Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ανοικτή επιστολή προς την καγκελάριο: Αγαπητή κυρία Μέρκελ...

του Γιάκομπ Άουγκστάϊν
    
... η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι: Ναι στο ευρώ, ναι στις εξαγωγές. Όχι στην Πολιτική Ένωση. Αυτό, όσο πιό πολύ διαρκεί, τόσο πιο παράλογο γίνεται. Κυρία Μέρκελ, τολμήστε! Ενώστε την Ευρώπη, όπως ο Χέλμουτ Κολ ένωσε τη Γερμανία.
   
Όλοι σας θεωρούν, κυρία Μέρκελ, άτομο που έχει την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Αλλά δεν γίνεται να είστε τόσο ταπεινόφρων, ώστε να είστε εντελώς αδιάφορη για το τι θα λέει κάποια μέρα για σας η ιστορία. Η «ιχτορία» [στα επίσημα γερμανικά η ιστορία είναι Geschichte - Γκεσίχτε, στην τοπική διάλεκτο του Παλατινάτου, στην περιοχή του Ρήνου, Gechichte -  Γκεχίχτε], όπως ονομαζόταν στη διάλεκτο του Παλατινάτου της πατρίδας του προ-προπροηγουμένου σας στην καγκελαρία. Είχε καλή τύχη εκείνος: «αχλάδι» μεν [τον αποκαλούσαν ειρωνικά έτσι λόγω του σχήματος της κεφαλής του], «Bimbes» δε [στη διάλεκτο του Παλατινάτου η λέξη σημαίνει το πως να κάνεις καριέρα και να πλουτίζεις], ωστόσο θα θυμόμαστε πάντα τον Χέλμουτ Κολ ως πατέρα της γερμανικής ενότητας και του ευρώ. Ως μεγάλο πρωτεργάτη της υπέρβασης των συνόρων. Πώς θα θυμόμαστε εσάς, κυρία Μέρκελ; Ως την καγκελάριο που έβαλε τέλος στην ευρωπαϊκή ενοποίηση; 
Αυτή τη στιγμή, η κληρονομιά του Αντενάουερ, του Ντε Γκωλ, του ντε Γκάσπερι και του Κολ φεύγει σαν το νερό μέσα από τα δάχτυλά μας και χάνεται. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό συμβαίνει ακριβώς τώρα που οι Γερμανοί είμαστε τόσο ισχυροί στην ήπειρό μας, όσο δεν είμασταν ποτέ άλλοτε μετά το τέλος της εποχής του «Τρίτου Ράιχ». Και δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτή τη διαπίστωση μέσα στα πλαίσια που δημιουργεί το παρελθόν. 
Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα! Και δεν κάνετε τα πάντα! 
© Photo: Deutsche Welle
© Photo: Αυγή
Θυμάστε; Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχτηκε δέκα νέα κράτη-μέλη το 2003, η Διακήρυξη των Αθηνών έγραφε: «Η Ένωση αυτή αντιπροσωπεύει την κοινή μας αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στις συγκρούσεις αιώνων και να αφήσουμε πίσω μας τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της ηπείρου μας».
Σήμερα οι εθνικές προκαταλήψεις μας έχουν συμπαρασύρει και πάλι. Και σεις το επιτρέψατε. Το 2011 εκφράζατε δυσαρέσκεια: «Είναι επίσης σημαντικό... όλοι να προσπαθούν εξ ίσου... Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ο ένας να έχει μακροχρόνιες άδειες διακοπών και ο άλλος πολύ μικρές...». Δεν ξέρατε τότε πόσο σκληρά μοχθούν οι Έλληνες, ώστε να τα βγάλουν πέρα, παρά την απελπιστική κατάσταση της χώρας τους; Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι Έλληνες εργάζονταν το 2011 με μέσο όρο 2039 ώρες ανά έτος εργασίας - πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι άνθρωποι στις περισσότερες άλλες συγκρίσιμες χώρες. Στις ΗΠΑ, εργάζονταν 1.786 ώρες, στην Ιταλία 1.772 και στην αγαπητή μας Γερμανία, κυρία Μέρκελ, μόνον 1.405 ώρες ανά έτος. 
Σας εξήγησε ο Τσίπρας τι καταστροφές προκάλεσε στη χώρα του η δική σας πολιτική της λιτότητας; Το ονομαστικό ακαθάριστο εισόδημα έχει μειωθεί σε ποσοστό σχεδόν 25 % μεταξύ 2008 και 2012. Η ανεργία μεταξύ 2008 και 2014 αυξήθηκε από το 7,3 στο 26,6 %, ενώ στους νέους φθάνει το 44 %. Και φυσικά, πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους πολύ σκληρότερα παρά τους ισχυρότερους: τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν χάσει σχεδόν το 86 %  του εισοδήματός τους, τα πλουσιότερα μόνον το 20 % περίπου. Η φορολογική επιβάρυνση του ημίσεως των πολιτών, αυτού που ανήκει στις χαμηλότερες εισοδηματικές κλίμακες, αυξήθηκε κατά 337 %, ενώ του άλλου ημίσεως, με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, μόνον κατά 9 %. 

Από οικονομική σκοπιά εντελώς άχρηστο
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο των γερμανικών συνδικάτων Γκούσταβ Χορν (Gustav Horn), οι αδιαμφισβήτητοι αριθμοί δείχνουν, πώς εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα «καταβυθίστηκαν οικονομικά από μια λιτότητα πολύ σκληρή και καθόλου ισόρροπα μοιρασμένη από κοινωνική άποψη». Και το χειρότερο: Από οικονομική σκοπιά ήταν εντελώς άσκοπη και άχρηστη. Η ζήτηση στη χώρα μειώθηκε τόσο, ώστε η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει. 
Έχετε ερημώσει την Ελλάδα, αγαπητή κυρία Μέρκελ. Μόνη σας το καταφέρατε. Δεν μου φαίνεται παράδοξο που οι Έλληνες σας παρουσιάζουν με το μουστάκι του Χίτλερ. 
© Photo: Spiegel - Lefteris Pitarakis
«Memento moriendum esse»! [Να θυμάστε ότι είστε θνητός] Αυτό έλεγαν στον νικητή αυτοκράτορα της αρχαίας Ρώμης οι σκλάβοι πίσω από το αυτί του, αυτοί που κρατούσαν το στεφάνι του απο φύλλα δάφνης κατά τη θριαμβευτική πομπή. Αυτό λέει ο θρύλος. Ποιος σας υπενθυμίζει την παροδικότητα σας, τώρα που βρίσκεστε στην κορυφή της δύναμής σας; Γιατί το ξέρετε; μαζί με την δύναμη έρχεται και η τύφλωση. Σας αποδίδουν τη φράση: «Είμαι κάπως απομονωμένη μέσα στην ΕΕ, όμως δεν πειράζει, έχω δίκιο». Η φράση αυτή είναι τρομακτική. 
Δεν χρησιμοποιήσατε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να κάνετε τη μεγάλη χειρονομία συμφιλίωσης με τον ελληνικό λαό, που τη χρειαζόμαστε επειγόντως. Και επίσης, δεν την χρησιμοποιήσατε για να κάνετε μιαν εμπνευσμένη, θερμή έκκληση προς την Ευρωπαϊκή συνείδηση. Ολόκληρη η ήπειρος κοιτάζει προς εσάς και σεις λέτε: «Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο πολύτιμο εγχείρημα, ώστε πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να την αναπτύξουμε περισσότερο και καλύτερα». 
http://www.bundeskanzlerin.de/Content/DE/Artikel/2015/03/Bilder/2015-03-23-tsipras-merkel.jpg?__blob=bpaBuehneBK&v=2
Από τον επίσημο ιστότοπο της Α. Μέρκελ - http://www.bundeskanzlerin.de
Στην πολιτική σας σταδιοδρομία, έχετε αποδείξει ότι διαθέτετε ικανότητα προσαρμογής σε μέγιστο βαθμό. Αποδείξτε το για μια φορά ακόμη· και αν όχι για την Ευρώπη, τότε κάντε το για τον εαυτό σας. Ποιό θα είναι το μέλλον σας; Έχετε εκλεγεί τρεις φορές στην καγκελαρία. Ακόμη και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών) πιστεύει ότι μπορείτε να εκλεγείτε και για τέταρτη φορά. Αλλά συγκρίνεται αυτό με μια τιμητική θέση στο βιβλίο της ιστορίας; Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Και τα δύο μαζί δεν θα τα έχετε. Έτσι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: αν πάρετε με τόλμη το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια σας, οι Γερμανοί δεν θα σας επανεκλέξουν. Έ και λοιπόν; 
Φανταστείτε ότι γίνεστε η μητέρα της ευρωπαϊκής ενότητας, όπως ο Κολ ήταν ο πατέρας της γερμανικής ενότητας! Θα εξασφαλίσετε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Πάνθεον. Δείξτε δύναμη ψυχής. Βάλτε τον θεμέλιο λίθο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
O Jakob Augstein, γιός του ιδρυτή του Spiegel Rudolf Augstein, αρθρογραφεί στον Spiegel και στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung, Zeit, Der Freitag (Παρασκευή, που εκδίδει ο ίδιος).
Επιλογή πρόσφατης αρθρογραφίας του J. Augstein: Η στήλη  Im Zweifel links  (Σε περίπτωση αμφιβολίας, αριστερά - Der Spiegel - γερμανική γλώσσα)
   
  
Γιάκομπ Άουγκστάιν - Η θρησκεία ως κοινωνική ουτοπία: Η εναλλακτική λύση του Ιησού
   
Bimbes mit Bimbes - Der Aufklärer/Wer lügt; (Der Spiegel 5/2000, 31.1.2000)
Για την υπόθεση χρηματισμού που σήμανε το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χέλμουτ Κολ.
http://www.boeckler.de/
Μελέτη του Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler (HBS) των γερμανικών συνδικάτων (DGΒ) σε συνεργασία με τους καθηγητές Τάσο Γιαννίτση και Σταύρο Ζωγραφάκη: 


Γκούσταβ Χορν (διευθυντής IMΚ)
Γκούσταβ Χορν: Ευθύνεται και η Γερμανία για την κρίση ("Έθνος")
«...Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Ο ασθενής είναι σταθεροποιη-μένος, αλλά δεν μπορεί ακόμη να τρέξει και πάλι. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακά κίνητρα, προκειμένου η Ευρώπη να ξανασταθεί στα πόδια της. Με το ευρώ, αυτό θα γίνει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι χωρίς την νομισματική ένωση».

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι