Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Τζο Κοξ: Μια ζωή που χάθηκε, στον αγώνα για Βρετανία μέλος της ΕΕ, ανοιχτή στην Ευρώπη

Δυστυχώς η βουλευτής Μπάτλευ και Σπεν του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Έλεν Τζόαν «Τζο» Κοξ δεν άντεξε τα πολλά τραύματα που της προκάλεσε ο δολοφόνος. Είναι το πραγματικό θύμα μιας πολιτικής τραγωδίας που ανέβασε στη σκηνή η πολιτική ανευθυνότητα, με ένα δημοψήφισμα που προκλήθηκε για κομματικούς λόγους και για την διατήρηση της εξουσίας· η διαμάχη για το μέλλον της χώρας απελευθέρωσε το ωμό μίσος που μπορεί να παραγάγει ο εθνικισμός. Έλαχε σ' αυτήν, που είχε 2 μικρά παιδιά, να βρεθεί απέναντι στο παραμορφωμένο πρόσωπο της πολιτικής ως «σχέσης έχθρας» (Carl Schmitt). Οι πολιτικοί «συγγενείς» του ανθρώπου που την σκότωσε, είχαν αλλού άλλοτε ως σύνθημα το «ζήτω ο θάνατος». Δεν είναι τυχαίο.
Το περιστατικό φασιστικής πολιτικής βίας στη Βρετανία, στην αιχμή της αντιευρωπαϊκής επίθεσης των δεξιών λαϊκιστών, ίσως θα επηρεάσει το δημοψήφισμα για την έξοδο ή παραμονή της στην ΕΕ. Ίσως η Τζο Κοξ μείνει στην ιστορία ως μάρτυρας, πρώτη ανάμεσα σ' εκείνους που αγωνίστηκαν το έτος 2016 για μια Βρετανία ανοιχτή στην Ευρώπη και στον κόσμο, χωρίς εθνικιστικές και ρατσιστικές περιχαρακώσεις και ιδιοτελείς νοσταλγίες για περασμένα μεγαλεία. Αλλά είναι αυτό όφελος; Άξιζε τέτοιο βαρύ τίμημα;
Ήταν μια νέα γυναίκα με ενθουσιασμό για την πολιτική, με μακροχρόνια δράση σε κοινωνικές οργανώσεις.
Οι πτωματοφάγες ύαινες σε όλο τον πλανήτη, οι περιπλανώμενες «ακρίδες» των χρηματοοικονομικών αγορών, αμέσως μυρίστηκαν το αίμα και το τι σημαίνει αυτή η νεκρή για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Την ώρα που η γυναίκα πέθαινε, οι μεγάλοι παγκόσμιοι δείκτες των μετοχών από τα βαθειά Τάρταρα του φόβου «γύρισαν» αμέσως έντονα ανοδικά.
Κι εμείς εδώ, εδώ που είναι χώρα του Λαμπράκη αλλά και χώρα των
«τρικύκλων», εμείς οι μεγάλοι δημοκράτες επαρχιώτες της Ελλάδος, με την προτίμηση για «επικοινωνιακές» κομματικές αντιπαραθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, δεξιά παράμεροι και αριστερά παράταιροι από τον πλανητικό αγώνα μεταξύ της διαρκούς ιδιοτέλειας υπέρ των ελαχίστων (αλλά που φορά τον δήθεν εθνικό μανδύα) και του κοινού καλού υπεράνω συνόρων, θα συνεχίσουμε - «παράφοροι, ανυπόφοροι και αδιάφοροι» - να αυταπατώμαστε, παριστάνοντας το άλας της γης, στη «χώρα της πολιτικής», αλλά φτωχοί σε πολιτικές ιδέες.
Γ. Ρ.
Στη «ναυμαχία στον Τάμεση», μεταξύ υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ 
και υποστηρικτών της αποχώρησης, με τα παιδιά της και τον σύζυγό της

2 σχόλια:

  1. Ήταν και συνεπής στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία .Σαν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Συρία είχε ζητησει την επέμβαση του νατο κατά του άσαντ για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Συρία όπως αποκαταστάθηκε και στο Ιρακ ,το Αφγανιστάν και την Λιβύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς το γνώριζε και αυτό ο νεοναζιστής δολοφόνος και οι φίλοι του, συντηρητικοί και λοιποί εθνικολαϊκιστές σε διάφορες συσκευασίες.
      Και ενήργησαν καταλλήλως.

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι