Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

ΗΠΑ: O Ομπάμα θέλει να σταματήσει το μαζικό θάνατο των μελισσών

© ore/Reuters/Der Spiegel (21.6.2014) - USA: Obama-Regierung will massenhaftes Bienensterben stoppen
  
Τι σκοτώνει τις μέλισσες; Πώς μπορεί να σταματήσει ο μαζικός θάνατος που οδηγεί σε εξαφάνιση το έντομο απο το οποίο εξαρτάται η αναπαραγωγή των πιο πολλών καλλιεργημένων φυτών ;  Οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν ήδη μία στις τέσσερις αποικίες μελισσών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας και έκτακτης επέμβασης για να λύσει αυτό το αίνιγμα. Με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλείται άμεσα η γεωργία.
  
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια εθνική στρατηγική για να καταπολεμήσει επειγόντως τη δραματική καταστροφή που πλήττει τις μέλισσες στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μελισσών στις ΗΠΑ έχει πέσει σε επισφαλή επίπεδα που απειλούν άμεσα την αγροτική οικονομία, δήλωσε το Γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ. Οι μέλισσες γονιμοποιούν τα φυτά που παράγουν το ένα τέταρτο των καρπών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα αμύγδαλα, το δεύτερο πιο σημαντικό γεωργικό προϊόν στην Καλιφόρνια, γονιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις μέλισσες των μελισσοκόμων. Η επικονίαση που γίνεται με τη δραστηριότητα των ήμερων μελισσών, εξασφαλίζει γεωργικά προϊόντα αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με το Προεδρικό Γραφείο των ΗΠΑ. Σε περίπου εννέα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εκτιμάται η απόδοση των άγριων επικονιαστών, όπως είναι οι μπάμπουρες.
 
Τι φταίει; Παράσιτα, φυτοφάρμακα, ασθένειες;
Το χειμώνα του 2013 - 2014 καταμετρήθηκε από τους μελισσοκόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες απώλεια 23 % των αποικιών μελισσών. Η καταστροφική εξέλιξη συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Προεδρικό Γραφείο, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, είναι μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για να παραμείνει βιώσιμη η γεωργική παραγωγή μας των τροφίμων».
Οι ακριβείς αιτίες του μαζικού θανάτου των μελισσών δεν είναι σαφείς. Υποθέτουν ότι την καταστροφή την προκαλούν πολλοί παράγοντες που δρούν ταυτόχρονα, π.χ. παράσιτα όπως το άκαρι βαρόη, οι ασθένειες, η απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας, λανθασμένη διατροφή των μελισσών και τα φυτοφάρμακα. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μελισσών και για την υγεία τους, μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης των μελισσοκόμων και των γεωργών και της διαχείρισης της αγροτικής γης.
Εταιρείες καταγγέλουν την απαγόρευση φυτοφαρμάκων
Στην ΕΕ, οι απαγορεύσεις για ορισμένα φυτοφάρμακα έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από το περασμένο έτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιορίσει τη χρήση των εντομοκτόνων της ομάδας των νεονικοτινοειδών. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνεται το φυτοφάρμακο Thiamethoxam της γερμανικής εταιρίας Syngenta όπως και τα Clothianidin και Imidacloprid της γνωστής Bayer. Η ίδια η Γερμανία είχε ζητήσει την απαγόρευση. Η Syngenta και η Bayer είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής τον Αύγουστο.
Η γερμανική χημική βιομηχανία BASF επηρεάζεται επίσης από τους περιορισμούς. Ο γίγαντας των χημικών αμφισβήτησε τους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση του προιόντος του Fipronil στην επεξεργασία των σπόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει σαφείς περιορισμούς στη χρήση αυτού του εντομοκτόνου της BASF το καλοκαίρι, επεσημαίνοντας ότι είναι απειλή για τις μελιτοφόρες μέλισσες. Η απόφαση βασίστηκε σε μελέτες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι ερευνητές της είχαν προειδοποιήσει ενάντια στην χρήση του αυτού του χημικού, π.χ. στην επεξεργασία (απεντόμωση) σπόρων αραβοσίτου.

Οι περιβαλλοντολόγοι απαιτούν απαγορεύσεις
Περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Γερμανία, όπως η Greenpeace και η BUND είχαν ζητήσει από καιρό την απαγόρευση ορισμένων φυτοφαρμάκων. Και στις ΗΠΑ, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, όπως οι Φίλοι της Γης, ζητούν ειδικά μέτρα κατά της χρήσης των νεονικοτινοειδών στη γεωργία. «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την ελεύθερη πώληση και χρήση αυτών των τοξικών φυτοφαρμάκων, εφ' όσον δεν έχει τεκμηριωθεί η ασφάλεια τους», δήλωσε ο πρόεδρος των Φίλων της Γης Erich Pica.
Η αλυσίδα παραγωγής τροφίμων Whole Foods Markets στις ΗΠΑ ξεκίνησε πέρυσι μια εκστρατεία για την προστασία των μελισσών. Με φωτογραφίες έδειξε πόσο άδεια θα είναι τα ράφια των τροφίμων στα καταστήματα, αν εξαφανιστούν οι μέλισσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Sandel Michael Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι