (μεταπολιτευτικό) ελληνικό οικονομικό μοντέλο, συντομογραφικά η οικονομία με βάση τις «τρείς βαρειές ελληνικές βιομηχανίες» τουρισμός-οικοδομή-ναυτιλία, στηριζόταν και στηρίζεται σε πήλινα πόδια και σε συνταγές που παράγουν οικονομίες αποτυχημένες. Αλλά παράγουν ενδεχομένως παροδικές έντονες «εξάρσεις» του ΑΕΠ. Μετά έρχεται η «προσγείωση». Παράγουν επίσης πλουτισμό μειοψηφικών (αλλά όχι αριθμητικά ασήμαντων, και καθόλου πολιτικά ανενεργών) κοινωνικών και επαγγελματικών στρωμάτων, και μάλιστα δυσανάλογο με τη γενική εικόνα στασιμότητας.  Αυτή η μερίδα κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι η πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ αναλογία απασχόλησης ελευθεροεπαγγελματικού και μικροεπιχειρηματικού τύπου, είναι εκτός των άλλων ισχυρός συντελεστής μιας υπερβάλλουσας ζήτησης καταναλωτικών υπηρεσιών και αγαθών. Δηλαδή καθιστά εφικτή και κερδοφόρα για τους προμηθευτές, μια άνοδο των τιμών στην εσωτερική αγορά ταχύτερη από την άνοδο του μέσου εισοδήματος. Με άλλα λόγια, είναι τροφή που τρέφει τόσο τον πληθωρισμό της απληστίας, όσο και τις παροδικές εξάρσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τις δυσανάλογες με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Αυτό εξηγεί και τη μακροχρόνια σταθερότητα του μοντέλου: Εκτός από τη σταθερότητά του ως οικονομικό μοντέλο και ως παράγοντας κοινωνικής αδράνειας, παράγει και πολιτική πελατεία ικανή να στηρίζει ένα σταθερό πρότυπο κομματικού συστήματος.
Εξηγεί ενδεχομένως και την άμεση ή έμμεση πολιτική στήριξη που απολαμβάνει αυτό το μοντέλο οικονομίας από πολιτικό φάσμα ευρύτατο, ακόμη και από σημεία του με ακραίες συντεταγμένες, δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω και πλαγίως.
Εξηγεί και την αποσιώπηση ή συσκότιση του ζητήματος, τόσο από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις, «κεντρικές» ή «ακραίες», «μετριοπαθείς» ή «πολωτικές», «δεξιές» ή «αριστερές», όσο και στην καθιερωμένη δημόσια συζήτηση, έντυπη, τηλεοπτική ή διαδικτυακή. Ακόμη και σε στιγμές εκλογών, κοινοβουλευτικών ή ευρωπαικών. Κυρίως στις στιγμές αυτές.
Αλλά αυτό είναι θέμα μεγάλης και δύσκολης συζήτησης.
Γ. Ρ.


 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι