Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Λίμνη Αράλη: Έκκληση απο το Ουζμπεκιστάν, σώστε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της γης !

Appell aus Usbekistan: Rettet den Aralsee!
© Der Spiegel, 29.10.2014
  
Η λίμνη Αράλη στην Κεντρική Ασία στερεύει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Οι επιπτώσεις στις γειτονικές περιοχές και σε ολόκληρες χώρες είναι τεράστιες. Η διάσωση της λίμνης έχει πολύ μεγάλο κόστος. Το Ουζμπεκιστάν κανει έκκληση για μια διεθνή διάσκεψη διάσωσης. 
  
Τασκένδη: Οι δορυφορικές εικόνες της NASA του Σεπτεμβρίου 2014, δείχνουν μια δραματική εξέλιξη: για πρώτη φορά στην σύγχρομη ιστορία το νότιο τμήμα της λίμνης Αράλη έχει στεγνώσει εντελώς. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο φόβος των κατοίκων είναι ότι μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς τα νερά της λίμνης. Γι αυτό το λόγο, το Ουζμπεκιστάν ζητά διεθνή στήριξη για τη διάσωση της λίμνης Αράλη.  
«Οι χώρες της περιοχής δεν διαθέτουν επαρκή οικονομικά και υλικοτεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσουν τις οικολογικές, κοινωνικο-οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ στην έκκλησή του.
Πλοία και καμήλες συνυπάρχουν στην ξερή πια περιοχή:  
Δραματική μείωση της λίμνης Αράλη
Ο Καρίμοφ πρότεινε ένα διεθνές συνέδριο με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, δωρητών και χρηματοδοτών για τη διάσωση της τέταρτης σε έκταση λίμνης στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε σε μια τηλεοπτική δήλωση ότι η Αράλη βρίσκεται λίγο πριν από την εξαφάνιση. «Αυτή η απώλεια θα έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ουζμπεκιστάν και αλλού», δήλωσε ο Μπαν. 
Η τεράστια λίμνη που παλαιότερα την τροφοδοτούσαν με νερό οι ποταμοί Αμού Ντάρια από το νότο του Ουζμπεκιστάν και ο Συρ Ντάρια από το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, είχε προηγουμένως διαιρεθεί σε πολλά τμήματα. Το στέρεμα αυτής της τεράστιας λίμνης αλμυρού νερού θεωρείται η μεγαλύτερη ανθρωπογενής κλιματική καταστροφή μέχρι σήμερα. Η καταστροφή οφείλεται στην εντατική χρήση του νερού των δύο τροφοδοτών ποταμών Αμού Ντάρια και Συρ Ντάρια ήδη από τη εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, της οποίας ήταν χώρα-μέλος το Ουζμπεκιστάν. 

Σοβιετική εποχή: Εκτροπή των ποταμών για άφθονο νερό χάριν της γεωργίας
Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η σοβιετική κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλα έργα εκτροπής του ποταμού Αμού Ντάρια, και στη συνέχεια του Συρ Ντάρια. Ο σκοπός ήταν η άρδευση μεγάλων βαμβακοκαλλιεργειών και ορυζοκαλλιεργειών. Το 1965 στη λίμνη Αράλη έρρεαν ακόμη κάθε χρόνο 50 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η ποτάμια παροχή νερού στη λίμνη είχε στερέψει εντελώς.
Εικόνα της NASA: Δραματική μείωση του νερού
Σε αρκετές πόλεις στην ακτή της λίμνης, όπου μια βασική απασχόληση ήταν η αλιεία, χάθηκαν τα μέσα βιοπορισμού των κατοίκων. Σήμερα, μεγάλες περιοχές στην περιοχή της λίμνης είναι ακατάλληλες για καλλιέργεια λόγω υπερκορεσμού σε αλάτι και μολυσμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα φυτοφάρμακα.
Το οικοσύστημα της λίμνης Αράλη έχει αλλάξει ριζικά. Ολόκληροι πληθυσμοί ψαριών εξαφανίστηκαν και μαζί τους η κάποτε ακμάζουσα αλιευτική οικονομία με βιομηχανίες κονσερβοποίησης κτλ. Στο ενδιάμεσο δημιουργήθηκε πάλι μια ελπίδα: Με την κατασκευή του φράγματος το 2005 άρχισε τουλάχιστον το βόρειο μέρος της κατακερματισμένης λίμνης Αράλη να αυξάνεται και πάλι.
Η ανατολική λεκάνη κατακερματισμένης λίμνης είχε σχεδόν απόλυτα στερέψει ήδη το 2009, όμως το 2010 είχε σημαντικά περισσότερο νερό. Ένας λόγος για την σχεδόν απόλυτη αποξήρανση τώρα είναι η μείωση των βροχοπτώσεων και το λιγότερο χιόνι που καλύπτει τις οροσειρές και το οροπέδιο του Παμίρ, από το οποίο προέρχονται μεγάλο μέρος των υδάτων του ποταμού Αμού Ντάρυα.
 

https://www.google.gr/maps/@41.7990372,60.703125,1575522m/data=!3m1!1e3?hl=el
Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην Κεντρική Ασία 
Ουζμπεκιστάν, Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν
(Google Maps)
Ζώντας σε μια εποχή ακραίων πολιτισμικών και τεχνολογικών αντιφάσεων: Τα απομεινάρια 
της λίμνης Αράλη απέχουν μόνον 100 χιλιόμετρα από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ:
η μεγαλύτερη καταστροφή στον πλανήτη Γή 
συμβαίνει εκεί που χτυπά η καρδιά της διαστημικής εποχής (Google Maps)
     
    
Farewell to the Lake


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι