Mια θάλασσα στην Ευρώπη: Αιγαίο, o μύθος πέθανε, ξεβράζει νεκρά παιδιά

της Ευαγγελίας Μπίφη
  
© in.gr - Ο τρίχρονος Αϊλάν στοιχειώνει την Ευρώπη, 3.9.2015
  
Υπάρχουν πολλοί μύθοι του Αιγαίου. Στον πρωταρχικό μύθο που έδωσε το όνομα στο πέλαγος, ο Αιγέας, πατέρας του Θησέα, βλέποντας το πλοίο να επιστρέφει με τα λάθος πανιά, τα μαύρα, πέφτει και πνίγεται στο Αιγαίο μην αντέχοντας το θάνατο του παιδιού του. Ο μύθος περιφρουρούσε τη βιολογική και συναισθηματική τάξη: ποτέ να μη φεύγουν από τη ζωή τα παιδιά πριν τους γονείς. Η ίδια θάλασσα τώρα ξεβράζει νεκρά παιδιά μπροστά στους ζωντανούς πατεράδες. Ζούμε σε εποχή απομυθοποίησης και τελειωτικής απομάγευσης του κόσμου. Δηλαδή σε ζοφερή, άθλια εποχή.
    
Ένοχη απέναντι στην εικόνα του αγοριού που πέταξαν τα κύματα στα τουρκικά παράλια στέκεται η Ευρώπη. Δεν είναι ένα νεκρό παιδί, δεν είναι ένας ακόμη αριθμός. Είναι η πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης που γιγαντώνεται. Είναι ο Αϊλάν Κουρντί, ο τρίχρονος Σύρος που γεννήθηκε εν μέσω του εμφυλίου και δεν έζησε τίποτε άλλο από τον φόβο. Αυτή είναι η ιστορία του... 
Ο Αϊλάν ξεψύχησε μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του Γκαλίπ και την 35χρονη μητέρα τους Ριχάν στην ύστατη αγωνιώδη προσπάθεια της οικογένειας να ξεφύγει από τις βόμβες της εμπόλεμης Συρίας. 
Ο πατέρας, Αμπντουλά, επέζησε και σήμερα το μόνο που του μένει είναι να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει τα παιδιά και την γυναίκα του. 
Η Συρία βρισκόταν ήδη σε πόλεμο όταν γεννήθηκε ο Αϊλάν Κουρντί. 
Την επομένη της προσφυγικής τραγωδίας που γράφτηκε ανάμεσα σε Τουρκία και Κω ήλθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Αϊλάν και του Γκαλίπ να χαμογελούν κρατώντας ένα αρκουδάκι και να στέκονται αγκαλιασμένοι μπροστά σε έναν καπανέ. 
Ο Αϊλάν και ο Γκαλίπ 
Το νήμα της ζωής των παιδιών κόπηκε όταν αναποδογύρισε η βάρκα στην οποία η οικογένεια στοίβαξε το κουράγιο και τις ελπίδες της φεύγοντας από την Αλικαρνασσό με προορισμό την Κω, σε μία προσφυγική διαδρομή που θεωρείται λιγότερο επισφαλής από άλλες. 
Άλλη μία βάρκα αναχώρησε την ίδια στιγμή. Τα νερά ήταν ήρεμα, έφυγαν από σημείο όπου είχαν να καλύψουν τη μικρότερη απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Κω, όμως οι λέμβοι ήταν υπερπλήρεις. Και αναποδογύρισαν. 
Σωσίβια δεν υπήρχαν. Είκοσι άνθρωποι πνίγηκαν, πέντε παιδιά ανάμεσά τους. 
Στα τουρκικά παράλια ξεβράστηκαν οι ψυχές τους. 
O Τούρκος αστυνομικός βρίσκει τον πνιγμένο Αϊλάν στην ακτή
Ανάμεσά τους ο μικρός Αϊλάν με το κατακόκκινο μπλουζάκι και τα σορτς. Σαν να κοιμάται... 
Η οικογένεια του Αϊλάν, όπως χιλιάδες άλλοι Σύροι πρόσφυγες, αναζήτησαν το καταφύγιο της Ευρώπης αφότου απορρίφθηκε η αίτηση για τη χορήγηση ασύλου που είχε υποβληθεί στον Καναδά όπου διατηρούσαν συγγενείς. 
Η θεία του Αϊλάν και του Γκαλίπ είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει άσυλο για την οικογένεια στον Καναδά, όπου είχε μεταναστεύσει η ίδια 20 χρόνια πριν. Υπέβαλε εκ μέρους τους αίτηση, αλλά η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας τον περασμένο Ιούνιο ήταν αρνητική. 
Η αίτηση της Τέεμα Κουρντί υποβλήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που επιτρέπει σε πρόσφυγες να μετακομίσουν στον Καναδά εφόσον έχουν τη στήριξη πέντε Καναδών πολιτών και υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι μπορούν να προσφέρουν οικονομική και συναισθηματική κάλυψη. 
Όμως, μπορούν να γίνουν δεκτοί μόνο πολίτες στους οποίους έχει δοθεί επισήμως το καθεστώς πρόσφυγα από τον ΟΗΕ ή άλλο κράτος. 
Μιλώντας στον καναδικό Τύπο, η Τέεμα Κουρντί ανέφερε ότι αφότου η οικογένεια διέφυγε από τη συνοριακή πόλη Κομπάνι (που βρέθηκε στο έλεος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους), ο ΟΗΕ δεν τους είχε καταγράψει ως πρόσφυγες και η τουρκική κυβέρνηση δεν χορηγούσε θεώρηση εξόδου. 
Αϊλάν και Γκαλίπ
«Προσπαθούσα να τους προωθήσω [για το πρόγραμμα ασύλου στον Καναδά], έχω τους φίλους και τους γείτονές μου που με βοήθησαν με τις καταθέσεις σε τράπεζες, αλλά δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε. Γι' αυτό έφυγαν με τη βάρκα» δήλωσε στην Ottawa Citizen. 
Η εικόνα του μικρού Αϊλάν που πέταξαν τα κύματα στα τουρκικά παράλια γίνεται σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, η ιστορία του «γυρνά» από χώρα σε χώρα και επιτείνει την πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταθούν αντάξιες της Ιστορίας.

Ο μύθος: Ο Αιγέας, πατέρας του Θησέα, βλέποντας μαύρα πανιά, πέφτει και πνίγεται στο Αιγαίο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι