Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη Μετανάστευση των λαών, εκδοχή 1: Το λάθος της Μέρκελ - ανήθικη πολιτική για την προσφυγική κρίση

του Βόλφγκανγκ Μύνχάου
  
©Der Spiegel: W. Münchau - Einwanderung: Merkels unmoralische Flüchtlingspolitik, 30.10.2015

Η Άνγκελα Μέρκελ επαινείται για την ανθρωπιστική στάση της στην προσφυγική κρίση. Αλλά γιατί; Η καγκελάριος συνεχίζει την ίδια μέθοδο πολιτικής, όπως και στην κρίση της ευρωζώνης: αναβάλλει τα πάντα για αύριο και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Η ηθική αξιολόγηση της πολιτικής για τους πρόσφυγες της Άνγκελα Μέρκελ θα εκκρεμεί για ένα διάστημα. Όταν έλθει η ώρα, δεν θα αξιολογηθεί με το κριτήριο του κατά πόσον η πολιτική αυτή ήταν καλοπροαίρετη, αλλά αν ήταν σε θέση να συνδυάσει το καλό και το εφικτό.
Ακόμη και τώρα, υπάρχει κάτι που τραβά την προσοχή. Η πολιτική για τους πρόσφυγες της Μέρκελ έχει σαφείς αναλογίες με την πολιτική της για τη διάσωση της ευρωζώνης. Και στο πλαίσιο της συζήτησης για το ενιαίο νόμισμα, η Μέρκελ επέμενε σε μια βασική αρχή: το ευρώ πρέπει να σωθεί πάση θυσία, γιατί αν αποτύχει το ευρώ, τότε θα αποτύχει η Ευρώπη.
Όμως αντίθετα, στην πρακτική πολιτική, και στις δύο περιπτώσεις κρύφτηκε και κρύβεται πίσω από τά γερμανικά εθνικά συμφέροντα και πράττει μόνον το ελάχιστο, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης. Η καλοπροαίρετη αρχή επέζησε - αλλά για να παίζει μόνον με διακοσμητικό ρόλο. Φυσικά, το ευρώ υπάρχει ακόμη και θα συνεχίσει να υπάρχει. Αλλά από οικονομική άποψη το πείραμα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης απέτυχε. Οι σκεπτικιστές μεταξύ των οικονομολόγων είχαν δίκιο. Η πολιτική ελίσσεται ανάμεσα σε έναν φιανομενικό, απατηλό κόσμο, στον οποίο όλοι έχουμε διασωθεί, και σε μια πραγματικότητα, στην οποία όλοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από πριν. 
Διαφωνώ λοιπόν έντονα με τη συναίνεση που επικρατεί, ως προς την ιστορική αξιολόγηση της Μέρκελ: Ισχυρίζονται ότι στην κρίση της ευρωζώνης τα πήγε άσχημα ενώ στην προσφυγική κρίση τα πάει καλά. Αντίθετα, βλέπω τις ομοιότητες μιας πολιτικής διαχείρισης, η οποία δεν λύνει κανένα πρόβλημα και αναβάλλει τα πάντα για αύριο.
   
Να σκεφτούμε ποιές θα είναι οι απώτερες συνέπειες της πολιτικής της Μέρκελ
Εδώ και τρεις μήνες κανείς δεν ασχολείται πιά με την κρίση της ευρωζώνης, γιατί τώρα άλλα θέματα βρίσκονται στο προσκήνιο, Ωστόσο δεν έχει αλλάξει η κατάσταση:
  • Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι καταστροφική.
  • Η Πορτογαλία έχει τώρα μια κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν μπορεί να νομοθετηθεί ούτε καν ο προϋπολογισμός για το 2016.
  • Οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου συνεχίζουν να διευρύνονται.
Αρκεί να ανάψει κάπου μια μικρή φωτιά και η κρίση θα είναι πάλι εδώ. Και αυτή ακριβώς είναι η τυπική εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας: στην οικονομία συχνά ανάβουν φωτιές και σπίθες. 
Ας σκεφτούμε όμως ποιές θα είναι οι πικρές απώτερες συνέπειες της πολιτικής της Μέρκελ για τους πρόσφυγες. Θα έρχονται συνεχώς και άλλοι πρόσφυγες. Και φυσικά η Μέρκελ δεν θα κλείσει τα σύνορα. Αντ' αυτού, θα διαπραγματεύεται με τους Τούρκους. Με τους Έλληνες. Και με τους Κροάτες. Θα διαθέσει τεράστια χρηματικά ποσά για να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα σταματήσουν να έρχονται όλο και πιο δυτικά, όλο και πιο βόρεια. Ακριβώς όπως η ελληνική οικονομία παραμένει σε μόνιμη ύφεση, έτσι και οι πρόσφυγες θα παραμένουν σε μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων. 
Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γινει πράξη γρήγορα. Θα κοστίσει χρήματα. Και θα θέσει σε κίνδυνο την εξωτερική μας πολιτική. Για πολύ καιρό, κανείς δεν θα ζητά από την Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Μέρκελ θα αυτοσχεδιάζει με πρόσκαιρες λύσεις για την κρίση των προσφύγων, όπως κάνει για την κρίση της ευρωζώνης. Έτσι δεν λύνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο πρόβλημα. Ο μόνος που κερδίζει από αυτή την πολιτική είναι η ίδια η Μέρκελ. Δρέπει άφθονα χειροκροτήματα στις οθόνες των Μέσων Ενημέρωσης. 
Η λύση για τα δύο προβλήματα θα απαιτήσει έναν συνδυασμό γενναιοδωρίας και σκληρότητας. Για την ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πραγματικά κοινή δημοσιονομική πολιτική με ενιαία διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων και κοινά κρατικά ομόλογα. Όμως, αντίθετα, θα ήταν καλύτερα να μην είχαν δοθεί οι σιωπηρές εγγυήσεις που δόθηκαν προς τα κράτη-μέλη. Σήμερα οι τιμές των ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών έχουν αυξηθεί και πάλι τόσο, ώστε δημιουργούνται φούσκες. Το χρέος της Ιταλίας έφθασε στο 140 % του ΑΕΠ της, όμως ταυτόχρονα η ιταλική κυβέρνηση απολαμβάνει αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα δημοσίου [και δανείζεται με κόστος μηδέν]. 
Όμως όποιος, όπως η Μέρκελ, απορρίπτει την ομοσπονδιακή λύση στο οικονομικό ζήτημα, δεν πρέπει να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι άλλοι απορρίπτουν μια ομοσπονδιακή λύση στην πολιτική για τους πρόσφυγες. Σε σύγκριση με τον πληθυσμό της ΕΕ - 500 εκατομμύρια - ο αριθμός των προσφύγων είναι μικρός. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι τώρα είναι αναγκασμένοι να συντονίσουν με αποκεντρωμένες πολιτικές κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνον σε κεντρικό επίπεδο. Είναι περίπου το ίδιο σαν θα παραχωρούμε την διοίκηση του στρατού στο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας. 
Έτσι επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα του κατά πόσον μια πολιτική δικαιώνεται ηθικά, απλά και μόνον γιατί βασίζεται σε μια καλή ηθική αρχή. Φυσικά είναι ηθικά σωστό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, μια μονόπλευρη προθυμία για απεριόριστη υποδοχή προσφύγων σε εθνικό επίπεδο, παρόλο που δεν καλύπτεται από τις υποδομές και ικανότητες (τις υφιστάμενες συν αυτές που μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και βραχυπρόθεσμα), είναι κάτι εξίσου ανήθικο, όσο και η υπόσχεση να διασώσεις ένα νόμισμα με κάθε κόστος.
O Wolfgang Münchau είναι συντάκτης των Financial Times και του Spiegel 
   
Wolfgang Münchau - Financial Times, αρθρογραφία
  
Στον ιστότοπο Μετά την Κρίση - Wolfgang Münchau, η αρθρογραφία
    
    
   
Ευαγγελία Μπίφη : Ο τρίχρονος Αϊλάν στοιχειώνει την Ευρώπη -  Mια θάλασσα στην Ευρώπη:  Αιγαίο, o μύθος πέθανε, ξεβράζει νεκρά παιδιά
     
 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι