Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Kλιματική αλλαγή: Βομβίνοι και αγριομέλισσες δεν αντέχουν τη ζέστη, η επικονίαση των φυτών απειλείται

της Ειρήνης Βενιού
  
Αγριομέλισσες στο κόκκινο 
Οι βομβίνοι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει για πολλοστή φορά διεθνής ομάδα επιστημόνων. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι βιότοποι στους οποίους ζουν τα έντομα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Βόρεια Αμερική έχουν συρρικνωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τα υποχρεώνει να μετακομίζουν σε βορειότερες και πιο δροσερές περιοχές. 
Ως γνωστόν, οι βομβίνοι παίζουν ρόλο-«κλειδί» ως προς την διαδικασία της επικονίασης των φυτών στη φύση. Η τελευταία ανάλυση των αμερικανών, καναδών και ευρωπαίων ειδικών υποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, φαίνεται να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στη συγκεκριμένη «φτερωτή» οικογένεια, από ότι τα φυτοφάρμακα ή οι τυχόν αλλαγές ως προς την χρήση της γης για άλλους σκοπούς.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι για την προστασία των «τριχωτών» εντόμων ενδεχομένως να χρειαστεί η μεταφορά τους σε πιο δροσερές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ρόλο-κλειδί στην διαδικασία της επικονίασης των φυτών στη φύση παίζει ο βομβίνος
Μετακομίζοντας βόρεια
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλά είδη εντόμων έχουν ήδη αναλάβει δράσει έναντι του κύματος καύσωνα «μετακομίζοντας» προς τους πόλους ή προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Στο ίδιο μοτίβο και οι βομβίνοι, αναφέρουν, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από νότιες περιοχές στις οποίες ζούσαν, καθώς αναζητούν καταφύγιο σε βορειότερα σημεία.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 420.000 εκθέσεις που σχετίζονταν με παρατηρήσεις γύρω από την συμπεριφορά των βομβίνων μεταξύ του 1901 και του 2010, και συγκεκριμένα αφορούσαν 67 διαφορετικά είδη.
Μελετώντας προσεκτικά την περίοδο 1901-1974, διαπίστωσαν ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η θερμοκρασία στους βιότοπους των βομβίνων είχε αυξηθεί σε βαθμό ώστε να «σκοτώνει» τα έντομα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
«Τα συγκεκριμένα είδη αντιμετωπίσουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, την οποία ο άνθρωπος ενέτεινε» υπογραμμίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, στον Καναδά, Δρ Τζέρεμι Κερ.
«Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και βρίσκονται καθοδόν – δεν πρόκειται δηλαδή για έναν προβληματισμό που αφορά αόριστα το μέλλον» προσθέτει ο Δρ Κερ.
Η επιβίωση απαιτεί δροσιά 
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο, περίπου εννέα χιλιόμετρα γης από τους βιότοπους των βομβίνων «ψαλιδίζονται» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μεταφραστεί συνολικά σε μια περιοχή έκτασης 300 χλμ.
«Καθώς οι βομβίνοι χάνουν διαρκώς “εδάφη” από τον Νότο και αδυνατούν να κατακτήσουν νέα στον Βορρά, οι βιότοποί τους συρρικνώνονται επικίνδυνα» αναφέρει από την πλευρά του ο Δρ Λιφ Ρίτσαρντσον από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδυναμία της κατάκτησης βορειότερων περιοχών όπου οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε ανεκτά για τα έντομα επίπεδα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι βομβίνοι δεν καταφέρνουν να αναπαραχθούν εγκαίρως.
«Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού τους υποπτευόμαστε ότι οφείλεται στην αδυναμία τους να ανιχνεύουν με ακρίβεια τις  εναλλαγές των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε βορειότερες περιοχές, προς αποφυγήν του ψύχους» τονίζει ο Δρ. Κερ.
Η Ειρήνη Βενιού γράφει για επιστημονικά θέματα (εφημερίδα «Το Βήμα», in.gr)
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι