Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Η Ελληνική ιδιομορφία που επιμένει

Γατόπαρδος του Βισκόντι: Κλαούντια Καρντινάλε, Αλαίν Ντελόν
Το γεγονός ότι η οικονομική, πολιτική ή και άλλου είδους κρίση, εδώ και 5 χρόνια, δεν είναι κρίση που εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα, ούτε μόνον στην περιφέρεια της Ευρώπης (στις λεγόμενες χώρες PIIGCS), εμπεδώνεται με το πέρασμα του χρόνου από όλο και περισσότερους. Είτε πλήττονται από την κρίση, είτε όχι.
Άλλα είναι που δεν έχουν γίνει κατανοητά. Πολύ λίγο έχει εμπεδωθεί, ότι η πολιτική στην Ελλάδα, είναι αυτή που στον καιρό της κρίσης, προστατεύει καλύτερα τις πιό ισχυρές κοινωνικές μερίδες (όπως ακριβώς πρίν από την κρίση τις πριμοδότησε). Χωρίς έλεος για τους λοιπούς. 
Τόσο στοργική προς τους μέν, τόσο ανελέητη προς τους δέ, όσο σε καμμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Προστατεύει αυτούς που συνήθως αποκαλούνται «οι πλούσιοι», αλλά μαζί και άλλες, ιδιαίτερης επιρροής ομάδες, καλά οχυρωμένες σε κάστρα πελατειακής ή άλλης σχέσης. Πόσο έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του μέσου πολίτη, ότι κατά βάση, απ' αυτό ακριβώς αρχίζουν και σ' αυτό καταλήγουν, όσα μας φαίνονται ως μοναδική στην Ευρώπη ανικανότητα των εδώ κυβερνώντων; Έχουμε συλλογισθεί επαρκώς, πόσο συνδέεται στενά με αυτή την πιστή, μέχρι πολιτικού θανάτου, σχέση εξυπηρέτησης ισχυρών αφεντάδων και καλών πελατών, αυτό που μας εμφανίζεται ως μοναδική παθογένεια του Ελληνικού κομματικού συστήματος και ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού ;

Όπως χαρακτηριστικά γράφηκε, «το σκάνδαλο των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτίναξε το θέμα της διαφθοράς από τις παράνομες συνταξιοδοτήσεις και άλλα πληβειακά παρόμοια, στην ανώτατη κλίμακα του οικονομικού κατεστημένου. Είναι προφανές ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η έρευνα στα επισφαλή δάνεια των συστημικών τραπεζών προς επιχειρηματίες που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία, αλλά είναι αμφίβολο εάν τελικώς αυτό αποτραπεί» (Κώστα Ιορδανίδη, Σωρεία ατυχών συμπτώσεων, στην "Καθημερινή" 19 Iανoυαρίου 2014).
Ωστόσο, πολύ πριν πολεμήσει μέχρι την τελευταία ρανίδα αξιοπιστίας για να υπερασπισθεί όλους μαζί, φοροφυγάδες και αθώους, της «λίστας Λαγκάρντ» ή των άλλων, μεγαλύτερων «λιστών», αυτό το κομματικό σύστημα, στις ένδοξες ημέρες των «παροχών και των κεκτημένων», είχε νομοθετήσει το φορολογικό σύστημα που ανοίγει ελεύθερα το  δρόμο στους φοροφυγάδες.
Πολύ πρίν περικόψουν μικρούς μισθούς ή συντάξεις με «οριζόντιες» περικοπές, πρίν καταστρέψουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είχαν νομοθετήσει το δήθεν ενιαίο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα (με τις τερατώδεις ανισότητες που αποκαλύπτονται τώρα), είχαν κατασκευάσει μεγαλειώδεις ασφαλιστικούς πύργους στην άμμο, είχαν πριμοδοτήσει το αίσχος της εκτεταμένης παροχής ανασφάλιστης μισθωτής εργασίας με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών. 
Και τώρα τι;  
Η μεν  κυβερνητική πλευρά στηρίζει την «ιδιομορφία» του νοτιο-Βαλκανικού βάλτου, εκτός των άλλων και με το όπλο της μεταρρυθμιστικής αδράνειας: Αδράνεια βέβαια για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Καμμιά αδράνεια γι' αυτό που κατάντησε να σημαίνει η λέξη «μεταρρύθμιση» στην Ελλάδα. Και πάντοτε με το υπερόπλο της ταξικής αδιαλλαξίας: Πάντα τόσο στοργική προς τους μέν, τόσο ανελέητη προς τους δέ, όσο σε καμμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. 
Και οι ευνοούμενοι, οι προστατευόμενοι; Πώς «στηρίζουν την αλλαγή (που δεν γίνεται), ελέγχοντας την εξουσία»; Φυσικά με τον κουτοπόνηρο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο της αντιπολιτευτικής διεκδίκησης, της προστασίας των κεκτημένων με τον «συνδικαλισμό του εξασφαλισμένου», με τον τρόπο της κριτικής, έως χαοτικά αντιπαραθετικής υποστήριξης και αντιστήριξης του χάους. «Κάντε μας και άλλα χατήρια, όλα όσα ποθούμε, γιατί δεν θα διστάσουμε να πάμε στους απέναντι. Και μαζί μ' αυτούς, θα πάμε γι' άλλες Πολιτείες». Όχι, δεν πρόκειται για ασυνήθιστη προετοιμασία ταξικής αποστασίας, αλλά για τον παλιό καλό βυζαντινισμό του «διεκδικητικού συνδικαλισμού των πλουσίων», με τις τόσες ρίζες σ' αυτή τη χώρα. 
Και έτσι, ελπίζουν να την κερδίσουν πάλι την παρτίδα: «Όλα ν' αλλάξουν, για να μείνουν όλα ίδια», όπως στον παλιό καλό καιρό του Γατόπαρδου, αφήνόντάς μας «κατάπληκτους από την απληστία και τη σκληρότητα των πλούσιων γερόντων» (Νίκου Ξυδάκη, Ο Γατόπαρδος, οι Καταραμένοι). 
Και επειδή διαφεύγει αυτή η κοινωνικά ανελέητη Ελληνική μοναδικότητα - και εξαιτίας άλλων πραγμάτων βέβαια -, μένει ανεξήγητη ή ερμηνεύεται με ασαφείς και επιφανειακούς τρόπους, η λεγόμενη Ελληνική ιδιομορφία: Για ποιούς λόγους η δική μας χώρα είναι η πιό βαρειά άρρωστη της Ευρωπαϊκής επιδημίας; Γιατί, ενώ το πρόβλημα είναι κοινό, Ευρωπαϊκό, ωστόσο η χώρα μας ήταν και παραμένει περίπτωση ξεχωριστή, «ειδική και δύσκολη» ; Τυχαίο;

 Γ. Ρ.

(Updated, με συμπεράσματα από ένα τεκμηριωμένο - με αριθμούς και διαγράμματα - κείμενο:
cornelsen : Δεν είναι μυστήριο αλλά θέμα απλής αριθμητικής – και λογικής)


 
    Πηγή:  cornelsen : Δεν είναι μυστήριο αλλά θέμα απλής αριθμητικής – και λογικής

2 σχόλια:

 1. Δεν υπάρχει μεγάλο κόμμα, δημοσιογράφος ή κανάλι με αυτό το κεντρικό πρόταγμα.
  Άρα ο άξονας που θέσατε δεν υπάρχει, σας συνιστω, εσάς και των αναγνωστών σας, ιατρικό έλεγχο των ψευδαισθήσεών σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ως ειρωνεία, ενδιαφέρουσα και κομψή παρατήρηση, αλλά θα καταλάβουν την ειρωνεία οι αρμόδιοι στα μεγάλα κόμματα, οι μεγαλο-δημοσιογράφοι και τα κανάλια;
   Χλωμό το βλέπω, στις δικές τους ψευδαισθήσεις δεν χωρά η ειρωνεία.

   Διαγραφή

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ Ισπανία ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χρήστος Γιανναράς Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Ernst Bloch Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος  - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι