Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Τρείς επιλογές της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Σε περίπτωση Grexit η ιστορία θα κρίνει πολύ σκληρά Μέρκελ και Ολλάντ

του Γκούντραμ Βολφ
  
   
Έχει ακόμη μια ευκαιρία η Ελλάδα για να μείνει στη ζώνη του ευρώ;  
Τα πάντα εξαρτώνται από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Έχουν τρεις επιλογές.
Η πρώτη είναι να δεχτούν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα γίνει αυτόματα αν δεν χορηγηθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι τράπεζες δεν θα μπορούν πια να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Η δεύτερη επιλογή είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα. Εάν υπάρξει γρήγορα συμφωνία, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν σχετικά γρήγορα. Θα ήταν αποδεκτό από την ελληνική πλευρά άν στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ρητά η ιδέα μιας ελάφρυνσης του χρέους. Για τους πιστωτές, η συγκρότηση μιας κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ήταν μια κίνηση που θα τους καθησύχαζε. 
Pieter Bruegel ο Πρεσβύτερος, Ψάρια
Τρίτο σενάριο θα ήταν μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ για παράδειγμα, αλλά χωρίς νέο πρόγραμμα βοήθειας. Το βασικό πρόβλημα αυτής της επιλογής είναι αν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τους Έλληνες ότι δεν κάνουν και πάλι ανοησίες ζώντας με πίστωση. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να καταστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή, ο ESΜ να αναλάμβανε ντε φάκτο τον έλεγχο.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα αποφασίσει η Σύνοδος, αλλά σε περίπτωση Grexit θα υποστούν σημαντικές απώλειες οι πιστώτριες χώρες. Ταυτόχρονα, αυτό θα τις εξέθετε σε άγνωστους κινδύνους μακροπρόθεσμα. Αν συμβεί Grexit , νομίζω ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα επωμισθούν πολύ βαριά πολιτική ευθύνη και η ιστορία θα τους κρίνει πολύ αυστηρά. Μέσα σε είκοσι χρόνια, απο τη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ δεν θα θυμούνται παρά μόνον αυτό ! 

Το τρίτο σενάριο είναι το λιγότερο πιθανό, αλλά το δεύτερο είναι εφικτό, εάν το χειριστούν με έξυπνο τρόπο. Μπορούν, λόγου χάρη, να συνδέσουν την αποπληρωμή του χρέους με το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ: αν υπάρχει ανάπτυξη, η Ελλάδα θα αποπληρώνει οφειλές της, σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει κατανοητό από τη γερμανική κοινή γνώμη. Θα είναι δύσκολο για την Μέρκελ, αλλά κάποια στιγμή οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν και δύσκολες επιλογές. 
Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο φαινόταν διχασμένο την περασμένη εβδομάδα. Θα επιφέρει η ελληνική κρίση μια μόνιμη διαίρεση;
Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο πρέπει να συνεργάζεται και να έχει μια κοινή θέση. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία η οποία να περιλαμβάνει και την Ιταλία, εκτός των άλλων. Δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του Νότου και του Βορρά. Άν συμβεί αυτό, θα ήταν μια θεμελιακή ρήξη της ευρωζώνης.
Pieter Bruegel ο Πρεσβύτερος, Η Απογραφή στη Βηθλεέμ
Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που φέρνει η Grexit;
Δεν βλέπω γεωπολιτικό κίνδυνο, γιατί δεν νομίζω ότι ο Πούτιν μπορεί να πάρει με το μέρος του την Ελλάδα. Ωστόσο, από πολιτική άποψη, η Grexit θα ήταν μια γιγαντιαία συλλογική ήττα για τη ζώνη του ευρώ. Θα χάναμε πολύ από το διεθνές μας κύρος, πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Από οικονομική σκοπιά, υπάρχει ο φόβος ότι οι καταθέτες στις περιφερειακές χώρες θα θέλουν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους στη Γερμανία για να εξασφαλίσουν τα ευρώ τους. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.
O Guntram B. Wolff είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες από το 2013. Τα ερευνητικά του αντικείμενα είναι η ευρωπαική οικονομία και διακυβέρνηση, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Wolf και το Ινστιτούτο εκπονούν πραγματογνωμοσύνες για τις Συνόδους των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, για την Bundestag και το Γαλλικό Κοινοβούλιο (Assemblée Nationale). Είναι μέλος του Conseil d'Analyse Economique του Γάλλου προέδρου.Επίσης είναι μέλος του Solvay Brussels School's στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Σπούδασε οικονομικά στην Βόννη, στην Τουλούζη, στο Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ) και στο Πασσάου. Μιλά τη Γερμανική, Γαλλική, Αγγλική, Βουλγαρική και Ισπανική γλώσσα. 
Δημοσιεύει μεταξύ άλλων στους Financial Times, New York Times, Wall Street Journal, στο Caixin, Nikkei, El Pais, La Stampa, FAZ, Handelsblatt, Les Echos και συμμετέχει σε εκπομπές του BBC και της ZDF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ Ισπανία ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χρήστος Γιανναράς Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Ernst Bloch Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι