Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Ανοικτή επιστολή προς την καγκελάριο: Αγαπητή κυρία Μέρκελ...

του Γιάκομπ Άουγκστάϊν
    
... η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι: Ναι στο ευρώ, ναι στις εξαγωγές. Όχι στην Πολιτική Ένωση. Αυτό, όσο πιό πολύ διαρκεί, τόσο πιο παράλογο γίνεται. Κυρία Μέρκελ, τολμήστε! Ενώστε την Ευρώπη, όπως ο Χέλμουτ Κολ ένωσε τη Γερμανία.
   
Όλοι σας θεωρούν, κυρία Μέρκελ, άτομο που έχει την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Αλλά δεν γίνεται να είστε τόσο ταπεινόφρων, ώστε να είστε εντελώς αδιάφορη για το τι θα λέει κάποια μέρα για σας η ιστορία. Η «ιχτορία» [στα επίσημα γερμανικά η ιστορία είναι Geschichte - Γκεσίχτε, στην τοπική διάλεκτο του Παλατινάτου, στην περιοχή του Ρήνου, Gechichte -  Γκεχίχτε], όπως ονομαζόταν στη διάλεκτο του Παλατινάτου της πατρίδας του προ-προπροηγουμένου σας στην καγκελαρία. Είχε καλή τύχη εκείνος: «αχλάδι» μεν [τον αποκαλούσαν ειρωνικά έτσι λόγω του σχήματος της κεφαλής του], «Bimbes» δε [στη διάλεκτο του Παλατινάτου η λέξη σημαίνει το πως να κάνεις καριέρα και να πλουτίζεις], ωστόσο θα θυμόμαστε πάντα τον Χέλμουτ Κολ ως πατέρα της γερμανικής ενότητας και του ευρώ. Ως μεγάλο πρωτεργάτη της υπέρβασης των συνόρων. Πώς θα θυμόμαστε εσάς, κυρία Μέρκελ; Ως την καγκελάριο που έβαλε τέλος στην ευρωπαϊκή ενοποίηση; 
Αυτή τη στιγμή, η κληρονομιά του Αντενάουερ, του Ντε Γκωλ, του ντε Γκάσπερι και του Κολ φεύγει σαν το νερό μέσα από τα δάχτυλά μας και χάνεται. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό συμβαίνει ακριβώς τώρα που οι Γερμανοί είμαστε τόσο ισχυροί στην ήπειρό μας, όσο δεν είμασταν ποτέ άλλοτε μετά το τέλος της εποχής του «Τρίτου Ράιχ». Και δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτή τη διαπίστωση μέσα στα πλαίσια που δημιουργεί το παρελθόν. 
Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα! Και δεν κάνετε τα πάντα! 
© Photo: Deutsche Welle
© Photo: Αυγή
Θυμάστε; Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχτηκε δέκα νέα κράτη-μέλη το 2003, η Διακήρυξη των Αθηνών έγραφε: «Η Ένωση αυτή αντιπροσωπεύει την κοινή μας αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στις συγκρούσεις αιώνων και να αφήσουμε πίσω μας τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της ηπείρου μας».
Σήμερα οι εθνικές προκαταλήψεις μας έχουν συμπαρασύρει και πάλι. Και σεις το επιτρέψατε. Το 2011 εκφράζατε δυσαρέσκεια: «Είναι επίσης σημαντικό... όλοι να προσπαθούν εξ ίσου... Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ο ένας να έχει μακροχρόνιες άδειες διακοπών και ο άλλος πολύ μικρές...». Δεν ξέρατε τότε πόσο σκληρά μοχθούν οι Έλληνες, ώστε να τα βγάλουν πέρα, παρά την απελπιστική κατάσταση της χώρας τους; Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι Έλληνες εργάζονταν το 2011 με μέσο όρο 2039 ώρες ανά έτος εργασίας - πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι άνθρωποι στις περισσότερες άλλες συγκρίσιμες χώρες. Στις ΗΠΑ, εργάζονταν 1.786 ώρες, στην Ιταλία 1.772 και στην αγαπητή μας Γερμανία, κυρία Μέρκελ, μόνον 1.405 ώρες ανά έτος. 
Σας εξήγησε ο Τσίπρας τι καταστροφές προκάλεσε στη χώρα του η δική σας πολιτική της λιτότητας; Το ονομαστικό ακαθάριστο εισόδημα έχει μειωθεί σε ποσοστό σχεδόν 25 % μεταξύ 2008 και 2012. Η ανεργία μεταξύ 2008 και 2014 αυξήθηκε από το 7,3 στο 26,6 %, ενώ στους νέους φθάνει το 44 %. Και φυσικά, πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους πολύ σκληρότερα παρά τους ισχυρότερους: τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν χάσει σχεδόν το 86 %  του εισοδήματός τους, τα πλουσιότερα μόνον το 20 % περίπου. Η φορολογική επιβάρυνση του ημίσεως των πολιτών, αυτού που ανήκει στις χαμηλότερες εισοδηματικές κλίμακες, αυξήθηκε κατά 337 %, ενώ του άλλου ημίσεως, με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, μόνον κατά 9 %. 

Από οικονομική σκοπιά εντελώς άχρηστο
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο των γερμανικών συνδικάτων Γκούσταβ Χορν (Gustav Horn), οι αδιαμφισβήτητοι αριθμοί δείχνουν, πώς εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα «καταβυθίστηκαν οικονομικά από μια λιτότητα πολύ σκληρή και καθόλου ισόρροπα μοιρασμένη από κοινωνική άποψη». Και το χειρότερο: Από οικονομική σκοπιά ήταν εντελώς άσκοπη και άχρηστη. Η ζήτηση στη χώρα μειώθηκε τόσο, ώστε η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει. 
Έχετε ερημώσει την Ελλάδα, αγαπητή κυρία Μέρκελ. Μόνη σας το καταφέρατε. Δεν μου φαίνεται παράδοξο που οι Έλληνες σας παρουσιάζουν με το μουστάκι του Χίτλερ. 
© Photo: Spiegel - Lefteris Pitarakis
«Memento moriendum esse»! [Να θυμάστε ότι είστε θνητός] Αυτό έλεγαν στον νικητή αυτοκράτορα της αρχαίας Ρώμης οι σκλάβοι πίσω από το αυτί του, αυτοί που κρατούσαν το στεφάνι του απο φύλλα δάφνης κατά τη θριαμβευτική πομπή. Αυτό λέει ο θρύλος. Ποιος σας υπενθυμίζει την παροδικότητα σας, τώρα που βρίσκεστε στην κορυφή της δύναμής σας; Γιατί το ξέρετε; μαζί με την δύναμη έρχεται και η τύφλωση. Σας αποδίδουν τη φράση: «Είμαι κάπως απομονωμένη μέσα στην ΕΕ, όμως δεν πειράζει, έχω δίκιο». Η φράση αυτή είναι τρομακτική. 
Δεν χρησιμοποιήσατε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να κάνετε τη μεγάλη χειρονομία συμφιλίωσης με τον ελληνικό λαό, που τη χρειαζόμαστε επειγόντως. Και επίσης, δεν την χρησιμοποιήσατε για να κάνετε μιαν εμπνευσμένη, θερμή έκκληση προς την Ευρωπαϊκή συνείδηση. Ολόκληρη η ήπειρος κοιτάζει προς εσάς και σεις λέτε: «Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο πολύτιμο εγχείρημα, ώστε πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να την αναπτύξουμε περισσότερο και καλύτερα». 
http://www.bundeskanzlerin.de/Content/DE/Artikel/2015/03/Bilder/2015-03-23-tsipras-merkel.jpg?__blob=bpaBuehneBK&v=2
Από τον επίσημο ιστότοπο της Α. Μέρκελ - http://www.bundeskanzlerin.de
Στην πολιτική σας σταδιοδρομία, έχετε αποδείξει ότι διαθέτετε ικανότητα προσαρμογής σε μέγιστο βαθμό. Αποδείξτε το για μια φορά ακόμη· και αν όχι για την Ευρώπη, τότε κάντε το για τον εαυτό σας. Ποιό θα είναι το μέλλον σας; Έχετε εκλεγεί τρεις φορές στην καγκελαρία. Ακόμη και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών) πιστεύει ότι μπορείτε να εκλεγείτε και για τέταρτη φορά. Αλλά συγκρίνεται αυτό με μια τιμητική θέση στο βιβλίο της ιστορίας; Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Και τα δύο μαζί δεν θα τα έχετε. Έτσι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: αν πάρετε με τόλμη το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια σας, οι Γερμανοί δεν θα σας επανεκλέξουν. Έ και λοιπόν; 
Φανταστείτε ότι γίνεστε η μητέρα της ευρωπαϊκής ενότητας, όπως ο Κολ ήταν ο πατέρας της γερμανικής ενότητας! Θα εξασφαλίσετε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Πάνθεον. Δείξτε δύναμη ψυχής. Βάλτε τον θεμέλιο λίθο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
O Jakob Augstein, γιός του ιδρυτή του Spiegel Rudolf Augstein, αρθρογραφεί στον Spiegel και στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung, Zeit, Der Freitag (Παρασκευή, που εκδίδει ο ίδιος).
Επιλογή πρόσφατης αρθρογραφίας του J. Augstein: Η στήλη  Im Zweifel links  (Σε περίπτωση αμφιβολίας, αριστερά - Der Spiegel - γερμανική γλώσσα)
   
  
Γιάκομπ Άουγκστάιν - Η θρησκεία ως κοινωνική ουτοπία: Η εναλλακτική λύση του Ιησού
   
Bimbes mit Bimbes - Der Aufklärer/Wer lügt; (Der Spiegel 5/2000, 31.1.2000)
Για την υπόθεση χρηματισμού που σήμανε το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χέλμουτ Κολ.
http://www.boeckler.de/
Μελέτη του Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler (HBS) των γερμανικών συνδικάτων (DGΒ) σε συνεργασία με τους καθηγητές Τάσο Γιαννίτση και Σταύρο Ζωγραφάκη: 


Γκούσταβ Χορν (διευθυντής IMΚ)
Γκούσταβ Χορν: Ευθύνεται και η Γερμανία για την κρίση ("Έθνος")
«...Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Ο ασθενής είναι σταθεροποιη-μένος, αλλά δεν μπορεί ακόμη να τρέξει και πάλι. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακά κίνητρα, προκειμένου η Ευρώπη να ξανασταθεί στα πόδια της. Με το ευρώ, αυτό θα γίνει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι χωρίς την νομισματική ένωση».

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ Ισπανία ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χρήστος Γιανναράς Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Ernst Bloch Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger J. Augstein Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Miroslav Krleža Mudde Niels Kadritzke Otto Bauer Ruskin Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια

Luka Lisjak Gabrijelčič: Χάννα Άρεντ, τα πρώτα χρόνια
Hannah Arendt, zgodnja leta (στο Razpotja - Σλοβενικά)

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin

Zygmunt Bauman, Krzysztof Pomian, Marcel Gauchet, Michael Kazin
Ο 21ος αιώνας: Ένας κόσμος χωρίς την αριστερά (“Kultura Liberalna” - Πολωνία, αγγλικά)

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος - του Μικαέλ Λεβύ

K.S. Karol (1924 - 10 Απριλίου 2014), ο δημοσιογράφος   - του Μικαέλ Λεβύ
- «Με ποιανού το μέρος είστε, κύριε Κάρολ»; - «Είμαι με τον εαυτό μου»

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι

Η Ρεïχανέχ Τζαμπαρί και οι νάρκισσοι
Φιλελεύθεροι και «μαρξιστές» νάρκισσοι της «γενιάς του '68» στη Δύση, ποτέ δεν θα καταλάβουν γιατί προτίμησε το μνήμα για να μη παραιτηθεί από την αξιοπρέπειά της. Η αδιαφορία τους είναι φυσικό επακόλουθο της ιδεολογίας και της νοοτροπίας τους

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν

«Σταθμοί του Σταυρού», μια ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκμαν
Η Μαρία ανήκει και στους δύο κόσμους, αλλά και σε κανέναν από αυτούς. Οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν. Αντεπεξέρχεται όσο καλύτερα μπορεί στις απαιτήσεις των μεν και των δε, χωρίς να διστάζει να στηλώσει το κορμάκι της όταν διακυβεύονται οι αρχές της. Δε θέλει να τη φωτογραφίζουν, να την αναγκάζουν να ακούει ποπ μουσική, να λέει ψέματα, να αφίσταται των αξιών της. Δεν είναι ψόφιο ψάρι· πάει ενάντια στο ρεύμα. Θα θυσιάσει τη ζωή της για να μιλήσει επιτέλους ο τετράχρονος αδερφός της, που αρχίζει να θεωρείται αυτιστικός από ιατρούς και οικογένεια : μόλις ξεψυχήσει, ο αδερφός της αρχίζει να μιλάει - του Ν. Ράπτη

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate

Jean Monnet's Brandy and Europe's Fate
Οι οραματισμοί του Ζαν Μονέ για την ενωμένη Ευρώπη και η αντιμετώπιση της κρίσης
- του Strobe Talbott (The Brookings Essay)

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο

Georg Trakl (1887-1914) - Ένας οδοιπόρος στον μαύρο άνεμο
Η ποίηση στα σκοτεινότερά της και στα καλύτερά της
Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια, μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα

Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Πολιτική εξουσία και ζώα
Ένας ρόλος για τα κατοικίδια στους χώρους της εξουσίας

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Street Art Utopia

Street Art Utopia
We declare the world as our canvas

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» - τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι