Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Η αγορά χρειάζεται ρευστότητα

της Ελίζας Παπαδάκη

Επείγουν ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και εξόφληση χρεών του Δημοσίου

Πιο δύσκολη διαγράφεται η πορεία της οικονομίας παρ' όσο ελπιζόταν μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις του Δεκεμβρίου, όταν τερματίστηκε η πολύμηνη παραλυτική αβεβαιότητα για την προοπτική της χώρας. Θετικές εξελίξεις αναμφίβολα σημειώνονται: σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, με κορυφαία εκείνην της Cosco-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιανουάριο παρά την υστέρηση των εσόδων, δυνατότητες άντλησης ξένων κεφαλαίων από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων. Φαίνεται να απηχούνται στη μικρή βελτίωση των προσδοκιών που κατέγραψε τον Φεβρουάριο το ΙΟΒΕ σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους εκτός από το λιανικό εμπόριο, ακόμα και στα νοικοκυριά, από πολύ αρνητικά πάντως επίπεδα.
Κεντρικό ανασχετικό παράγοντα για μιαν ανάκαμψη της παραγωγικής δραστηριότητας συνιστά ωστόσο η πολύ χαμηλή συνολική ρευστότητα. Συνδέεται αφενός με την παρατεινόμενη έναν χρόνο τώρα εκκρεμότητα της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με αποτέλεσμα τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξακολουθούν να μειώνονται. Και αφετέρου με το Δημόσιο, το οποίο καθυστερεί να εξοφλεί τις οφειλές του, όσο αδυνατεί να συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα. Ετσι καθυστερεί η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων που είναι από καιρό διαθέσιμοι για τη χώρα μας, από τα διαρθρωτικά Ταμεία και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αν έσπαζε το πλέγμα που καθηλώνει τη ρευστότητα, θα μπορούσε να διαψευσθεί η παράταση της βαθιάς ύφεσης και φέτος, με νέα μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 4,5% και περαιτέρω άνοδο της ήδη τεράστιας ανεργίας, όπως την προβλέπουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος στις πρόσφατες εκθέσεις τους. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ετσι άλλωστε θα έπρεπε να θεωρείται επίσης από την τρόικα, που ελέγχει αυτές τις ημέρες κατά πόσον υλοποιούνται οι ελληνικές δεσμεύσεις, από τους προϊσταμένους της στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Διότι πρωταρχικά και αυτοί πρέπει να επιδιώκουν να αντεπεξέλθει η ελληνική οικονομία, να βγει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση - ώστε να αποπληρώσει στα ορισμένα χρονοδιαγράμματα και τα δάνεια που της χορήγησαν. Οχι να καταστραφεί, όπως νομίζουν πια ουκ ολίγοι σε αυτή τη χώρα.
 
Μεγάλο και σοβαρό είναι οπωσδήποτε το ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πράγματι δεν έχουν προχωρήσει σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές. Μόνο που οι μεταρρυθμίσεις, εκτός από σχεδιασμό και νομοθετική θέσπιση, απαιτούν τουλάχιστον την ανοχή, καλύτερα την ενεργό συμμετοχή όσων καλούνται να τις υλοποιήσουν. Και αυτή δύσκολα εξασφαλίζεται σε συνθήκες αδιάκοπης συρρίκνωσης των εισοδημάτων, διεύρυνσης της απειλής της ανεργίας, όταν καμία ελπίδα δεν γίνεται ορατή στον ορίζοντα, επισημαίνουν ολοένα περισσότεροι αναλυτές διεθνώς. Γι' αυτό και είναι άστοχες οι επικρίσεις που ακούγονται προς την κυβέρνηση, γιατί αρνείται τις απολύσεις στο Δημόσιο. Κακώς έχουν παγιωθεί ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως και άνισα καθεστώτα προστασίας σε διάφορους κλάδους. Δεν θα αρθούν όμως με διατάγματα. Απαιτούν πολιτικές διαδικασίες με όλους τους ενδιαφερομένους, αλλά και μια προοπτική, αν όχι θετική, ανεκτή τουλάχιστον, επίσης για όλους. Ανάλογη προσέγγιση επιβάλλεται για τη φοροδιαφυγή, το πιο κρίσιμο ζήτημα όπου έχουμε μείνει πίσω. Αποκλείεται ποτέ να νικηθεί χωρίς την οργανωμένη, ενεργό κινητοποίηση των αρμόδιων υπαλλήλων και, παράλληλα, χωρίς ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.
Μπορεί η Ελλάδα να δοκιμάζεται σκληρότερα, ωστόσο στην Ευρώπη δεν παλεύουμε μόνοι με τέτοια προβλήματα, ούτε με τις κυρίαρχες δογματικές αντιλήψεις που, αποδεδειγμένα πια, τα επιδεινώνουν. Στη Λισαβώνα ένα εκατομμύριο Πορτογάλοι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους, ανατρέποντας την εικόνα των πειθήνιων μαθητών. Στη Ρώμη, μέσα σε κλίμα γενικευμένης μέχρι και ακραίας αμφισβήτησης, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι υπέβαλε χθες ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπου, κρατώντας τις προσπάθειες για τη μείωση του χρέους, επέμενε άμεσα σε πολιτικές για την απασχόληση και στον αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής. Την εμμονή στην ταυτόχρονη εξάλειψη των δημόσιων ελλειμμάτων σε όλη την ευρωζώνη επικρίνουν αναγνωρισμένοι ευρωπαίοι οικονομολόγοι σαν τον Πολ ντε Γκράουβε, καθώς εντείνει την ύφεση και την ανεργία. Επιδείνωση των προβλέψεών της για την ύφεση ίσως ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πει ο Μάριο Ντράγκι για την έλλειψη ρευστότητας, η οποία δεν πλήττει εμάς μόνο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα Νέα (7/3/2012)


και στην ιστοσελίδα "Μεταρρύθμιση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι