Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ:
Σαν ευρωομόλογα, αλλά πιο ακριβά

του Βόλφγκανγκ Μύνχάου
 
Wolfgang Münchau, Währungsunion: Wie Eurobonds - nur teurer  © Der Spiegel, 8.12.2014 
   
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για μαζικές αγορές ομολόγων δημοσίου από χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ίσως η τελευταία λύση για να προστατευθούν από χρεοκοπία χώρες όπως η Ιταλία. Υπήρχαν όμως πιο οικονομικές διέξοδοι.
   
Μακροπρόθεσμα, η οικονομική λογική πάντα θριαμβεύει επί των νομικών μικρολεπτομερειών. Μακροπρόθεσμα, δεν έχει σημασία πόσες νομικές ρήτρες χωρίς νόημα είναι εγγεγραμένες σε μια ευρωπαϊκή συνθήκη. Μακροπρόθεσμα δεν έχει σημασία αν δυσανασχετεί η κοινότητα των Γερμανών συνταγματολόγων και σχολιαστών των Κοινοτικών πραγμάτων. Οι κρίσεις δημιουργούν τις νέες οικονομικές πραγματικότητες. Όχι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όμως βραχυπρόθεσμα, ισχύουν τα ακριβώς αντίστροφα. Παρά το γεγονός ότι οι νομικοί και οι πολιτικοί δεν έχουν τη δύναμη να λύσουν οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο έχουν αρκετή δύναμη για να εμποδίζουν τη λύση του προβλήματος.



Για τη ζώνη του ευρώ, το αποτέλεσμα αυτής της παρεμπόδισης είναι καταστροφικό. Γράφω για το θέμα αυτό, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές του Δεκέμβρη 2014 έκανε το αποφασιστικό βήμα για να εγκαινιάσει τη συγκαλυμμένη έκδοση ευρωμολόγων. Αποφάσισε να επεκτείνει τον ισολογισμό της κατά € 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα, οι επιπτώσεις της θα είναι ευρύτερες από όλα όσα αποφασίστηκαν από την αρχή της κρίσης στην ευρωζώνη. Από το 2015 η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα. Και από τη στιγμή που θα το ξεκινήσει, αυτό θα κρατήσει πολύ καιρό μέχρι να σταματήσει: Μέχρις ότου το ύψος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη να φθάσει και πάλι στο 2 %.
Στους υπολογισμούς μου, η διάρκεια αυτής της περιόδου δεν μετράται σε μήνες ή σε χρόνια, αλλά σε ευρώ: μπορεί να χρειαστεί συνολικός όγκος αγορών 2 ή 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν εκμηδενισθεί από την Κεντρική Τράπεζα το 1/3 του συνόλου του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, τότε η κρίση χρέους πραγματικά θα λήξει. Εφόσον έχουμε μια κοινή νομισματική ένωση, αλλά παρόλα αυτά δεν θέλουμε κοινά κρατικά ομόλογα, τότε αναπόφευκτα καταλήγουμε στην επιλογή μιας τέτοιας λύσης.
Από την άλλη πλευρά, ένα επίσημο ευρωομόλογο, δηλαδή ένα κοινό ομόλογο δημοσίου όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ, δεν θα κόστιζε σχεδόν τίποτε. Θα ήταν ένα αξιόγραφο που θα μπρορούσε να το αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση κρίσης. Η κυριότητα του χρήματος θα μετατοπιζόταν στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν είχαν πρόσβαση στο χρήμα. Ως προς τα δημοσιονομικά, θα υποβιβαζόταν σε ομόσπονδα κράτη μιας ομοσπονδίας. Τότε, δεν θα είχε πια σημασία αν οι εθνικές κυβερνήσεις αποπληρώνουν τα συσσωρευμένα παλαιά χρέη τους ή όχι.
Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο της πολιτικής που ασκεί η Άνγκελα Μέρκελ. Ισχυρίζεται ότι θέλει να αποτρέψει τα ευρωομόλογα και επιτυγχάνει το ακριβώς αντίθετο. Η πολιτική αυτή είναι από οικονομική άποψη πιο καταστροφική από όλα όσα θα τολμούσε ποτέ να προτείνει ένας φανατικός ευρωπαϊστής, όπως ο αρθρογράφος που τώρα διαβάζετε.
Το κλασικό ρεπερτόριο των κεντρικών τραπεζών 
Οι Γερμανοί συνταγματολόγοι και οι πολιτικοί που δίνουν τον τόνο, μέχρι σήμερα δεν έχουν κατανοήσει τη δυναμική μιας νομισματικής ένωσης και το ρόλο μιας σύγχρονης κεντρικής τράπεζας. Εφ' όσον η ΕΚΤ έχει στα χέρια της το εργαλείο της αγοράς ομολόγων, στο τέλος θα κάνει ό,τι περνά απο το χέρι της για την επίλυση της κρίσης. Η ΕΚΤ πράττει απολύτως ορθά. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι δικό της λάθος.
Οι αγορές χρεογράφων (όπως τα ομόλογα) ανήκουν στο κλασικό ρεπερτόριο των κεντρικών τραπεζών. Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει έτσι, επειδή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της για πληθωρισμό ύψους 2 % ετησίως. Αυτό που συμβαίνει, μεταξύ άλλων, έχει ως επακόλουθο ότι η Ιταλία έχει πέσει τώρα σε μια καθοδική δίνη αποπληθωρισμού: το επίπεδο των τιμών στη χώρα αυτή πέφτει, η πραγματική αξία του ιταλικού δημόσιου χρέους αυξάνεται, αν και η χώρα αυτή τηρεί στους κανόνες περιορισμού του ελλείμματος. Δεν ήταν έκπληξη που ότι ο οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor 's υποβάθμισε την αξιοπιστία των ιταλικών κρατικών χρεογράφων. Η χώρα οδεύει προς μια χρεοκοπία του κράτους, εκτός άν υπάρξουν σύντομα αλλαγές στους όρους και τα πλαίσια που ορίζουν την πορεία της.
Χωρίς μερική ανάληψη του δημόσιου χρέους της Ιταλίας από την ΕΚΤ, στο τέλος θα έμενε για τη χώρα αυτή ως μόνη εναλλακτική λύση η έξοδος από τη Νομισματική Ένωση ή το «κούρεμα» του χρέους. Οι περισσότεροι παρατηρητές της ευρωζώνης δεν πιστεύουν ότι το ευρώ θα επιβίωνε από ένα τέτοιο σοκ.
Αυτό που θα έχουμε τώρα, με τη μορφή των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων απο τηξν ΕΚΤ, είναι η πιο ακριβή, αντι-οικονομική και αντιδημοκρατική παραλλαγή της δημοσιονομικής ένωσης που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

O Wolfgang Münchau είναι οικονομικός συντάκτης (Financial Times Spiegel)  




 
   
Δεν έχει και πολλή σημασία, αλλά είμαι φανατικά υπέρ της Ευρώπης και του Ευρώ 
   
H συζήτηση για τη Νομισματική Ένωση: Το χειρότερο σενάριο, έξοδος της Ιταλίας απο το ευρώ
 
Euro2day - Βόλφγκανγκ Μύνχάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι