Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Βόλφγκανγκ Μύνχάου: Ο Μακρόν αντιμέτωπος με το πρόβλημα της Ευρώπης

© The Financial Times - Wolfgang Münchau:  Macron will have to make a decisive move on Europe,  30.4.2017

[...] Στην πολιτική ατζέντα του κ. Μακρόν υπάρχει το εξής πρόβλημα: κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς θα μπορέσει να την κάνει πράξη. Ο θεσμικός ρόλος του Γάλλου προέδρου είναι ισχυρός· όμως, το ποιά τύχη είχε ο Φρανσουά Ολάντ είναι χρήσιμο προειδοποιητικό μήνυμα για τα όρια του τι μπορεί να κάνει ένας πρόεδρος. 
Οι Σοσιαλιστές του κ. Ολάντ είχαν τουλάχιστον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στο γαλλικό κοινοβούλιο. Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν ο κ. Μακρόν,  μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, θα έχει έστω και έναν δικό του βουλευτή. Θα καταλήξει ως απλό τελετουργικό πρόσωπο - όπως είναι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανία - και η μόνη του δουλειά θα είναι να σφίγγει χέρια και να εκφωνεί μεγάλους λόγους; Ή θα μπορέσει να βρει τρόπο για να προωθήσει αλλαγές;
Η μόνη υπόσχεση του κ. Μακρόν που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, είναι η ατζέντα του για την ευρωζώνη. Έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με όσα προτείνω σ' αυτήν εδώ τη στήλη [των Financial Times] εδώ και χρόνια:
Μια κοινή δημοσιονομική πολιτική,
έναν κοινό υπουργό οικονομικών,
ένα κοινό μέσο δανεισμού της ευρωζώνης [ευρωομόλογο ή ισοδύναμά του]
και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. 

Γι' αυτόν τον λόγο και μόνον, κ. Μακρόν είναι άξιος υποστήριξης. Όμως, οφείλει στους ψηφοφόρους του μια απάντηση στο εξής ερώτημα: Τι θα κάνει εάν, όπως είναι πιθανό, η Γερμανία απαντήσει στις τέσσερις προτάσεις του με τέσσερα όχι; Θα υποχωρήσει ή θα ασκήσει πίεση στο Βερολίνο; Και εάν κάνει το δεύτερο, τι είδους πίεση; Με δεδομένη την υπόθεση ότι δεν θα απειλήσει με έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Εάν η απάντηση είναι «όχι πολλά», δεν είναι εύλογο να αναρωτηθούμε πόσο διαφορετική θα είναι η προεδρία Μακρόν από την προεδρία του Ολάντ; Σ' αυτό ακριβώς το σημείο στοιχηματίζει η κα Λε Πεν: Ότι ο κ. Μακρόν, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου και πρώην υπουργός Οικονομικών, στην πραγματικότητα δεν ανατιπροσωπεύει  κάτι διαφορετικό και δεν έχει στο πρόγραμμά του καμμιά αλλαγή [...] [...] Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, το ελάχιστο στο οποίο θα επιμείνει ο Μακρόν πρέπει να είναι φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό. Δεν θα καταφέρει να προσυπογράψει ολόκληρη την ατζέντα του η Γερμανία· όμως ένας συμβιβασμός ίσως είναι εφικτός. 
Ο κ. Μακρόν θα πρέπει να πείσει τον μελλοντικό Γερμανό ομόλογό του ότι οι μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ είναι και προς το δικό του συμφέρον. Είναι ίσως ο πιό κατάλληλος άνθρωπος να το κάνει. Όμως το Βερολίνο δεν έχει δώσει ακόμη καμία επίσημη διαβεβαίωση [...].
Αν ήμουν ο Μακρόν, θα μείωνα την ευρύτητα αυτής της ημερήσιας διάταξης· και, σε αντίθεση, θα την εμβάθυνα. Πράγμα που σημαίνει, ότι θα εγκατέλειπα τους στόχους του ευρωομόλογου και της δημοσιονομικής ενοποίησης και θα επικεντρωνόμουν στην τραπεζική ένωση. Ο κ. Μακρόν πρέπει να δηλώσει ότι αυτό είναι το ελάχιστο που θα χρειαστεί η Γαλλία για να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό εξακολουθεί να είναι φιλοευρωπαϊκή θέση, μολονότι περιέχει μιαν έμμεση απειλή. Είναι αξιόπιστο επειδή αντιμετωπίζει το πιο θεμελιώδες πρόβλημα της ζώνης του ευρώ.
Αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι πραγματική τραπεζική ένωση. Μπορεί να γίνεται λόγος για τραπεζική ένωση, όταν τα ομόλογα δημοσίου που εκδίδουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν τα κατέχουν πλέον οι εγχώριες τράπεζες αυτών των κρατών και όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί πιά να εμποδίσει το κλείσιμο μιας εγχώριας τράπεζας. Τραπεζική ένωση σημαίνει να βγάζεις το εθνικό κράτος έξω από το τραπεζικό σύστημα. 
Σε μια τέτοια ένωση, οι Γερμανοί θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη δέσμευση περί μη-διάσωσης (no-bail out). Εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι οχυρωμένο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να χρεοκοπούν [εντός της ευρωζώνης] ως προς το δημόσιο χρέος τους.
Αν ο κ. Μακρόν πετύχει, θα έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ. Άν όμως η υπόσχεσή του για νέα κατεύθυνση αποδειχθεί απλώς επιβεβαίωση της παλιάς τάξης πραγμάτων, τότε πρέπει να αναμένουμε να δούμε ως Πρόεδρο της Γαλλίας την Λε Πεν, αν όχι φέτος, πάντως το 2022. Μέχρι τότε, οι Γάλλοι θα έχουν τα έχουν δοκιμάσει όλα.

 
Τα πιο πρόσφατα γραπτά του Wolfgang Münchau στον ιστοχώρο Μετά την Κρίση:
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι