Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Αυταρέσκεια αντί αυτοεξέτασης και αυτογνωσίας. Αγανακτούν εναντίον του Τραμπ κατόπιν εορτής εκείνοι που του έστρωσαν το δρόμο

του Γιάκομπ Άουγκστάιν
 
© Der Spiegel - Jakob Augstein: Selbstgerechter Protest Die Vertrumpung der Welt, 26.01.2017
  
Τώρα αγανακτούν εναντίον του Τραμπ εκείνες οι ελίτ οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για την εκλογική επιτυχία του Τραμπ. Θα ήταν καλύτερο όλοι αυτοί να ρωτούσαν τον εαυτό τους: Τι κάναμε μέχρι χθές; Τι θα κάνουμε αύριο, άν ο Τραμπ ως πρόεδρος επιτύχει τους στόχους του;
 
Tην παγκοσμιοποίηση δεν τη βλέπουμε μόνον στην οικονομία. Έχει παγκοσμιοποιηθεί και η αγανάκτηση. Ομοφυλόφιλοι, γυναίκες, δημοσιογράφοι, κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, πανεπιστημιακοί καθηγητές όλων των χωρών - όλοι έχουν ενωθεί κατά του Ντόναλντ Τραμπ! Τώρα όλοι αυτοί παίρνουν μέρος στο Black-lives-matter+occupy+women's-march. Πού ήταν όμως η διαμαρτυρία τους όταν χτίζονταν τα θεμέλια του οικοδομήματος «εκλογική επιτυχία Τραμπ»; Η φιλελεύθερη κοινωνία απέτυχε πικρά στα ζητήματα του παρελθόντος. Και δεν έχει απάντηση στο πιο σημαντικό ερώτημα του μέλλοντος: Τι θα κάνει, αν αποδειχτεί επιτυχής και η προεδρία Τραμπ;
Η τραγουδίστρια Μαντόννα είναι τόσο θυμωμένη για τον νέο πρόεδρό της, ώστε ονειρεύεται «να ανατινάξει τον Λευκό Οίκο στον αέρα». Έτσι ακριβώς το είπε. Ούτε ο ίδιος ο Τραμπ δεν λέει τέτοιες βλακείες. Στην πορεία των γυναικών στην Ουάσιγκτον η Μαντόννα και όλες οι γυναίκες με τα ροζ σκουφιά ούρλιαζαν από την ολόψυχη οργή τους. Όμως, την εποχή που τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης διανέμονταν με άδικο τρόπο, την εποχή που οι εργαζόμενοι έχαναν τις δουλειές τους και οι οικογένειές τα σπίτια τους, πόσο δυνατά ακουγόταν η διαμαρτυρία; 
Άν σε ενοχλεί για πρώτη φορά η αδικία μόνον όταν βλέπεις να έχει επιπτώσεις σε σένα τον ίδιο, αυτό ονομάζεται αυταρέσκεια.
Οι αστές γυναίκες, οι δημοσιογράφοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι καλλιτέχνες, όσοι διαμαρτύρονται τώρα εναντίον του Τραμπ, στο παρελθόν ήταν οι κερδισμένοι, οι επωφελημένοι από ένα σύστημα που φρόντιζε για τα δικαιώματα, την ώρα που αδιαφορούσε παντελώς για την δικαιοσύνη. 
«Flyover states» αποκαλούν στις ΗΠΑ το εκτεταμένο εσωτερικό της χώρας ις μεσόγειες πολιτείες που βρίσκονται μακριά από τους δύο ωκεανούς], στο οποίο χρωστά την εκλογή του ο Τραμπ. Τα αεροπλάνα τις προσπερνούν, απλά και μόνον πετούν από πάνω τους, ακολουθούν το δρόμο που ενώνει τις δύο ακτές· εκεί στις ακτές αυτές, του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, ζεί η φιλελεύθερη κοινωνία. Αυτό δεν είναι αποκλειστικά και μόνον αμερικανικό φαινόμενο: Σε όλο τον Δυτικό κόσμο, τα προηγούμενα χρόνια, το πλήθος των αποκλεισμένων και ηττημένων περιοριζόταν μόνον στο να παρατηρεί από πίσω και εξ αποστάσεως τα «συμπυκνώματα ατμών» που άφηνε πίσω του το «αεροπλάνο» της παγκοσμιοποίησης.
Αυτό που έρχεται ως απάντηση είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος που φορά τώρα το ένδυμα του Τριβούνου του Λαού [το αξίωμα του Τribunus plebis στην αρχαία Ρώμη είχε ως ρόλο ένα είδος υπεράσπισης των πληβείων, του λαού]. Είναι η απόδειξη ότι ισχύει ένας νόμος ζοφερός: Στις κρίσεις του ο καπιταλισμός γεννά τον φασισμό και η δημοκρατία όχι μόνον στέκεται αδύναμη απέναντί του, αλλά και του προετοιμάζει τον δρόμο. Αυτός ο άνθρωπος δεν ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα. Εξελέγη δημοκρατικά.
Το γεγονός ότι ο κόσμος όλος μετατρέπεται σε γήπεδο βολικό για το παιχνίδι των Τραμπ είναι η τραγωδία της εποχής μας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διδασκόμαστε. Η παρανόηση συνεχίζεται, ο διχασμός γίνεται βαθύτερος.
Στην εφημερίδα New York Times ένας γλωσσολόγος χλευάζει το απλοϊκό λεξιλόγιο που επιλέγει ο νέος πρόεδρος· ο Τραμπ μόνον «λέει», δεν «ομιλεί». Αυτή η ανόητη αλαζονεία είναι μια απόδειξη της δικής του αφασίας. Τέτοιοι φιλελεύθεροι δεν έχουν τίποτε περισσότερο να πουν στους αποκλεισμένους, σ' αυτούς που εκλέγουν τους Τραμπ και Σία.
Ακλόνητοι, παρά τα συμβαίνοντα, συνεχίζουμε να εξυμνούμε με ενθουσιασμό την φιλελεύθερη δημοκρατία και τον σπουδαίο ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης, λες και η αποτυχία της δημοκρατίας και των Μέσων Ενημέρωσης δεν είναι ολοφάνερη εδώ και πολύ καιρό.  
Όταν έχεις απέναντι ως αντίπαλο την πραγματικότητα, ο εμπαιγμός, η χλεύη είναι αδύναμο όπλο.
Στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Στέφαν Νιγκεμάγιερ (Stefan Niggemeier) μας κάλεσε όλους να αμυνθούμε ενάντια στην πραγματικότητα.
«Δεν πρέπει», έγραψε ο δημοσιογράφος [FAS - Stefan Niggemeier, Die neue Norm, 22.01.2017], «αυτός ο πρόεδρος να μας γίνει οικείος· δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να αλλάξει τις ιδέες μας για το τι είναι κανονικότητα».  
Τι θλιβερή συμβουλή! Το έδαφος από το οποίο φύτρωσε η επιτυχία του Τραμπ ήταν οι «δικές μας» ιδέες περί κανονικότητας. Εμείς φταίμε.
Όταν έχεις απέναντι ως αντίπαλο την πραγματικότητα, ο εμπαιγμός, η χλεύη είναι αδύναμο όπλο. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακαινίσει «δρόμους, γέφυρες, σήραγγες, αεροδρόμια, σχολεία και νοσοκομεία» και θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Θα γίνω ο μεγαλύτερος παραγωγός θέσεων εργασίας που δημιούργησε ποτέ ο Θεός». Και οι φιλελεύθεροι γέλασαν: Το χέρι του Θεού στην αγορά εργασίας; Το γέλιο θα πρέπει γρήγορα να τους κάθησε στο λαιμό, όπως και η αγανάκτησή τους. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό των 20.000.
Washington, 20.1.2017, λίγο πριν αρχίσει η τελετή της ορκομωσίας FAZ)

O Jakob Augstein, γιός του ιδρυτή του Spiegel Rudolf Augstein, αρθρογραφεί στον Spiegel και στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung, Zeit, Der Freitag («Παρασκευή», την οποία εκδίδει ο ίδιος).
  
Επιλογή πρόσφατης αρθρογραφίας του J. Augstein: Im Zweifel links (Der Spiegel - γερμανικά)
 

Πρόσφατα γραπτά του στον ιστοχώρο Μετά την Κρίση:
    
   
  
  
 
  
    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι