Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Προς έναν κόσμο χωρίς μέλισσες; Το ζιζανιοκτόνο Glyphosate και το «σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας» των μελισσών

του Γιόαχιμ Μύλλερ-Γιούνγκ

© Frankfurter Allgemeine Zeitung - Joachim Müller-Jung : Pestizid verändert Mikroflora. Glyphosat und die Immunschwäche der Bienen, 25.09.2018

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκαν οι υποστηρικτές του ζιζανιοκτόνου Glyphosate: Μια επισημονική μελέτη παρουσιάζει πειστικές αποδείξεις ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό επιδρά βλαπτικά και στις μέλισσες προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου τους. 
Το γεγονός ότι το φυτοφάρμακο αυτό είναι πολύ δημοφιλές, χρησιμοποιείται ευρύτατα και προβάλλεται ως αβλαβές - τουλάχιστον για τον άνθρωπο - δεν επαρκεί για να θεωρηθεί αθώο από τοξικολογική σκοπιά. Μια παραδοσιακή εταιρεία χημικών προιόντων θα έπρεπε να το γνωρίζει. Όμως η γερμανική χημική βιομηχανία Bayer προφανώς δεν το είδε με την δέουσα σοβαρότητα. Πολύ πριν εξαγοράσει την κατασκευάστρια εταιρεία της Glyphosate, την Monsanto, υπήρχαν ήδη άφθονες επιστημονικές προειδοποιήσεις ότι αυτό το πολύ αποτελεσματικό ζιζανιοκτόνο, στον αγρό δεν επενεργεί και τόσο στοχευμένα, δηλαδή αποκλειστικά και μόνον εναντίον των ανεπιθύμητων «ζιζανίων», όπως θα ήθελαν οι χρήστες του. Καταγράφονταν οικολογικές παράπλευρες ζημίες, ωστόσο αυτές αξιολογήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ως άνευ σημασίας. 
Τώρα η πραγματικότητα εκδικείται. Έτσι εκδικείται πάντα, όταν κάποιοι υποτιμούν την επιμονή των ερευνητών σε περιπτώσεις που αυτοί δεν λαμβάνουν πειστικές απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα. Στην περίπτωση του ολικού καταστροφέα ζιζανίων Glyphosate, αυτή η αναζήτηση απαντήσεων πήρε τώρα έναν δρόμο που είναι πιθανό να αποβεί εις βάρος της κατασκευάστριας εταιρείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (National Academy of Sciences of the USA), η γλυφοσάτη βλάπτει την μικροχλωρίδα στον πεπτικό σωλήνα των μελισσών. Το αποτέλεσμα: Aκόμη και νεαρές μέλισσες, που μόλις μεταμορφώθηκαν από το στάδιο της προνύμφης σε τέλεια πτερωτά έντομα, όταν βρίσκονται στον αέρα παρουσιάζουν αδυναμία και, κυριολεκτικά, αστάθεια στην πτήση τους. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο όπως σε όλα τα ζώα - συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου - εξαρτάται από την καλή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας τους [αποτελείται από είδη μικροβίων που ζούν φυσιολογικά μέσα στο έντερο και αναπτύσσουν συμβιωτική σχέση, αμοιβαία επωφελή με τον οργανισμό του ζώου που τα φιλοξενεί], είναι σε άθλια κατάσταση.
© Picstudio _ Dreamstime.com
Αναλαμβάνουν τον έλεγχο μικρόβια-«οππορτουνιστές»
Ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος σε πλήρη εξέλιξη, λοιπόν. Είναι κάτι παρόμοιο με το AIDS, ή και με τις παρενέργειες που εμφανίζονται σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται από κυτταροτοξίνες ή από ιούς· αντί των ωφέλιμων στελεχών [«φυλών»] εντερικών βακτηρίων,
ευδοκιμούν ξαφνικά μέσα στο έντερο εντελώς διαφορετικές «φυλές» μικροβίων - οι λεγόμενες οππορτουνιστικές και συνακόλουθα συχνά επιβλαβείς. Ένα σύστημα ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό, καταρρέει. Έτσι περιγράφουν τα ευρήματα που έχουν συλλέξει μετά από πειράματα με Glyphosate στις κυψέλες τους οι Erick Motta και Nancy Moran του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.
Έτσι λοιπόν, εντελώς ξαφνικά, στην «υπόθεση Glyphosate», το ζήτημα δεν είναι πια μόνον ο αμφιλεγόμενος κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου στον άνθρωπο, αλλά έρχεται επίσης σε πρώτο πλάνο και το πολυσυζητημένο θέμα του θανάτου ευρείας κλίμακας των μελισσών. 
Η χημική βιομηχανία θα έπρεπε ήδη να είχε δώσει προσοχή το αργότερο από το 2015. Τότε είχαν δημοσιευτεί αποτελέσματα πειραματικών μελετών σε μέλισσες που επιβεβαίωναν αυτά που είχαν παρατηρήσει μερικοί μελισσοκόμοι να συμβαίνουν κοντά σε αγρούς με  εντατικές καλλιέργειες: Πολλοί από τους πολύτιμους επικονιαστές, ακόμη και νεαρές εργάτριες, οι οποίες συνήθως έχουν εκ γενετής τέλεια αίσθηση του προσανατολισμού, εξελιγμένο εσωτερικό σύστημα πλοήγησης και επιπλέον εντυπωσιακές ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους, όταν πετούν κοντά στους αγρούς αυτούς, περιφέρονται στην περιοχή λίγο-πολύ χωρίς προσανατολισμό, άσκοπα, και έτσι σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πιθανώς κρίσιμη σημασία για τη ζωή τους.
Σ΄ εκείνα τα πρώτα πειράματα, ήδη από την αρχή καταδείχτηκε ότι στις σκληρά εργαζόμενες μέλισσες εμφανίζεται μερική απώλεια προσανατολισμού εξαιτίας της επίδρασης αυξημένων αλλά μη θανατηφόρων συγκεντρώσεων Glyphosate. Την ίδια χρονιά, το 2015, έγινε επίσης γνωστό ότι η αναπαραγωγική ικανότητα του γαιοσκώληκα μειώνεται εξαιτίας της επίδρασης αυξημένων συγκεντρώσεων Glyphosate. Τέλος, για το νέο εύρημα του Πανεπιστημίου του Τέξας, αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν και κάποια ευρήματα που χρονολογούνται μέχρι και στο έτος 1984. Ήδη από τότε μπορούσε να αποδειχτεί ότι η Glyphosate δεν επενεργεί μόνον στα άγρια ​​χόρτα, στα οποία η δραστική της ουσία παρεμβαίνει βλαπτικά στη χαρακτηριστική για τα φυτά διαδρομή μεταβολισμού του σικιμικού οξέος (Shikimate pathway - η διαδρομή αυτή λείπει στα ζώα). 
Όχι, εκτός από τα φυτά η Glyphosate επηρεάζει και τον πολλαπλασιασμό ορισμένων μικροαλγών και βακτηρίων του εδάφους και του νερού. Όπως αποδείχθηκε, αυτά τα είδη δεν έχουν όλα τα ίδια «τρωτά σημεία» με τα ζιζάνια. Ωστόσο, από το 2016 το αργότερο, ήταν σαφές το εξής: Είναι βέβαιο ότι πολλά μικροβιακά στελέχη έχουν ως κεντρική μονάδα του μεταβολισμού των σικιμικών αυτό ακριβώς το ένζυμο EPSPS, το οποίο οι σχεδιαστές της Glyphosate στοχοποίησαν ως το κρίσιμο και τρωτό σημείο για να δεχθεί την επίθεση του ζιζανιοκτόνου τους. Σήμερα γνωρίζουμε επίσης το εξής: Αυτό το τρωτό σημείο βρίσκεται σε πολλά από τα εξαιρετικά χρήσιμα για τις μέλισσες εντεροβακτήρια που ζουν κανονικά μέσα στον πεπτικό τους σωλήνα.
Οκτώ βακτηριακά στελέχη στο έντερο της υγιούς μέλισσας
Στον πεπτικό σωλήνα των ενηλίκων μελισσών κανονικά ζει μια μικροβιακή κοινωνία, η οποία αποτελείται από οκτώ βακτηριακά στελέχη. Φυσικά, οι μέλισσες γεννιούνται χωρίς εντεροβακτήρια. Μόνον μέσω του κοινωνικού συγχρωτισμού και της διατροφής τους μέσα στην κυψέλη, οι νεαρές μέλισσες αποκτούν τα ζωτικής σημασίας εντερικά μικρόβια, τα οποία έτσι εγκαθίστανται μόνιμα μέσα στον πεπτικό τους σωλήνα. Είναι φανερό πως ένα από αυτά τα μικρόβια, το Snodgrassela alvi, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη δραστική ουσία της Glyphosate· και φαίνεται τώρα, πως το είδος αυτό είναι εκείνο που παίζει κρίσιμο ρόλο για την σταθερότητα του συστήματος της μικροβιακής χλωρίδας μέσα στο έντερο.
Συμβαίνει το εξής: Καθώς εκείνα τα είδη μικροβίων που κανονικά εγκαθίστανται μέσα στο έντερο των νεαρών μελισσών επηρεάζονται έντονα και συνεπώς μειώνεται ο αριθμός τους, ξαφνικά πολλαπλασιάζονται μέσα στο έντερο ασυνήθιστα έντονα και με ανώμαλο τρόπο άλλα βακτήρια. Λόγου χάρη το Serratia marcescens, εντεροβακτήριο που υπάρχει σχεδόν παντού και είναι συνήθως αβλαβές, αλλά σε ανθρώπους με εξασθενημένο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές των εσωτερικών οργάνων, π.χ. του εγκεφάλου ή των πνευμόνων, μέχρι και να οδηγήσει σε σήψη.
Κατά την άποψη των Τεξανών επιστημόνων, παρόλο που λείπουν ακόμη τα τελικά αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή συμπεράσματα από πειράματα σε ανοιχτό χώρο και υπό πραγματικές συνθήκες, αυτές οι αλλαγές στο μικροβιακό φάσμα του εντέρου των μελισσών που προκαλούνται από χημικά αίτια, μπορούν να έχουν ως τελική επίπτωση την ταχεία απώλεια βάρους των νεαρών μελισσών και αυξημένη ευπάθεια στα παράσιτα και στις δευτερογενείς λοιμώξεις.
Joachim  Müller-JungΟ Joachim Müller-Jung (1964, Χαϊδελβέργη) δημοσιογραφεί στην FAZ και είναι υπεύθυνος για την στήλη «Φύση και επιστήμη». Παντρεμένος με μία κόρη και δύο γιούς. Σπούδασε Βιολογία στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας. Εργάστηκε ως ερευνητής των παρθένων δασών στην Μαδαγασκάρη και η διπλωματική του εργασία είχε ως θέμα την ερπετοπανίδα της νήσου. Παράλληλα με τις σπουδές εργαζόταν ως δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων για λογαριασμό περιοδικών, πρακτορείων τύπου, καθώς και στην εφημερίδα της Κολωνίας Kölnische Rundschau. Από το 1995 δημοσιογραφεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung  και από το 2003 διευθύνει τη στήλη Natur und Wissenschaft„.
  
Στον ιστοχώρο Μετά την Κρίση:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι