Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Έπραξε σωστά ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Τα υπέρ και τα κατά - Επιταχύνεται η μετάθεση της κρίσης στο πεδίο της πολιτικής

© Die Tageszeitung/taz - Eva Oer / Dominic Johnson: Handelte Italiens Präsident richtig? - Pro & Contra Scheitern der Koalition, 28.5.2018

O Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella αρνήθηκε να ορίσει έναν από τους υπουργούς και έτσι παρεμπόδισε τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού των λαϊκιστών και ακροδεξιών. Σοφή απόφαση ή ανατροπή εν ψυχρώ της βούλησης των ψηφοφόρων;

Πίσω από βαρειά διλήμματα δημοκρατικής δεοντολογίας κρύβονται τρομακτικά διλήμματα περιεχομένων, πολιτικών και ηθικών: «Υπερασπιζόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα μιας χώρας να κυβερνηθεί από κόμματα που υπόσχονται να πνίξουν τους πρόσφυγες» (εφ. Αυγή, 30.5.2018); Ή υπερασπιζόμαστε το «δικαίωμα» των πολιτικά ανολοκλήρωτων, χωρίς επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμικών οργάνων της Ένωσης «να επιβάλλουν τον δικό τους υπουργό Οικονομικών στα κράτη - μέλη», όπως υπαινίχθηκε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ - επικαλούμενος μάλιστα «την παιδαγωγική δύναμη των αγορών» - και ευτυχώς εξαναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη;
 
Γ. Ρ.
  
NAI 
Δεν ανέτρεψε ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλα τον σχηματισμό της κυβέρνησης: Αυτή την ανατροπή την είχαν ήδη προκαλέσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) και η Λέγκα. Τα δύο κόμματα ήθελαν να κλιμακώσουν την πολιτική ένταση, ήθελαν να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο να χρίσει Υπουργό Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα. Με αυτόν τον τρόπο παραβλέπουν το ιταλικό Σύνταγμα: Στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι μια μαριονέτα η οποία απλώς τσεκάρει και επικυρώνει τις προτάσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού. Το Σύνταγμα δίνει στον Ματταρέλα το δικαίωμα να ορίζει τους προτεινόμενους υπουργούς - ή και να μην το κάνει. Ο άνθρωπος αυτός έκανε απλά τη δουλειά του, και μάλιστα με καλή επιχειρηματολογία.
Τέτοια περιστατικά συνέβησαν και άλλοτε, λόγου χάρη το 1994, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να διορίσει τον προσωπικό δικηγόρο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως Υπουργό Δικαιοσύνης. Συνεπώς είναι ανοησία η απαίτηση για καθαίρεση του Ματταρέλα από την Προεδρία της Δημοκρατίας ή το να παρουσιάζουν αυτό το όχι στον Σαβόνα ως μέγα σκάνδαλο. Το γεγονός ότι ο Ματταρέλα δεν είχε καμία αντίρρηση για τους άλλους υπουργούς που προτάθηκαν, δείχνει σαφώς ότι δεν αποσκοπούσε στην αποτροπή αυτής της κυβέρνησης συνολικά. Οι επιθυμίες του εκλογικού σώματος θα μπορούσαν λοιπόν να ικανοποιηθούν πλήρως. Ο συνασπισμός του M5S και της Λέγκα θα μπορούσε να επιλέξει έναν άλλο Υπουργό Οικονομικών. Αντ' αυτού, οι επικεφαλής του M5S και της Λέγκα, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι, αυτοπροβλήθηκαν ως διωκόμενοι και αδικούμενοι αουτσάιντερς, ενώ παρουσίασαν τον Ματταρέλα ως ανδρείκελο των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Επικίνδυνα παιχνίδια

Όμως εδώ το διακύβευμα δεν αφορά μόνον τους επενδυτές, αλλά και τα συμφέροντα των Ιταλών: Εάν ο Ματταρέλα βλέπει έναν Υπουργό Οικονομικών ως παράγοντα κινδύνου για τις αποταμιεύσεις των πολιτών, ώφειλε να δράσει, διότι το Σύνταγμα προβλέπει και την προστασία αυτού των αγαθού. Η ΕΕ στάθηκε τυχερή για μια φορά ακόμη. Ας ελπίσουμε ότι θα πράξει με σύνεση και θα βρει έναν τρόπο για να δείξει ανάγλυφα στους σκεπτικιστές τί ωφέλη έχουν από αυτήν.
Eva Oer
***
ΟΧΙ
Τι έχει μεγαλύτερο βάρος; Η βούληση των ψηφοφόρων ή η εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών; Σε μια δημοκρατία αυτό είναι ζήτημα θεμελιώδες. Όποιος βάζει τις αγορές πάνω από το εκλογικό σώμα, μπορεί και να καταργήσει πραγματικά τις εκλογές. Εκείνοι που αποδέχονται τις ελεύθερες εκλογές, πρέπει να επιτρέπουν τον σχηματισμό ακόμη και κυβερνήσεων που βλάπτουν την «εμπιστοσύνη των επενδυτών». Αυτό ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, για τον Τζέρεμι Κόρμπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για τους Πεντάστερους με τους κυβερνητικούς συμμάχους τους στην Ιταλία.
Όμως τώρα δεν επιτρέπεται στους νικητές των εκλογών να κυβερνήσουν την Ιταλία, επειδή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αρέσει ο προτεινόμενος Υπουργός Οικονομικών. Μπορεί κάλλιστα να αμφιβάλλουμε αν ο εκκεντρικός ευρωσκεπτικιστής Πάολο Σαβόνα ήταν καλή επιλογή. Μπορεί επίσης να θεωρούμε καλό νέο την απόσυρση του αμφιλεγόμενου Τζουζέπε Κόντε, που προτάθηκε ως πρωθυπουργός. Ωστόσο, με αυτά τα δεδομένα, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να ήταν κλήση στον συνασπισμό των Πεντάστερων και της Λέγκα να υποδείξουν έναν νέο υποψήφιο πρωθυπουργό για την υπό σχηματισμό κυβέρνηση - και όχι να ορισθεί στη θέση του ένας τεχνοκράτης χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο οποίος δεν θα έχει καμία άλλη εντολή, εκτός από το να οδηγήσει σε νέες εκλογές. 
Αυτή η εν ψυχρώ ανατροπή στην Ιταλία είναι βαθειά αντιδημοκρατική και ρίχνει νερό στους μύλους όλων εκείνων που θεωρούν την ΕΕ ως εγχείρημα των ελίτ εχθρικό προς την δημοκρατία. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά παρατείνει την κρίση στην Ιταλία και επιβεβαιώνει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο οι λαϊκιστές από άκρη σε άκρη της ΕΕ. 
Το να χειροκροτούμε τώρα, επειδή η ακροδεξιά Λέγκα κρατήθηκε μακριά από την εξουσία, είναι αντίδραση εκτός τόπου και χρόνου. Ο τρόπος δράσης του Ιταλού Προέδρου Ματταρέλα εκπηγάζει από εκείνο το καταστροφικό πνεύμα, που στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου προτιμούσε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τύπου Πινοσέτ παρά να διακινδυνεύσει μιαν εκλογική νίκη των Κομμουνιστών στην Ιταλία. 
Εκείνοι οι καιροί θα 'πρεπε να είναι οριστικά παρελθόν. Μια ευρωπαϊκή ιδέα που επιβάλλεται ενάντια στη θέληση του εκλογικού σώματος δεν έχει κανένα μέλλον.
Dominic Johnson
 
Η Eva Oer είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας του Βερολίνου Die Tageszeitung και ο Dominic Johnson είναι διεθυντής του τμήματος εξωτερικών ειδήσεων της ίδιας εφημερίδας 
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2018/01/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι