Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Για τις διαφορετικές μορφές της κρίσης: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία...

Απόσπασμα από την συζήτηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Άνχελ Γκουρία, Γενικό Γραμματέα του  Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD), 1 Μαρτίου 2013.

Ερώτηση:
Ανάμεσα στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, που θα τοποθετούσατε την Ιρλανδία και την Ισπανία; Δεν βρίσκονται στην ίδια θέση (με την Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία). Δεν είχαν υψηλό δημόσιο χρέος, ωστόσο κατέληξαν και αυτές στην ίδια ομάδα Ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
  
  
Γ. Βαρουφάκης:
Θα τις τοποθετούσα στην ίδια ακριβώς θέση με τις άλλες. Άς εξηγήσω. Είναι εντελώς σωστό ότι η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν χαμηλότερη αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, συγκρινόμενες με την Γερμανία. Καμμιά σύγκριση με Ελλάδα και Ιταλία. Στην πραγματικότητα είχαν δημοσιο-οικονομικά πλεονάσματα. Έτσι, με τους όρους του Ευρωπαικού δημοσιο-οικονομικού συμφώνου ήταν τα "καλά παιδιά" της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ, του σύμπαντος. Αλλά είναι μέλη της ίδιας προβληματικής νομισματικής ένωσης.
Άς συγκρίνουμε και αντιπαραθέσουμε την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Στην Ιρλανδία εισέρρεε ένας χείμαρρος κεφαλαίων, κυρίως απο Γερμανικές και Βρετανικές τράπεζες, σε Ιρλανδικές τράπεζες όπως η Anglo-Irish Bank και η Irish Nationwide Building Society. Οι τελευταίες μεταβίβαζαν τα κεφάλαια σε εταιρείες κατασκευής ακινήτων, οι οποίες, σε διαπλοκή με πολιτικούς, δημιούργησαν στεγαστική φούσκα. Η φούσκα αυτή τροφοδότησε με "καύσιμα" την κατανάλωση, εξαιτίας της επίδρασης της υπεραξίας. Οι άνθρωποι άκουγαν ότι η αξία των ακινήτων τους ανέβαινε και έτσι ήταν πολύ περισσότερο πρόθυμοι να δανείζονται με προσωπικά δάνεια ή μέσω πιστωτικών καρτών για να χρηματοδοτούν την κατανάλωσή τους.

Στην Ελλάδα συνέβη το ίδιο ακριβώς, με τη διαφορά ότι πέρασε μέσα από το κράτος. Το Δημόσιο δανειζόταν από Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες για να παρέχει κεφάλαια στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Όταν ήλθε η κρίση του 2008 και εξαφανίσθηκε η ρευστότητα, οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία άρχισαν να πέφτουν και οι κατασκευαστές κατέρρευσαν, καθώς δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. Ως επακόλουθο, οι τράπεζες χρεωκόπησαν και (προκειμένου να τις διασώσει το Ιρλανδικό Δημόσιο), οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν ξαφνικά μια αναλογία χρέους πρός ΑΕΠ ανάλογη με την Ελληνική. Στην Ελλάδα το κράτος ήταν αυτό που είχε δανεισθεί, και κατά συνέπεια, το κράτος χρεωκόπησε.
Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά το ερώτημα για την κατεύθυνση αυτής της διαδρομής κεφαλαίων, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Υπήρξε ροή πλεονασματικών κεφαλαίων απο το (Ευρωπαϊκό) κέντρο προς την περιφέρεια, η οποία δεν τόνωσε την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας. Στην Ιρλανδία την τόνωσε πιό πολύ, αλλά να μην ξεχνάμε ότι η χώρα αυτή έχει πολύ χαμηλούς  φορολογικούς συντελεστές για τα εταιρικά κέρδη. Αυτό το φορολογικό καθεστώς προσελκύει πολύ περισσότερες εταιρείες empty shell, οι οποίες έχουν αλλού τις παραγωγικές τους δραστηριότητες και παρουσιάζουν το ενεργητικό τους ως μέρος του Ιρλανδικού ΑΕΠ.

Στο τέλος, η κατάσταση είναι ακριβώς ίδια. Μένω πραγματικά έκπληκτος με τους ανθρώπους που εκπλήττονται από το γεγονός, ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρέθηκαν στην ίδια "βάρκα", χρεωκοπημένες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, που χρηματοδοτούνται απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.


Ολόκληρη η εισήγηση του Γ. Βαρουφάκη και οι ερωταπαντήσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι