Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Τί πράγμα θέλει να ανασυγκροτήσει η Νέα Δημοκρατία;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Οι αντιφάσεις στην ανασυγκρότηση του ελληνικού αστισμού» (Εφημερίδα των Συντακτών, 11.12.20121). Eίναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια προηγούμενης αρθρογραφίας του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο τον Νοέμβριο του 2021, γραμμένης με πιο «τεχνικό» ύφος του οικονομικού επιστήμονα, στην οποία  εξέθετε τις αντιφάσεις του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος και πειστικά έδειχνε πώς «οι τάσεις των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών υπονομεύουν τις κυβερνήσεις που ακολουθούν αυτή την πεπατημένη». Αφετηρία του τωρινού άρθρου στην Εφημερίδα των Συντακτών, είναι η εξής:
«Βασικοί πυλώνες του οικονομικού αφηγήματος της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν ισχύουν. Οι μειώσεις φόρων, είτε στις ανώτατες κλίμακες στον φόρο εισοδήματος είτε επί των κερδών, δεν αυξάνουν τις επενδύσεις, η άνοδος των μισθών δεν ακολουθεί πια την, έστω και ανιαρή, αύξηση της παραγωγικότητας, τα μεσαία στρώματα συμπιέζονται παντού».
Η παραπάνω εκτίμηση ισχύει, άν και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να την επιβεβαιώσει η πραγματικότητα. Στο βραχυπρόθεσμο χρόνο δεν φαίνεται η αξιοπιστία της. Τέτοιες πολιτικές, όπως της ΝΔ τώρα αλλά και στην περίοδο 2004-2009, συνήθως ωθούν πρώτα μια εθνική οικονομία σε ένα ιδιαίτερα βίαιο boom and bust: Αρχικά υπερδιογκωμένη φούσκα, μετά απότομο σκάσιμό της. Μόνον μετά το σκάσιμο της φούσκας αποκαλύπτεται πόσο μακριά από σχετικά διατηρήσιμη μεγέθυνση ή από κάποιου είδους σταθερότητα και
«ομαλότητα» της οικονομικής πορείας οδηγούν πολιτικές σαν της ΝΔ. 
Ωστόσο, η ανάλυση του Ε. Τσακαλώτου, αφορμή της οποίας στάθηκε και ένα εξίσου ενδιαφέρον (και με παρόμοιες αδυναμίες) άρθρο του Αντώνη Λιάκου και της Μυρσίνης Ζορμπά στην ίδια εφημερίδα, είναι ευφυής και πολύ περιεκτική για ό,τι αφορά τους δρώντες παράγοντες (agents) της ημεδαπής Δεξιάς και Κεντροδεξιάς, καθώς και για την ταξινόμησή τους σε επιμέρους ποικιλίες.
Όμως, μιλώντας στη γλώσσα της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας, αυτή η ανάλυση αυτοπεριορίζεται στο πεδίο της θεωρίας της δράσης (action theory). Λέει μόνον τί (και πώς) κάνουν ή επιχειρούν να κάνουν αυτοί οι παράγοντες στα δεξιά του ελληνικού πολιτικού φάσματος. Δεν μας λέει πάνω σε τί «πρώτη ύλη», σε ποιά υφιστάμενη κατάσταση δρούν. ΄Ή λέει ελάχιστα, αόριστα και όχι επαρκώς επικαιροποιημένα για «το πράγμα καθεαυτό».
Τέτοιες αναλύσεις - άν θέλουμε να βγαίνει νόημα χρήσιμο για την πρακτική πολιτική - πρέπει να συμπληρώνονται με μια δομική ανάλυση. Πρέπει να καταφεύγουν σε εργαλεία της θεωρίας του συστήματος (system theory). Όσο δεν το κάνουν, μιλούν μόνον για προθέσεις, για επιδιώξεις, για εγχειρήματα και δράσεις άγνωστης έκβασης και για τακτικούς ή στρατηγικούς σχεδιασμούς κάποιων αντιπάλων. Όχι για την πραγματική πραγματικότητα.
Με απλά λόγια: Χρειάζονται επειγόντως καινοτόμες ιδέες για να μάθουμε σε ποιά κατάσταση βρίσκονται σήμερα η ελληνική κοινωνία και οικονομία ως συστήματα.* Εξίσου, πρέπει να γίνει σαφές πώς διαμορφώνονται τα συστήματα νοοτροπιών και ιδεολογιών στον ελληνικό κοινωνικο σχηματισμό αλλά και στο πολιτικό-κομματικό του σύστημα, ποιές αντιφάσεις και αντιθέσεις αναπτύσσονται εντός τους. Διότι, άν  
(1) τα συστημικά χαρακτηριστικά τους είναι μιας ακραία δυσαρμονικής κοινωνίας (βλ., π.χ., δείκτες κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ), 
(2) άν αυτά τα χαρακτηριστικά εμμένουν, εκτός των άλλων και επειδή - δυστυχώς - γίνονται προς το παρόν πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτά,
και (3),
άν αυτή η πολιτικά συγκαλυμμένη κοινωνική δυσαρμονία συνυπάρχει με εξαιρετικά δυσλειτουργικό κράτος (βλ., π.χ., φοροδιαφυγή, διαρκής αποτυχία στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, αποφυγή ΦΠΑ, και συνακόλουθα, βλ. πώς στενεύουν και γι' αυτό τον λόγο τα περιθώρια για να ασκηθούν δημιουργικές και κοινωνικές πολιτικές),
τότε η σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς ακατάλληλη για την άσκηση δομικής αντιπολίτευσης σήμερα, δομικής μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης αύριο. Ακατάλληλη όπως ήταν και η και χθεσινή, κυβερνητική και προκυβερνητική.
Ο πολιτικός ετεροκαθορισμός - το να τρέχεις, απλά και μόνον, πίσω από τον αντίπαλο επικρίνοντας τις κινήσεις του -, δεν είναι δρόμος που μπορεί να παραγάγει δημιουργική πολιτική, χειροπιαστές φιλολαϊκές αλλαγές και, εν τέλει, ηθικοπολιτική ηγεμονία.
Εάν δεν κατανοηθεί επαρκώς το στέρεο και σκληρό έδαφος της πραγματικής πραγματικότητας, όσο και άν (δίκαια!) επικρίνονται οι προθέσεις, οι φιλοδοξίες και οι πολιτικές δράσεις της ΝΔ, ποτέ δεν θα μπορέσει να αρθρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια δραστική, πειστική, ηγεμονική και βιώσιμη πολιτική εναλλακτική πρόταση.
Γ. Ρ.
 
* Μια μικρή και πρόχειρη μελέτη περίπτωσης (case study), που εξετάζει, εκτός των άλλων, την εμμονική αποφυγή του δομικού τρόπου σκέψης και ανάλυσης στα εγχώρια πλαίσια πολιτικής συζήτησης και γενικά στην ελληνική δημόσια σφαίρα: «Φωτιές, πλημμύρες, ολική συστημική αποτυχία, θεσμοί - Η περίπτωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας» 
 
Paul Mason: «To move beyond boom and bust, we need a new theory of capitalism» (Guardian, Μάρτιος 2015) 
 
Σημειωτέον ότι ο Ε. Τσακαλώτος είναι από τους καλύτερους γνώστες των δομικών δυσλειτουργιών στην ημεδαπή οικονομία, κοινωνία και πολιτικό σύστημα, ιδίως αυτών που αφορούν τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία.
Π.χ. μερικές πτυχές αυτής της εμμένουσας δομικής αποτυχίας καταγράφονταν ήδη στο εκτενές κείμενο του 2012 «Κρίση της Ελλάδας και της ευρωζώνης, διλήμματα των κομμουνιστών», συντελεστές του οποίου ήταν ο Ε. Τσακαλώτος, ο Χ. Λάσκος και ο Γ. Μηλιός, επίσης γνώστες του αντικειμένου και μέχρι το 2015 εξέχοντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς το γραπτό εκείνο είχε δημοσιευτεί τότε μόνον σε εξωελλαδικά έντυπα (σε αγγλική και γερμανική γλώσσα). Πιθανώς, οι συντελεστές του έκριναν τότε ότι δεν έπρεπε να διχάσει το ημεδαπό ενδιαφερόμενο κοινό
Μόνον εκ των υστέρων, κατόπιν εορτής, το μεγαλύτερο μέρος του μεταφράστηκε στην ελληνική, κατά κάποιο τρόπο «πειρατικά και αυθαίρετα», χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συντελεστών του, και με προσθήκη στον τίτλο του  «Έξοδος από τη ζώνη του ευρώ - Να βγεί κανείς ή να μη βγεί;». Ήταν κρίμα να μην υπάρχει κάπου στα ελληνικά.
Λογικές που πέφτουν στον πειρασμό να αναρωτηθούν τί είναι «κατάλληλο» και τί όχι για το εγχώριο κοινό (αριστερό ή άλλο), και λογικές που αυτολογοκρίνονται και θυσιάζονται για τις πλατφόρμες, συχνά θεωρούν «ακατάλληλη» την έκθεση των εγγενών δομικών δυσλειτουργιών. Έτσι, με τον τρόπο τους - και συνεργώντας με πολλά άλλα - συντηρούν και αυτές την υποπληροφορημένη, αναιμική δημόσια σφαίρα μας και την αυτοεκπληρούμενη απειλή του «πολιτικού κόστους»· στο τέλος, συντελούν σε βαρειές ανεπάρκειες και  καταστροφικές ψευδαισθήσεις στο πολιτικό σύστημα, όπως ακριβώς συνέβη τότε.
Γ. Ρ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι