Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Το "Aγόρι των Δασών" στα βουνά Αλτάϊ, ένας Σιβηριανός "Μόγλης" για Proficiency: "Η κοινωνία στις πόλεις πρέπει να γίνει πιό πολιτισμένη"

της Άννα Λιέσοβσκα

© The Siberian Times, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι 20 χρονών, γεννήθηκε στην άγρια ​​φύση, δεν πήγε ποτέ στο σχολείο, δεν έκανε τους εμβολιασμούς που κάνουν όλα τα παιδιά, και έζησε αποκομμένος από τον πολιτισμό.  Ο νεαρός άνδρας, ονομάζεται Ότζαν («μεγάλη ψυχή»).
  
Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του, ο ζωγράφος Αλέξανδρος, και η μητέρα του, η μουσικός Έλενα, είχαν πάρει την απόφαση να αποχωρήσουν από την οργανωμένη κοινωνία και  ζούσαν ήδη σε καλύβες φτιαγμένες από λάσπη ή σε πρωτόγονα ξύλινα σπίτια, στην άγρια ​​φύση. Σε όλη του τη ζωή, μέχρι αυτή την εβδομάδα, ο νεαρός έχει συναντήσει ελάχιστους άλλους ανθρώπους. Δεν φοίτησε σε νηπιαγωγείο, σχολείο, πανεπιστήμιο. 
Όμως οι γονείς του τον εκπαίδευσαν σε όλα όσα γνωρίζουν, και έμαθε Αγγλικά από ένα λεξικό που πήραν μαζί τους οι γονείς, όταν αποφάσισαν να αποκοπούν από την κοινωνία, στο τέλος της Σοβιετικής εποχής. Τώρα ο νεαρός ποθεί ένα πράγμα μόνο: Να μή μετοικήσει σε πόλη ή μεγαλούπολη ή να γνωρίσει τους ανθρώπους τους. Ωστόσο θέλει να μιλά με άτομα που έχουν μητρική γλώσσα την Αγγλική, για να τελειοποιήσει τη χρήση αυτής της γλώσσας. 


Η ύπαρξη του όμορφου νεαρού ερημίτη έγινε γνωστή με ανακοίνωση των Αρχών, όταν οι χωρικοί τον ανακάλυψαν και τον παρουσίασαν στην τοπική εισαγγελία.
«Ζω καλά, σας ευχαριστώ», είπε.  
«Ζούμε καλά. Αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής μας εδώ, και πρόκειται για μια καλή πραγματικότητα». 
«Να έλθω να ζήσω πιο κοντά στην πόλη; Για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει πιο πολιτισμένη η κοινωνία στις πόλεις, και φυσικά ν' αλλάξει η μυρωδιά των πόλεων και η ρύπανση». «Εδώ είμαι ευτυχισμένος». 
Ο γενειοφόρος πατέρας του είχε κάποιες επαφές με τους ανθρώπους, πουλώντας μανιτάρια που μάζευε η οικογένεια, καθώς και τα έργα ζωγραφικής του. Αλλά ο Οτζαν και η μητέρα του συναντούσαν μόνον περαστικούς κυνηγούς στο δάσος, κοντά στην Μπελοκουρίκχα, ένα διάσημο θέρετρο με ιαματικές πηγές και θερμά λουτρά, στην περιοχή των βουνών Αλτάϊ, 250 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Μπαρναούλ. 
«Για να επιβιώσουμε, πουλάμε μανιτάρια και πίνακες ζωγραφικής του πατέρα μου», είπε ο Οτζαν. 
«Με ποιούς μιλάω; Λοιπόν, η ζωή μας φέρνει σε επαφή με τους ανθρώπους όταν πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους για χάρη της κουβέντας και μόνον. Προς το παρόν έχω συναναστραφεί και συζητήσει κυρίως με ενήλικες».
«Έχω μελετήσει Αγγλικά. Έχω ένα λεξικό, έχει τις λέξεις της Αγγλικής γλώσσας, με κανόνες ορθογραφίας και προφοράς για κάθε λέξη. Φυσικά, πρέπει να κάνω πρακτική εξάσκηση - θα ήθελα πολύ να είχα την ευκαιρία να μιλούσα με κάποιον που δεν μιλάει ούτε λέξη Ρωσικά - τουλάχιστον για ένα μήνα»! 
«Ωστόσο έχω μια ψυχολογική δυσκολία με το υπο-συνείδητό μου, που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να μάθει Αγγλικά. Εύκολα μπορώ να πω «δεν μιλάς Αγγλικά»; (το λέει με καλή Αγγλική προφορά), όμως φυσικά, για σωστή, άπταιστη ομιλία χρειάζομαι πρακτική εξάσκηση».
«Τα βιβλία μου; Έχω ένα λεξικό. Διαβάζω άλλα βιβλία; Ναι, προσπαθώ πάντα να διαβάζω όταν έχω ελεύθερο χρόνο. Ίσως κάποια στιγμή αργότερα θα πάω να διαβάσω, αλλά προε το παρόν δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο».
«Αν βρώ λίγο ελεύθερο χρόνο, θέλω να ασχοληθώ και με την ζωγραφική».
Ο πατέρας του Αλέξανδρος είπε ότι η οικογένεια ζεί στην τοποθεσία αυτή από το 1997, «τον προηγούμενο αιώνα», αλλά νωρίτερα ζούσαν σε άλλη τοποθεσία.
«Ο γιος μας δεν φοίτησε σε σχολείο ή σε νηπιαγωγείο. Όμως είμαστε μορφωμένοι άνθρωποι και του δώσαμε όλα όσα εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε», είπε. 
Το επώνυμο της οικογένειας και η ηλικία των γονέων δεν έγιναν γνωστά.
«Το γεγονός ότι δεν φοίτησε σχολείο, δεν νομίζω ότι ήταν μειονέκτημα γι' αυτόν. Τα προγράμματα των δικών μας σχολείων ήταν πολύ καλύτερα από τα σημερινά. Ήταν ευρύτερα, με μεγαλύτερη εμβάθυνση, καλύτερα. Μελέτησε ακόμη Αγγλικά, όλα μόνος του».  
«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω στην πόλη - και στη μυρωδιά της βενζίνης ή των διάφορων χημικών καθαρισμού και στις σκόνες πλυσίματος». 
Είπε ότι η οικογένεια έχει ένα μικρό ραδιόφωνο για να κρατά επαφή με τον κόσμο που απέρριψε.

Η Έλενα επέμεινε: «Είναι πιο άνετα και πιο ευτυχισμένα εδώ από ό, τι στον πολιτισμό. Είμαι μουσικός με σπουδές, και αισθάνομναι ενοχλημένη και προσβεβλημένη από την ποιότητα αυτού που συμβαίνει στη μουσική βιομηχανία στις μέρες μας. Αυτό είναι που με εμποδίζει από το να επιστρέψω πίσω στην κοινωνία
». 

«Ο γιος μας ξέρει τι είναι εργασία και τι είναι η δημιουργική εργασία. Μπορούσε να διαβάζει και να γράφει από ηλικία πέντε ετών, και όλα έγιναν φυσιολογικά». 
Ερώτηση: «Tι λογής μέλλον θα θέλαμε για τον γιο μας; » 
Αλέξανδρος: «Θέλουμε να έχει το καλύτερο μέλλον. Θα θέλαμε για να γίνει ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ίσως ποιητής».
Έλενα: «Συγγραφέας ...» 
Αλέξανδρος : «Αλλά πάνω απ' όλα θέλουμε να είναι έξυπνος άνθρωπος».
Έλενα: «Και άνθρωπος με καλή καρδιά, ευγενικός. Αληθινός άνθρωπος». 
«Όσον αφορά τις συνθήκες της ζωής μας, δεν θα πείραζε να είχαμε λίγο περισσότερο χώρο, άς πούμε δύο δωμάτια. Ή ακόμα και τρία». Προς το παρόν έχουν μονόχωρο σπίτι.
«Μερικές φορές έχουμε κυνηγούς που έρχονται να μας επισκεφθούν, αλλά αυτό συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια». 
Η εκπληκτική ιστορία προέκυψε πρόσφατα, όταν ο Οτζαν βρέθηκε από ντόπιους, κατοίκους της Ουλιάνοβκα, μέσα στο δάσος, σε απόσταση τρία χιλιόμετρα από το χωριό. Είπε πως οι γονείς του επέλεξαν τη ζωή του ερημίτη μέσα στο δάσος.
Οι γονείς του έφυγαν από την καλύβα νωρίτερα αυτό το χρόνο, αφήνοντάς τον μόνο. Αυτό τον ώθησε να εγκαταλείψει για λίγο τη μοναχική ζωή του. Ωστόσο, μετά από τη συνάντησή του με τους αρμόδιους της υπηρεσίας, τους έκπληκτους για την ανακάλυψη της ύπαρξης του νεαρού, επέστρεψε πίσω στο φυσικό περιβάλλον του, για να περιμένει την επιστροφή των γονέων του. 
Τον αποκάλεσαν Μόγλη της πραγματικής ζωής, απο το όνομα  του κύριου χαρακτήρα στο «Βιβλίο της Ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Αλλά αυτός πρέπει να είναι ο πιο μορφωμένος Μόγλης του κόσμου. 
Ο εισαγγελέας Ρομάν Φόμιν της πόλης Μπελοκουρίκχα, ερευνά μέσω του δικαστηρίου, προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης του νεαρού, που ανατράφηκε «από μια οικογένεια ερημιτών». 
«Μίλησα με τον νεαρό άνδρα, ο οποίος δήλωσε ότι οι γονείς του του έχουν πεί ότι γεννήθηκε το 1993», δήλωσε ο Φόμιν  στους "Times της Σιβηρίας". 
«Ωστόσο δείχνει νεαρότερος.
Ο τρόπος που περπατά είναι διαφορετικός απο τον τρόπο που περπατά ένας "κανονικός" άνθρωπος. Μπορείτε να καταλάβετε αμέσως ότι ξοδεύει ώρες περπατώντας τα πόδια μεγάλες αποστάσεις. Μου είπε ότι δεν έχει βρεθεί ποτέ σε νοσοκομείο και δεν έχει  ιδέα για το τι σημαίνει η λέξη εμβολιασμός. 
Υποθέτω ότι δεν έκανε ποτέ οποιοδήποτε εμβόλιο στη ζωή του. Η εμφάνισή του μοιάζει σαν να είναι μόνον 15 ή 16 ετών». 

«Δεν στοχεύουμε να τον φέρουμε πίσω στον πολιτισμό. Νομίζω ότι ο τρόπος που ζει μέσα στο δάσος ίσως να είναι καλύτερος από τις ζωές που ζούμε μερικοί από μας. Νομίζω επίσης ότι κανείς από εμάς δεν θα ήταν ικανός να αυτοσυντηρήσει έτσι τη ζωή του, ακόμη και για δύο μόνον εβδομάδες. 
«Θέλουμε όμως να επαληθεύσουμε την ημερομηνία γεννήσεως του και να εκδώσουμε ένα πιστοποιητικό γέννησης». 
Ο νεαρός άνδρας εξήγησε στον εισαγγελέα ότι γεννήθηκε το 1993 στο δάσος, κοντά στο χωριό Κάϊτανακ στην περιοχή Ουστ - Κοκσίνσκυ, της Περιφέρειας Αλτάϊ [Αλτάϊσκυ Κράϊ, ομοσπονδιακό τμήμα που ανήκει στην Ρωσία, θα πρέπει όμως να το ξεχωρίζουμε απο την γειτονική Ομόσπονδη Δημοκρατία του Αλτάϊ μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας]. 
Μια γυναίκα της περιοχής είχε φέρει τον νεαρό στους εισαγγελείς, από φόβο ότι ίσως χρειαστεί βοήθεια για τον κρύο χειμώνα που έρχεται, αλλά στη συνέχεια ο νεαρός επέστρεψε πίσω στο σπίτι του στο δάσος.
«Δεν είμαι σίγουρος αν χρειάζεται όλη αυτή την φροντίδα», είπε. «Φαίνεται φυσιολογικός και υγιής, μόνο που μιλά αργά, αφού δεν επικοινωνεί με άλλους τόσο συχνά, όσο οι περισσότεροι άνθρωποι».
Άλλοι που επέλεξαν τέτοια ζωή στη Σιβηρία, το έκαναν για θρησκευτικούς λόγους, αλλά ο Φόμιν λέει ότι δεν είναι τέτοια η περίπτωση του «παιδιού των δασών». Η οικογένεια του πήγε να ζήσει στην άγρια φύση με συνειδητή απόφαση, αλλά όπως φαίνεται, όχι από θρησκευτικούς λόγους. «Δεν είναι θρησκευόμενοι άνθρωποι», είπε. 
Η ύπαρξή του δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό αίνιγμα για τις αρμόδιες αρχές, δεδομένου ότι μπορούν να τον υπολογίζουν μόνον αν έχει παραστατικά έγγραφα, ξεκινώντας με ένα πιστοποιητικό γέννησης και το εσωτερικό διαβατήριο που χρησιμοποιούν στη Ρωσία [αντί αστυνομικής ταυτότητας]. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται να ορίσουν την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής του. 
Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν άν γνωρίζουν ή υποθέτουν το επώνυμό του.
«Έχουμε ενημερώσει την Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας. Η κατάσταση είναι υπό τον προσωπικό μου έλεγχο», δήλωσε ο Φόμιν.
Η επαφή με τους ανθρώπους θα μπορούσε να γίνει κίνδυνος για την υγεία του, δεδομένου ότι στερείται ανοσοποίησης έναντι κοινών μεταδοτικών ασθενειών. 
Τα μέλη της οικογένειας Λούκωφ ζούσαν σαν ερημίτες στην τάϊγκα της Σιβηρίας, κυνηγημένα στην εποχή του Στάλιν, αλλά πολλά μέλη της οικογένειας έχασαν τη ζωή τους αμέσως μόλις ήρθαν σε επαφή και πάλι με τους ανθρώπους, αφού εντοπίστηκαν από γεωλόγους, που πετούσαν πάνω από την απομακρυσμένη περιοχή με ελικόπτερο. Σήμερα, ζεί μόνο ένα μέλος της οικογένειας η Αγκάφια Λούκοβα, 69 χρονών. Ζει μόνη της. Διαβάστε την ιστορία της: Η γυναίκα που ξέχασε το χρόνο...
'Siberian Mowgli' who was raised in a one-room hut in the wilderness refuses to live in the city because there is too much pollution στην Daily Mail Online

Go to Altay!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι