Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Κίνα: Σκάει η τρίτη φούσκα; Τέλος οι ψευδαισθήσεις και τα χρόνια της αφθονίας;

του Βόλφγκανγκ Μύνχάου
 
© Der Spiegel - Wolfgang Münchau: Kursrutsch an den Weltbörsen: Das war's mit Illusion Nummer drei  24.08.2015
   
Χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση της ευρωζώνης και τώρα χρηματιστηριακή κρίση. Τα χτυπήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο, όλο και πιο γρήγορα. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στον παγκόσμιο καπιταλισμό. Όσο για τη νομισματική μας ένωση, η τωρινή στρατηγική της βασίζεται στην υπόθεση ότι στον υπόλοιπο κόσμο η οικονομία θα ανθεί και θα αγοράζει τις εξαγωγές μας. Όμως αυτό δεν ισχύει πια. 
  
Αυτό που βιώνουμε τούτες τις μέρες είναι το τέλος της τρίτης μεγάλης φούσκας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική μας κρίση, μετά την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και την κρίση στη ζώνη του ευρώ. Ως προς τα βασικά, οι τρείς ιστορίες είναι αλληλένδετες. 
Όλες αυτές οι κρίσεις έχουν το κοινό χαρακτηριστικό, ότι εκρήγνυνται τοπικά, σ' ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά επιδρούν παγκόσμια. Στις ΗΠΑ, αυτό που οδήγησε στην κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprime) και συνακόλουθα στην χρηματοπιστωτική κρίση, ήταν η πολιτική που επιχειρούσε να κάνει όλους τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Εδώ, στη ζώνη του ευρώ, αυτό που πυροδότησε αρχικά τη γενική αναστάτωση σ' ολόκληρη τη νομισματική ένωση, ήταν η υπερχέωση του κράτους στην Ελλάδα. Όσο για την Κίνα, εκεί υπάρχει μια περιφερειακή φούσκα ιδιωτικού χρέους που προκαλεί τώρα έναν παγκόσμιο σεισμό στις χρηματιστηριακές αγορές. Η οικονομία μας διδάσκει ότι όλες οι φούσκες κάποτε σκάνε, παντού στον κόσμο, ακόμη και στην Κίνα. 
Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Προηγουμένως, τις περισσότερες φορές μετά από μια κρίση, η κατάσταση στην οικονομία μιας χώρας εξομαλύνονταν με αυτόματο τρόπο. Όσο η παγκόσμια οικονομία ακμάζει, μία μεμονωμένη εθνική οικονομία μπορεί να υποτιμά το νόμισμά της μέχρι να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και τότε η ανάκαμψη έρχεται σχεδόν από μόνη της.  
Οι παγκόσμιες κρίσεις εξελίσσονται διαφορετικά. Η παγκόσμια οικονομία ως σύνολο δεν μπορεί να κάνει νομισματική υποτίμηση. Μπορεί να γίνει μόνον πιο παραγωγική, αλλά όχι πιο ανταγωνιστική. Όλες οι μεγάλες οικονομικές περιοχές του κόσμου - οι ΗΠΑ, η ζώνη του ευρώ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Νοτιοανατολική Ασία, τώρα και η Κίνα - είχαν τις μεγα-κρίσεις τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Γι' αυτό το λόγο, δεν υπάρχουν πια άθικτοι, η οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο παγκόσμιας οικονομικής ατμομηχανής. Έτσι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται σταθερά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης για το 2015 θα ανέλθει στο 3,5 %. Τον Ιούλιο η πρόβλεψή του έπεσε στο 3,3 %. Η κινεζική κρίση θα πιέσει το ποσοστό αυτό ακόμη πιο χαμηλά, ίσως στο 3,1 %.
Μια αποταμιευτική πλημμύρα συμπιέζει τα επιτόκια 
Όλα αυτά δεν μοιάζουν ιδιαίτερα δραματικά. Ζούμε όμως σε έναν κόσμο στον οποίο οι μικρές μετατοπίσεις έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις αγορές μετοχών. Ο μηχανισμός λειτουργεί ως εξής: Στην αρχή της αλυσίδας έχουμε μια παγκόσμια αποταμιευτική πλημμύρα. Ο όρος αποταμιευτική πλημμύρα επινοήθηκε από τον πρώην κυβερνήτη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed, Ben Bernanke. Εδώ το ζήτημα δεν είναι ότι οι μεμονωμένοι άνθρωποι αποταμιεύουν υπερβολικά πολύ. Πρόκειται για την αναλογία μεταξύ αποταμιεύσεων και επενδύσεων, οι οποίες εξ ορισμού πρέπει να είναι ίσες. Αυτή η αναλογία προσωρινά έχει διαταραχθεί: έχουμε πάρα πολλή αποταμίευση και πολύ λίγες επενδύσεις. 
Για να αποκατασταθεί η σχέση ισότητας, οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια. Ακριβώς όπως οι τιμές των εμπορευμάτων φέρνουν σε ισορροπία την προσφορά και τη ζήτηση, το επιτόκιο αναλαμβάνει αυτή τη λειτουργία στη σχέση μεταξύ της αποταμίευσης και των επενδύσεων. Οι συνέπειες ενός διαρθρωτικού πλεονάσματος των αποταμιεύσεων είναι χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, λιγότερες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και χαμηλά επιτόκια. 
Για τις χρηματιστηριακές αγορές, η αποταμιευτική πλημμύρα δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Δέχονται δύο αντίθετες επιδράσεις.
* Η μια είναι θετική, είναι τα χαμηλά επιτόκια. Κάνουν τις μετοχές σχετικά πιο ελκυστικές, λόγω των υψηλότερων δυνητικών αποδόσεών τους. Όμως τα επιτόκια στις αγορές δεν μπορούν να πέσουν κάτω από το μηδέν και να γίνουν αρνητικά, συνεπώς ο παράγοντας αυτός έχει όρια.
* Η άλλη, η αρνητική επίδραση, είναι η προσδοκία χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον. Αυτή ακριβώς η επιρροή επικρατεί τώρα. Μπορούμε να φανταστούμε την αξία μιας μετοχής ως την προεξοφλημένη και με έκπτωση ροή όλων των πληρωμών μερισμάτων που αναμένονται στο μέλλον. Με έκπτωση σημαίνει ότι τα μερίσματα που λαμβάνονται σήμερα, αποτιμώνται υψηλότερα από τις μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων. Αν λοιπόν οι προσδοκίες μας για το μέλλον γίνονται έστω και λίγο πιο πενιχρές, αυτό έχει δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής, γιατί απαξιώνεται μια ολόκληρη σειρά μελλοντικών εσόδων.
Οι μέρες της αφθονίας είναι μετρημένες 
Σε μακροπρόθεσμη βάση, οι τιμές των μετοχών δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από την εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας. Ο λόγος για την έκρηξη της χρηματιστηριακής αγοράς στις τελευταίες δεκαετίες ήταν η ανάπτυξη, αλλά επίσης η μετατόπιση των σχέσεων δύναμης υπέρ των μετόχων των επιχειρήσεων και εις βάρος των εργαζομένων καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας των εταιρειών των εισηγμένων στα χρηματιστήρια. Και τώρα; Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε. Η μετατόπιση της δύναμης από την εργασία προς το κεφάλαιο δεν προχωρά άλλο. Αυξήσεις της παραγωγικότητας θα υπάρχουν και στο μέλλον, όμως τα χρόνια της αφθονίας έχουν περάσει. 
Ο μηχανισμός που ήδη περιέγραψα είναι και ένας από τους λόγους για τον σκεπτικισμό μου για την πολιτική της ευρωζώνης. Η τωρινή  στρατηγική στη νομισματική μας ένωση βασίζεται στην υπόθεση ότι στον υπόλοιπο κόσμο η οικονομία θα ανθεί και θα αγοράζει τις εξαγωγές μας. Όμως αυτό δεν ισχύει πια.
  
  
  
Νίκος Καϊμάκης: Από τη «φούσκα» της περιφέρειας στις διασώσεις. Μύθοι και πραγματικότητες στη ζώνη του ευρώ
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι