των Γκέρχαρντ Σικ και Σβεν Γκίγκολντ
Gerhard Schick, Sven Giegold: Höhere Zinsen gibt es erst, wenn wieder investiert wird 17.9.2015
Gerhard Schick, Sven Giegold: Höhere Zinsen gibt es erst, wenn wieder investiert wird 17.9.2015
Στις 17.9.2015 η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα Fed των ΗΠΑ αποφάσισε να μην αυξήσει τα βασικά επιτόκια
Με δεδομένους τους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν τις οικονομικές εξελίξεις και να εμποδίζουν την ανάπτυξη, θα ήταν πολύ πρόωρη μια αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed τώρα. Από την άποψη αυτή, η απόφαση της Fed ήταν σωστή. Όμως και η Fed στερείται των εργαλείων για κατάλληλη και επαρκή ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, που να διασφαλίζει ότι το χαμηλό επιτόκιο θα παράγει αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία και προπάντων ότι δεν θα δημιουργεί νέες οικονομικές φούσκες. Επειδή αυτά τα στοιχεία λείπουν, επικρέμεται η απειλή νέων αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που εξακολουθούν να είναι ασταθείς. Επιπλέον, πρέπει να αυξηθούν επειγόντως οι επενδύσεις, προκειμένου να απορροφήσουν την υπερβολική ρευστότητα, απομακρύνοντάς την από τις αγορές, αλλά και για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.
Οι έντονες συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν το δίλημμα της νομισματικής πολιτικής. Ο κόσμος δεν έχει ακόμη πραγματικά συνέλθει από την καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση. Η ανεργία στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ανυπόφορα υψηλή. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ύψος του πληθωρισμού βρίσκεται σημαντικά κάτω από το στόχο του 2 %. Στην Κίνα ήδη συγκεντρώνονται καινούργια μαύρα σύννεφα.
Παρά τα χαμηλότατα επιτόκια και παρόλο που οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αρνείται να βάλει και πάλι σε κίνηση την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω μιας συνεπούς προώθησης διατηρήσιμων επενδύσεων για το μέλλον. Συνακόλουθα, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να κατακλύζουν τις χρηματαγορές με ρευστότητα, προκειμένου να αποφύγουν τη διολίσθηση στον αποπληθωρισμό. Με δεδομένη την δημόσια και ιδιωτική υπερχρέωση, ένας αποπληθωρισμός θα ήταν μοιραίος. Καθώς οι τιμές πέφτουν, το βάρος του χρέους μεγαλώνει με εκρηκτικό ρυθμό. Όταν συμβαίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι ακόμη βαθύτερη ύφεση.
Όμως τα χαμηλά επιτόκια και η πλημμύρα ρευστότητας απειλούν να εκθέσουν σε νέους κινδύνους τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία προειδοποιεί όλο και πιο έντονα για τον κίνδυνο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν επειγόντως τώρα. Οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν. Η ζήτηση πρέπει να τονωθεί. Πρέπει επιτέλους να καταπολεμηθεί με αποφασιστικότητα η ανεργία. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Τα ευρωπαϊκά και εθνικά θεσμικά όργανα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσης, είναι τίγρεις χωρίς δόντια. Παρόλο που αυτά τα όργανα κάνουν συστάσεις και δίνουν οδηγίες, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών αρνούνται να ακολουθήσουν τις συστάσεις αυτές. Συνεπώς, πρέπει να εξοπλίσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και την Κεντρική Τράπεζα με τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορούν να λάβουν ως ανεξάρτητοι φορείς τα λεγόμενα προληπτικά μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής, ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τις νέες φούσκες που θα δημιουργηθούν προσεχώς.
Ο Gerhard Schick είναι εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας Συμμαχία 90 / Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) στη Bundestag για θέματα χρηματοπιστωτικής πολιτικής . Είναι οικονομολόγος που έχει εργαστεί μεταξύ άλλων για το Ινστιτούτο Walter Eucken στο Φράιμπουργκ.
Βιβλία του Gerhard Schick:
Ο Sven Giegold σπούδασε
πολιτική οικονομία και οικονομικά (πανεπιστήμια Λύνεμπουργκ, Βρέμης και
Μπέρμινχαμ). Ευρωβουλευτής από τη Βόρεια Ρηνανία / Βεστφαλία της
Γερμανίας, εκπρόσωπος της ομάδας Greens / EFA Greens στο
ευρωκοινοβούλιο για την χρηματοπιστωτική και
οικονομική πολιτική. Έχει μακροχρόνια
δράση στο οικολογικό κίνημα, συμμετείχε σε ιδρυτικές ή υπεύθυνες θέσεις
στα κινήματα Attac, Tax Justice Network, Friends of the Earth, BUND και στο προεδρείο της γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.
Ο προσωπικός ιστότοπος του Σβεν Γκίγκολντ
Στον ιστότοπο Μετά την Κρίση:
Κριστιάν Μαράτσι: Υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ
Βόλφγκανγκ Μύνχάου: Κίνα: Σκάει η τρίτη φούσκα; Τέλος οι ψευδαισθήσεις και τα χρόνια της αφθονίας;
Gerhard Schick: Άν συνεχίσουμε έτσι, θα το πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά (© Die Zeit, για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την ευρωζώνη, Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου