Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Φιλελευθερισμός από φόβο, για εποχές φόβου; Η περίπτωση της Τζούντιθ Σκλαρ

Στο βιβλίο του για τον Καρλ Σμιτ Ένας Επικίνδυνος Νους (A Dangerous Mind - Carl Schmitt in Post-War European Thought), ο Γιαν-Βέρνερ Μύλλερ (Jan-Werner Müller) υπενθυμίζει ότι «ο φιλελευθερισμός ήταν αρχικά θεωρία για μια μεταβατική περίοδο στην πολιτική, στην κοινωνία και στην οικονομία. Ο Μπενζαμέν Κονστάν, η Μαντάμ ντε Σταέλ και ο Αλεξίς ντε Τοκβίλ [στην εποχή αμέσως μετά τη Γαλλική Επανάσταση] είδαν ως πρόκληση τη διαχείριση της μετάβασης από τη φεουδαρχική κοινωνία σε ένα φιλελεύθερο συνταγματικό κράτος. [Αργότερα] με τον Μπένθαμ, τον Μιλ και άλλους, ο [φιλοσοφικός και πολιτικός] φιλελευθερισμός έγινε μια αφήγηση επικεντρωμένη σε ιδέες περί προόδου και ορθολογικότητας. Τελικά, στον 20ό Αιώνα, εκφράστηκε προπαντός ως ηθική φιλοσοφία για μια δίκαιη και εύτακτη κοινωνία [...] Ο φιλελευθερισμός είναι και τώρα μια πολύ αφηρημένη θεωρία· κατασκευάζει πρότυπα που επικεντρώνεται σε ηθικά ζητήματα ιδωμένα sub specie aeternitatis [υπό την οπτική γωνία της αιωνιότητας]».
Η Τζούντιθ Σκλαρ (Judith Shklar), Λετονή με καταγωγή από εβραϊκή οικογένεια, κοριτσάκι όταν ο Ναζισμός έσπερνε φόβο σε όλη την Ευρώπη, βρέθηκε πρόσφυγας στη Σουηδία και μετά, μέσω Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου, στην Ιαπωνία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ, όπου βρήκε μια νέα πατρίδα. Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έγραψε το 1989 για έναν φιλελευθερισμό διαφορετικό, ανοίκειο τότε αλλά και τώρα στους ιδεολόγους φιλελεύθερους, ο οποίος δεν εκπηγάζει από φιλοσοφικές και πολιτικές ιδέες και μεγάλες αφηγήσεις περί προόδου ή από αντιλήψεις περί δικαίου, ούτε και από κοινωνικές στοχοθετήσεις για οικονομική μεγέθυνση και υλική ευημερία μέσω χειρισμού των φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Το «έτος των θαυμάτων» 1989, την ώρα που οι ιδεολόγοι εόρταζαν αυτό που εξέλαβαν ως παγκόσμιο θρίαμβο μιας φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων και είχαν ήδη αρχίσει να οραματίζονται πάλι το «τέλος της ιστορίας», εκείνη έγραφε για έναν αμυντικό, στοιχειώδη αλλά απτό πολιτικό φιλελευθερισμό, που έχει ως αφετηρία και κίνητρο τον Φόβο. Πόσο διαψεύσθηκαν και εκτέθηκαν εκείνοι οι θριαμβολογούντες ιδεολόγοι! Αλλά και πόσο δυσκολεύει η Σκλαρ φιλελεύθερους και αντιφιλελεύθερους, ιδίως τώρα που ο καταστροφικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας επέστρεψε στην Ευρώπη!
Judith «Dita» Nisse Shklar, 1928-1992
Ας επιστρέψουμε στα συμπεράσματα που αντλεί ο Γ.-Β. Μύλλερ μετά από την εξέταση της πιο ευφυούς, δραστικής και επιδραστικής αντιφιλελεύθερης πολιτικής επιχειρηματολογίας του 20ού Αιώνα, του έργου του Καρλ Σμιτ, υπό το φως των συμβάντων στον αιώνα του Σμιτ και στον τωρινό. Ζητούμενο είναι, λέει ο Μύλλερ, ένας φιλελευθερισμός «όχι γραμμικός ή ιμπεριαλιστικός», που θα αναγνωρίζει τον «ιστορικό ανταγωνισμό και την ενδεχομενικότητα», που θα γνωρίζει ότι «η πολιτική διαφοροποίηση είναι η ουσία της πολιτικής» και «θα εμπλέκεται σε ευεργετικό, φιλάνθρωπο αγώνα» με τον αντίπαλο – με τον «εχθρό», στη γλώσσα του Καρλ Σμιτ.
Ο Μύλλερ παραπέμπει στο βιβλίο της Σκλαρ Ordinary Vices, όπου αυτή τονίζει πόσο δύσκολο είναι, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για την πολιτική, το να αντέχεις «τις αντιφάσεις, την πολυπλοκότητα, την ποικιλότητα και τις διακινδυνεύσεις που συνεπάγεται η ελευθερία». Αυτό είναι, άλλωστε, μέγα πολιτικό μάθημα που διαρκώς παραδίδει η ιστορία. Ίσως ο αμυντικός φιλελευθερισμός της Σκλαρ θέτει στους φιλελεύθερους, και σε άλλους, ζητήματα εξίσου δύσκολα και κρίσιμα με εκείνα που τους έθεσε από αντιδιαμετρικά αντίθετη σκοπιά, με την ριζικά αντιφιλελεύθερη πολιτική θεωρία του, ο ευφυής αλλά «επικίνδυνος» νους του Καρλ Σμιτ, ο οποίος βέβαια δεν ήταν δημοκράτης. 
Η μικρή «χειροπιαστή ουτοπία» της Σκλαρ είναι άμυνα κατά της δυστοπίας. Προπαντός βλέπει ως κίνδυνο τη σκληρότητα που μπορεί τόσο εύκολα να ξεπηδήσει από την ισχύ του Σμιτιανού Κυρίαρχου, δηλαδή από το κράτος και τα όργανά του, αλλά η Σκλαρ δεν είναι καθόλου αντικρατική και δεν προτείνει «μικρό κράτος» ή «κράτος νυχτοφύλακα». Αντίθετα: Για να εξοριστεί ο φόβος, ζητά ένα μάχιμο παρεμβατικό κράτος, ένα ισχυρό οχυρό κατά της πολιτικής σκληρότητας, που πρέπει να είναι ταυτόχρονα ανακατανεμητικό κράτος, κράτος πρόνοιας. Η Σκλαρ δεν έχει ιδεολογικές ή ιδεαλιστικές αυταπάτες. Ξέρει καλά ότι η άλλη πλευρά του νομίσματος της πολιτικής σκληρότητας είναι πάντα η κοινωνική σκληρότητα. Ο δικός της φιλελευθερισμός πρώτα-πρώτα επιτάσσει να βλέπουμε τα πάντα, ακόμη και αυτά που θεωρούμε επιτυχίες ή επιτεύγματα, από την οπτική γωνία του αδικούμενου, του άτυχου και του πιο αδύναμου.
Η «επιτάχυνση της ιστορίας» είναι τώρα ακόμη μεγαλύτερη από του 1989, αλλά έγινε πια φανερό ότι ο δρόμος της δεν είναι μονής κατεύθυνσης. Για πολλοστή φορά πληροφορούμαστε ότι η επιτάχυνση της ιστορίας μπορεί να έχει είτε θετικό είτε αρνητικό πρόσημο· παραμένει όμως αμφίβολο άν η επανάληψη είναι αποτελεσματική μέθοδος μάθησης.
Τώρα φανερώθηκαν πολύπλοκες προκλήσεις που ήταν αόρατες για την πολιτική του 1989 και επανεμφανίζονται παλιές. Τί γίνεται, όταν ελευθερίες των σημερινών ανθρώπων θεωρούμενες τώρα ως εύλογες, είναι πια επιστημονικά βέβαιο (κλιματική αλλαγή) ότι δεν είναι συμβατές με ζωτικής σημασίας ελευθερίες των απογόνων μας; Μπορεί να έχει αξιώσεις εγκυρότητας από τη σκοπιά της ελευθερίας η επιταγή για διαρκή οικονομική μεγέθυνση, επιταγή ουτοπικού τύπου, και εξαρχής ασύμβατη με έναν πολιτικό φιλελευθερισμό του φόβου; Τί γίνεται όταν ως αντίπαλο δέος της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των πολιτών μιας ευρωπαϊκής χώρας, εμφανίζεται - τί άλλο; - ο φόβος της «οικονομικής στασιμότητας» σε όλη την Ευρώπη, ή και φόβος πράγματι ριζικός, ο φόβος της πείνας σε ολόκληρη την Αφρική; Αλλά εδώ επανεμφανίστηκε ο κατεξοχήν φόβος: Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, άρα και ενός τύπου πολιτικής ως «σχέσης με τον εχθρό» που είναι αδύνατο να οδηγήσει σε νικητή και ηττημένο.
Τίθεται όμως και το ιστορικο-πολιτικό ερώτημα εάν οι πολλαπλοί διάχυτοι φόβοι στη ρευστή κοινωνία της διακινδύνευσης (βλ. Ζίγκμουντ Μπάουμαν, Ούλριχ Μπεκ) θα αποδειχθούν εξίσου δραστικοί παραγωγοί πολιτικής όπως οι απτοί φόβοι του 20ού Αιώνα και όπως οι ελπίδες  τριών αιώνων γεμάτων μεγάλες θετικές ουτοπίες, του φιλελευθερισμού, του σοσιαλισμού ή του κομμουνισμού.
'Εχει σήμερα κάποια αξία μια τέτοια αντίληψη περί πολιτικής, γεννημένη στο τέλος του διπολισμού και του Ψυχρού Πολέμου, ένας μινιμαλιστικός φιλελευθερισμός μόνον «από πετσί και κόκαλα» («bare bones liberalism»), στερημένος από τους μύες της ιδεολογίας και της μεγάλης ουτοπίας; Άραγε, μπορεί ένας αμυντικός φιλελευθερισμός του φόβου να αντιμετωπίσει από πιο ευνοϊκή θέση πολυπλοκότητες, αντιφάσεις και διακινδυνεύσεις, απέναντι στις οποίες άλλοι φιλελευθερισμοί, επιθετικοί ή και «ιμπεριαλιστικοί», όπως ο κλασικός φιλοσοφικο-ιδεολογικός και ο κοινωνικο-οικονομικός (ιδίως της αγοραίας ριζοσπαστικής μορφής που πήρε μετά το 1980), αποδείχθηκαν – όπως ακριβώς άλλες, αντίπαλες πολιτικές φιλοσοφίες - αδύναμοι, ουτοπικοί με την πιο αρνητική σημασία της λέξης; Ή μήπως έχει αξία ο πρώτος, ο φιλελευθερισμός για δυστοπικές εποχές, ακριβώς επειδή βιώνουμε ήδη τη δυστοπία, στην οποία συνέργησαν τα μέγιστα οι δεύτεροι;
Γ. Ρ. 
 
Judith Shklar: The Liberalism of Fear
 
Stanley Hoffmann: Ευρώπη για τους σωστούς λόγους (στον ιστοχώρο Μετά την Κρίση, Οκτώβριος 2015)  
  
Jan-Werner Müller: A Dangerous Mind - Carl Schmitt in Post-War European Thought
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι