Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Έντιμος συμβιβασμός ή πορεία στα βράχια;

του Νίκου Καϊμάκη
  
  
Οι κλυδωνισμοί που βγήκαν προσφάτως στην επιφάνεια της πολιτικής επικαιρότητας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία.
Η πολιτική που άσκησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιτυχή έκβαση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, παρότι σωστή κατά βάση, εμφανίζει σημεία έλλειψης συνοχής, ταλάντευσης και αναποτελεσματικότητας, χωρίς βέβαια να θεωρείται ως αποτυχημένη.
Η κριτική αποτίμησή της όμως, δεν μπορεί να γίνεται εν θερμώ η να επιχειρείται να ενταχθεί στις παντός είδους ιδεοληψίες και τα αριστερά σύνδρομα που ενδημούν ως πραγματικότητα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια αναλυτικής προσέγγισης της πολιτικής και το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτιμηθούν σε συνθήκες ηρεμίας, νηφαλιότητας και προ παντός με βάση τις πραγματικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Πριν επομένως επιχειρήσει κάποιος να προχωρήσει σε κριτική για την ασκούμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει με περίσκεψη και σοβαρότητα να ενσκήψει και να μελετήσει τις «αντικειμενικές συνθήκες» και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση διαπιστώσεις, όσο γίνεται πιο τεκμηριωμένες. Αυτή την προσπάθεια θα επιχειρήσει το παρόν σημείωμα να αποτυπώσει, στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε όλοι σ' αυτή η χώρα. 
Pieter Bruegel ο Πρεσβύτερος - Η Πτώση του Ίκαρου
Διαπίστωση πρώτη:
Κάθε μέρα που περνάει με τις σκληρές, προφανώς όχι τυχαία, διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επιδεινώνει με ραγδαίο τρόπο την οικονομική κατάσταση, τη ρευστότητα, την παραγωγική υπόσταση και την κοινωνική κατρακύλα της χώρας και οδηγεί στην εκτίμηση ότι η μόνη υπαρκτή και σχετικά αξιόπιστη διέξοδος που διαφαίνεται στον ορίζοντα, που μπορεί να διακόψει τη πορεία της προς τα βράχια, είναι ο «έντιμος και αμοιβαίος συμβιβασμός». Όποιος εκτιμήσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, μπορεί κάλλιστα να τον προτείνει, να τον περιγράψει και να ζητήσει την επικύρωσή του από το κόμμα και τον ελληνικό λαό. Όλα τα άλλα είναι κινήσεις και πρακτικές αδιέξοδες.
Διαπίστωση δεύτερη:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, παρόλο που αιφνιδίασε και κατατρόπωσε το συστημικό-πολιτικό κατεστημένο εντός και εκτός της χώρας, αλλά και συνεχίζει ακόμη να διεκδικεί διαπραγματευτική επιτυχία, δεν επιδίωξε ούτε μπόρεσε να συνθέσει μια ενιαία, συνεκτική και ολοκληρωμένη πρόταση κυβερνητικής παρέμβασης για να την επιβάλλει χωρίς άχρηστους και άεργους κλυδωνισμούς.
Αντίθετα η κυβερνητική πρακτική του λειτούργησε αποσυσπειρωτικά, με τις αποσπασματικές, αψυχολόγητες και υπερφίαλες εξαγγελίες μετά τις εκλογές, αλλά κυρίως πριν από αυτές, δίπλα στην απειρία, τη χασμωδία και την πρακτική των κυβερνητικών στελεχών. Πλήρωσε τις επιλογές κάποιων μη κατάλληλων προσώπων, που διατήρησαν μετά την ανάληψη ευθυνών εξωπραγματικές και ανεφάρμοστες για τη συγκεκριμένη περίοδο απόψεις, οι οποίες θόλωσαν κατά βάση την ορθή και επαρκή κυβερνητική πολιτική και αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αποτελεσματικής και αξιόπιστης εφαρμογής τη πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον κατάλληλο χρόνο. Πέρασαν έτσι 100 ημέρες με πενιχρά κυβερνητικά αποτελέσματα, επικοινωνιακές ενοχλήσεις από λάθη και απειρίες, αλλά και με αναδυόμενες αντιθέσεις μέσα στο κόμμα.
  Διαπίστωση τρίτη:
Τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σωστή πολιτική κατεύθυνση αλλά και με τα τυχόν λάθη της και τις ανεπάρκειές της, βρίσκεται μόνη απέναντι σε ένα πανίσχυρο συστημικό πεδίο, που εκτείνεται μέσα και έξω από τη χώρα, χωρίς συμμάχους, παρά μόνο με μια εντολή απλής «ανάθεσης» από μια μικρή πλειοψηφία και με πρόσκαιρη ανοχή και συναίνεση από την «ιδιόμορφη» ελληνική κοινωνία που απλώς παρακολουθεί. Η αδυναμία διεξόδου από την κρίση της διαπραγμάτευσης, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής δραστηριότητας, εκτός από τις αντικειμενικές πολύ δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζει και εσωτερικό μέτωπο, λόγω των αρνητικών συνδρόμων και των εμμονών πολλών αριστερών ή άλλων που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, που αυταπατώνται και νομίζουν ότι βρισκόμαστε σε επαναστατική ή ένοπλη περίοδο.
Διαπίστωση τέταρτη:
Η άλλη «διαπραγματευτική πλευρά», οι δανειστές, οι εταίροι, οι θεσμοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες, η παγκόσμια κοινή γνώμη, δεν βλέπουν την Ελλάδα ως το κέντρο της Γής. Δεν έχουν κατανοήσει, βοηθούντων των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ, τα λάθη που έχουν γίνει σε βάρος της χώρας μας και αγνοούν ότι η Ελλάδα όδευε προς τη χρεωκοπία πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 
Ειδικότερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάται ή αγνοείται το σκληρό και ανάλγητο πλαίσιο των δανειστών, των θεσμών και των εταίρων μας, που λόγω ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών, δεν έχουν καμία διάθεση να υποκύψουν στις επιδιώξεις ή τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δέχονται τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα για ένα συμβιβασμό, ο οποίος όμως θα σεβαστεί τους κανόνες της Ένωσης, τη συνέχεια του δεύτερου προγράμματος στήριξης και του ελληνικού κράτους. Η επιλογή τους αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ευαισθησιών ηγετών, κρατών ή θεσμών, αλλά είναι απόρροια της εκτίμησης, ότι η υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για να εκτεθεί σε οποιοδήποτε κίνδυνο αμφισβήτησης της συνοχής της με ένα Grexit, τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα αμφισβήτησής της και αναδύονται κίνδυνοι σοβαρότεροι στο εσωτερικό της, από πολύ μεγαλύτερες χώρες και δυνάμεις, π.χ. με ένα Βρετανικό Brexit ή με μια προεδρία της Μαρί Λεπέν. Η εκτίμηση αυτή είναι σωστή και έγκαιρα τη διαπίστωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπερεκτιμήθηκε, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να σκοντάψουν σε τοίχο και να περισσεύσουν οι σκληράδες της εσωτερικής κατανάλωσης.
Διαπίστωση Πέμπτη:
Η σύγκρουση που επέλεξε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει τη σκληρή στάση των δανειστών, στηρίχθηκε στην γνωστή και μη εξαιρετέα, εν πολλοίς αντιφατική συμπεριφορά της Ελληνικής κοινωνίας, που με ευκολία φορτώνει όλες τις ευθύνες και τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας στους δανειστές, απαιτεί ένα συμβιβασμό εντός της Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται τις περίφημες κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα απορρίπτει κάθε εξωπραγματική και απονενοημένη προσπάθεια Grexit.
Anton Mozart - Πύργος της Βαβέλ
Επομένως είναι τουλάχιστον ανόητο αυτό που ισχυρίζονται ορισμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκφράζουν ή ομιλούν στο όνομα των διαθέσεων της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, όταν προτείνουν άκρως επικίνδυνες και επιπόλαιες προτάσεις «ρήξης» ή επιστροφής στη δραχμή, κάτω από τελείως δυσανάλογους συσχετισμούς δύναμης σε ιδεολογικό, πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, εντός και εκτός της χώρας. Προτάσεις που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση ενός ήδη χρεοκοπημένου και διαλυμένου θεσμικά κράτους εντός της ευρωζώνης. Η πιθανότερη εκδοχή στην περίπτωση αυτή, είναι η Ελλάδα μετατραπεί σε ένα «Κόσοβο» εντός της ζώνης του Ευρώ. 
Μαζί με αυτές στις διαπιστώσεις, πρέπει να συνυπολογιστούν τα αποτελέσματα από άλλες ιστορικές εμπειρίες ή ανάλογους πειραματισμούς, που διαδραματίστηκαν στο παγκόσμιο σκηνικό, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ορθότητα του πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση κάποιες υπερβολές ή λάθη που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες 100 ημέρες, οι οποίες προφανώς δεν θα κρίνουν μια πολιτική με ορίζοντα τετραετίας.
Επομένως, το μόνο που οφείλουν να κάνουν οι προαναφερθείσες απόψεις, της «ρήξης» και του «Grexit», που δεν απηχούν έτσι ή αλλιώς τις απόψεις των μελών και των στελεχών του κόμματος ούτε της Ελληνικής κοινωνίας, να αναμείνουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και να στρατευθούν με την πολιτική της κυβέρνησης, που μάχεται για να ανατραπούν πολιτικές «παρένθεσης» ή «κεντροαριστερών» επιδιώξεων. Να συναινέσουν στη διαμόρφωση κλίματος συσπείρωσης και παραμονής της Αριστεράς στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Να παραμείνει η πολιτική της τετραετούς προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, χωρίς υπονομεύσεις και αστήριχτες και ανόητες κατηγορίες περί διολισθήσεων σε «κεντροαριστερές» επιλογές, που αποτελούν αντικειμενικά υπονόμευσή της. 
 ανώτερο τεχνικό στέλεχος της ΔΕΗ, στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς Διετέλεσε επίσης, διευθυντής στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στον ιστότοπο Μετά την Κρίση:
   
  
Νίκος Καϊμάκης: "Ανεξάρτητες αρχές και ΜΚΟ στην Ευρώπη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι