© ore/Reuters/Der Spiegel (21.6.2014) - USA: Obama-Regierung will massenhaftes Bienensterben stoppen
Τι σκοτώνει τις μέλισσες; Πώς μπορεί να σταματήσει ο μαζικός θάνατος που οδηγεί σε εξαφάνιση το έντομο απο το οποίο εξαρτάται η αναπαραγωγή των πιο πολλών καλλιεργημένων φυτών ; Οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν ήδη μία στις τέσσερις αποικίες μελισσών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας και έκτακτης επέμβασης για να λύσει αυτό το αίνιγμα. Με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλείται άμεσα η γεωργία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας και έκτακτης επέμβασης για να λύσει αυτό το αίνιγμα. Με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλείται άμεσα η γεωργία.
Τα αμύγδαλα,
το δεύτερο πιο σημαντικό γεωργικό προϊόν στην Καλιφόρνια,
γονιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις μέλισσες των μελισσοκόμων. Η επικονίαση που γίνεται με τη δραστηριότητα
των ήμερων μελισσών, εξασφαλίζει γεωργικά προϊόντα αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων
δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με το Προεδρικό Γραφείο των
ΗΠΑ. Σε περίπου εννέα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εκτιμάται η απόδοση των άγριων επικονιαστών, όπως είναι οι μπάμπουρες.
Το χειμώνα του 2013 - 2014 καταμετρήθηκε από τους μελισσοκόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες απώλεια 23 % των αποικιών μελισσών. Η καταστροφική εξέλιξη συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Προεδρικό Γραφείο, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, είναι μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για να παραμείνει βιώσιμη η γεωργική παραγωγή μας των τροφίμων».
Οι ακριβείς αιτίες του μαζικού θανάτου των μελισσών δεν είναι σαφείς. Υποθέτουν
ότι την καταστροφή την προκαλούν πολλοί παράγοντες που δρούν ταυτόχρονα, π.χ. παράσιτα όπως το άκαρι βαρόη, οι ασθένειες, η απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας, λανθασμένη
διατροφή των μελισσών και τα φυτοφάρμακα. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, να ληφθούν μέτρα για τη
βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μελισσών και για την υγεία τους, μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης των μελισσοκόμων και των γεωργών και της διαχείρισης της αγροτικής γης.
Στην ΕΕ, οι απαγορεύσεις για ορισμένα φυτοφάρμακα έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από το περασμένο έτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιορίσει τη χρήση των εντομοκτόνων της ομάδας των νεονικοτινοειδών. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνεται το φυτοφάρμακο Thiamethoxam της γερμανικής εταιρίας Syngenta όπως και τα Clothianidin και Imidacloprid της γνωστής Bayer. Η ίδια η Γερμανία είχε ζητήσει την απαγόρευση. Η Syngenta και η Bayer είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής τον Αύγουστο.
Η γερμανική χημική βιομηχανία BASF
επηρεάζεται επίσης από τους περιορισμούς. Ο γίγαντας των χημικών αμφισβήτησε τους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση του προιόντος του
Fipronil στην επεξεργασία των σπόρων. Η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει σαφείς περιορισμούς στη χρήση αυτού του εντομοκτόνου της BASF το
καλοκαίρι, επεσημαίνοντας ότι είναι απειλή για τις μελιτοφόρες μέλισσες. Η απόφαση βασίστηκε σε μελέτες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι ερευνητές της είχαν προειδοποιήσει ενάντια στην χρήση του αυτού του χημικού, π.χ. στην επεξεργασία (απεντόμωση) σπόρων αραβοσίτου.
Οι περιβαλλοντολόγοι απαιτούν απαγορεύσεις
Περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Γερμανία, όπως η Greenpeace και η BUND είχαν ζητήσει από καιρό την απαγόρευση ορισμένων φυτοφαρμάκων. Και στις
ΗΠΑ, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, όπως οι
Φίλοι της Γης, ζητούν ειδικά μέτρα κατά της χρήσης των νεονικοτινοειδών στη
γεωργία. «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την ελεύθερη πώληση και χρήση
αυτών των τοξικών φυτοφαρμάκων, εφ' όσον δεν έχει τεκμηριωθεί η
ασφάλεια τους», δήλωσε ο πρόεδρος των Φίλων της Γης Erich Pica.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου