Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι η φωνή τους, σε κάποιο βαθμό, λαμβάνεται υπόψη στην ΕΕ. Και το ποσοστό που έχει αυτή τη γνώμη, είναι το υψηλότερο που βρέθηκε από δημοσκοπική έρευνα σε όλη την ιστορία της Ένωσης. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι λόγος για να αισθανόμαστε ευτυχείς - και το πρόβλημα συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο η Ursula von der Leyen έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δημοσκοπική έρευνα είναι πρόσφατη, προέρχεται από στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που μετρήθηκαν μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά δεν έχει σχετίζεται καθόλου με την εκλογή νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν συμμετείχε καθόλου στην προεκλογική εκστρατεία της ΕΕ. Όποιοι ψήφισαν στις ευρωπαϊκές εκλογές, είχαν υπόψη για το αξίωμα αυτό κορυφαίους κομματικούς υποψηφίους όπως π.χ. ο Μάνφρεντ Βέμπερ ή ο Φρανς Τίμμερμανς, αλλά σίγουρα όχι την τότε υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.
Γι΄ αυτό τον λόγο, ο τρόπος με τον οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε μέσα σε λίγες μέρες από την θέση της προϊσταμένης στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας στο πιο ισχυρό αξίωμα της ΕΕ, αποτελεί σκάνδαλο. Ανεξαρτήτως της προσωπικότητάς της, ο τρόπος προώθησής της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γελοιοποίησε την αρχή του κορυφαίου υποψηφίου, ο οποίος εισήχθη το 2014 με στόχο ακριβώς να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της και να την καταστήσει πιο δημοκρατική. Η «ΕΕ», όπως αποκαλούνται συχνά παντού στην Ευρώπη τα τρία θεσμικά όργανα της ¨Ενωσης - το Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο -,  εξαπάτησε τους πολίτες τους. Για εβδομάδες, οι Βέμπερ και Τίμμερμανς ως κορυφαίοι υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κομματικών οικογενειών, το ίδιο και οι κορυφαίοι υποψήφιοι των άλλοι κομμάτων, ταξίδευαν  σε ολόκληρη την ήπειρο και συγκρούονταν σε τηλεοπτικές μάχες και μονομαχίες. Αλλά τελικά, η δουλειά ανατέθηκε σε ένα άλλο πρόσωπο, που ελάχιστοι από τα 500 εκατομμύρια πολιτών της Ένωσης το γνώριζαν στις αρχές Ιουνίου 2019.
Ursula von der Leyen: Die neue Präsidentin der EU-Kommission: Ursula von der Leyen
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen © Vincent Kessler/Reuters
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφωνώντας έναν λόγο φορτισμένο με συναίσθημα και πολύ πάθος 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει τώρα να αντιμετωπίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο νέο της αξίωμα, είναι το στίγμα αυτού του προβληματικού τρόπου προώθησής της στην προεδρία. Η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει τώρα να αποτινάξει αυτή την υποθήκη, για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά βαραίνει πάνω της εξαιτίας του τρόπου ενθρόνισής της. Με πολύ πάθος, εκφώνησε την Τρίτη το πρωί, πριν από την ψηφοφορία στο Στρασβούργο, έναν φορτισμένο με συναίσθημα λόγο· υποσχέθηκε τα πάντα, προκειμένου να πάρει με το μέρος της, την τελευταία στιγμή, τους πολλούς αμφιταλαντευόμενους ακόμη ευρωβουλευτές. Έδωσε πολλές υποσχέσεις. Θα τις τηρήσει ή όχι; Από αυτό θα κριθεί εάν οι πολίτες της ΕΕ θα διατηρήσουν ή θα χάσουν την πίστη τους στην ΕΕ.
Άραγε, θα βρεθεί τρόπος να γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις; Όποιος είναι εύπιστος και χωρίς πολλή σκέψη το θεωρεί δεδομένο, θα ήταν καλύτερο να ξαναακούσει άλλη μια φορά αυτή την σχεδόν τέλεια ομιλία της φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζήτησε την ψήφο των ευρωβουλευτών. Και τί δεν δήλωσε! Θέλει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση, να μεταρρυθμίσει το ευρωπαϊκό εκλογικό σύστημα και να δώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξουσίες που δεν έχει μέχρι τώρα, όπως είναι το δικαίωμα να νομοθετεί με δική του πρωτοβουλία. Επιθυμεί να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή με πανευρωπαϊκό σύστημα φορολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να τερματίσει τις απάνθρωπες καταστάσεις στο θαλάσσιο «πέρασμα» της Μεσογείου με μια ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής για τους πρόσφυγες, με σύμπνοια των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτά δεν θα είναι απλώς ένας ηράκλειος άθλος, αλλά πολλοί ηράκλειοι άθλοι, και μάλιστα ταυτόχρονα.
Αν η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφέρει να κάνει όλα αυτά που εξάγγειλε, θα μπεί στο Πάνθεον της ευρωπαϊκής ιστορίας ως το πρόσωπο που ξαναέκανε την Ευρώπη ικανή να έχει μέλλον. Εάν αποτύχει, θα αποτύχουν πολύ περισσότερα πράγματα από την σταδιοδρομία μιας κορυφαίας πολιτικού. Αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο (383 υπέρ, έναντι  364 κατά+λευκά+αποχές+άκυρα)
Ο Steffen Dobbert σπούδασε ευρωπαϊκές επιστήμες στο Βερολίνο, οικονομικά στο Λύμπεκ (Γερμανία) και στην Βάαζα (Σουηδία), αθλητική δημοσιογραφία στο Βερολίνο. Είναι πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Die Zeit, ανταποκριτής στο Στρασβούργο. Εργάστηκε επίσης στη SZ, στην FAZ και στον Spiegel. Βραβείο ρεπορτάζ έτους 2017.
  
Από την πρόσφατη αρθρογραφία του στην εφημερίδα Die Zeit