Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Πωλ Κρούγκμαν: Τι κέρδισε η Ελλάδα;
«Ψυχραιμία και συνεχίστε»


 του Πωλ Κρούγκμαν

© The New York Times - The Opinion Pages   - : What Greece Won (27.2. 2015)

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολλά δραματικά επεισόδια, η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η συμφωνία συμπληρώθηκε απο την ελληνική πλευρά με κάποιες λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τους όρους της. Πώς πήγε λοιπόν η διαπραγμάτευση; 
Άν πιστέψουμε πολλά από τα δελτία ειδήσεων και τις γνώμες των τελευταίων ημερών, πρόκειται για καταστροφή - ότι ήταν μια «παράδοση» του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας. Είναι φανερό ότι έτσι ακριβώς σκέφτονται και ορισμένες πλευρές μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν συνέβη αυτό. Αντίθετα, η Ελλάδα έφερε σε πέρας τις διαπραγματεύσεις αρκετά καλά, αν και οι μεγάλες μάχες βρίσκονται μπροστά της. Με την επιτυχία αυτή, η Ελλάδα έχει κάνει καλό και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Για να καταλάβουμε τι συνέβη, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το κύριο επίδικο θέμα συνοψίζεται σε έναν μόνο αριθμό: στο μέγεθος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των κρατικών εσόδων και των κρατικών δαπανών, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους. Με το πρωτογενές πλεόνασμα μετρώνται οι πόροι που στην πραγματικότητα η Ελλάδα μεταφέρει στους πιστωτές της. Ο,τιδήποτε άλλο, περιλαμβανομένου του ονομαστικού μεγέθους του χρέους (το οποίο είναι λίγο-πολύ ένας αυθαίρετος αριθμός και έχει ελάχιστη σχέση με το ποσό που αναμένεται να πληρώσει η Ελλάδα), είναι σημαντικό μόνον στο βαθμό που επηρεάζει το πρωτογενές πλεόνασμα που υποχρεώνεται η Ελλάδα να πραγματοποιήσει.
Το να πραγματοποιήσει η Ελλάδα οποιοδήποτε πλεόνασμα (με δεδομένη την βαθειά ύφεση στην οποία βρίσκεται, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη πτώση στα φορολογικά έσοδα), είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, είναι το αποτέλεσμα απίστευτων θυσιών. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα σαφής ότι προτίθεται να επιμείνει στην πραγματοποίηση ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος διαρκώς. Όποιος είναι δυσαρεστημένος που οι διαπραγματεύσεις δεν αφήνουν χώρο για μια πλήρη αντιστροφή της λιτότητας, για στροφή προς την Κεϋνσιανή δημοσιονομική τόνωση, αυτός δεν ήταν καλά ενημερωμένος. 
Το πραγματικό επίδικο ζήτημα ήταν, αν η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να επιβάλει ακόμη περισσότερη λιτότητα. Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου το πρωτογενές πλεόνασμα θα τριπλασιαζόταν μέσα στα προσεχή χρόνια, πράγμα που θα είχε τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία της χώρας και για το λαό. 
Ποιός ο λόγος να συμφωνήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση σ' ένα τέτοιο πράγμα; Ο λόγος ήταν ο φόβος. Στην πραγματικότητα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και σε άλλες οφειλέτριες χώρες δεν έχουν τολμήσει να αμφισβητήσουν τις ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών λόγω του φόβου ότι θα τιμωρηθούν: φοβούνται ότι οι πιστωτές θα διακόψουν τις ροές ρευστότητας ή, ακόμη χειρότερα, ότι θα συμπιέσουν το τραπεζικό τους σύστημα, σε περίπτωση που οι οφειλέτες αρνηθούν τις όλο και πιο βάναυσες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.  
Οπισθοχώρησε λοιπόν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησε να εξασφαλίσει αυτά τα μελλοντικά πλεονάσματα που θα στραγγαλίσουν την οικονομία της; Όχι. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα κέρδισε νέα ευελιξία για το τρέχον έτος, καθώς και μια ασαφή διατύπωση για τα μελλοντικά πλεονάσματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι ή και τίποτε. 
Ωστόσο οι πιστωτές «δεν την έβγαλαν απο την πρίζα». Αντίθετα, επιτρέπουν να διατεθεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα, προκειμένου να βγάλει τους επόμενους μήνες. Ας πούμε ότι μ' αυτό τον τρόπο «έδεσαν την Ελλάδα με ένα κοντό λουρί», πράγμα που σημαίνει ότι η μεγάλη μάχη για το μέλλον της χώρας βρίσκεται μπροστά. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν ενέδωσε στην πίεση και αυτό από μόνο του είναι ένα είδος νίκης. 
Γιατί τότε όλες αυτές οι αρνητικές αναφορές; Για να είμαστε δίκαιοι, η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι το μόνο ζήτημα. Υπήρχαν και υπάρχουν επιχειρήματα και διαφορές απόψεων σχετικά με άλλα πράγματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει να μην ακυρώσει συμφωνίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς και ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπου είναι φανερό ότι μερικές από τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» της εποχής της λιτότητας θα παραμείνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε επίσης να πατάξει την φοροδιαφυγή. Όμως ποιός ο λόγος να θεωρηθεί ήττα για μια αριστερή κυβέρνηση η είσπραξη των φόρων; Αυτό για μένα είναι μυστήριο. 
Ωστόσο, τίποτε από αυτά που συνέβησαν δεν δικαιολογεί τέτοια διαδεδομένη ρητορική περί αποτυχίας. Στην πραγματικότητα, η αίσθησή μου είναι πως βλέπουμε εδώ μια ανίερη συμμαχία μεταξύ αριστερόστροφων σχολιαστών με μη ρεαλιστικές προσδοκίες και των Μέσων Ενημέρωσης που ταυτίζονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία αρέσκονται σε αφηγήσεις για ελληνικές πανωλεθρίες, γιατί αυτό αναμένουν να συμβεί στους αλαζόνες οφειλέτες. Όμως δεν υπήρξε καμμιά πανωλεθρία. Προσωρινά τουλάχιστον, στην Ελλάδα φαίνεται να έχει διακοπεί ο κύκλος που οδηγεί σε όλο και πιο άγρια ​​λιτότητα. 
Όπως ήδη είπα, με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα έχει κάνει καλό και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να θυμόμαστε πως στο παρασκήνιο του ελληνικού δράματος υπάρχει μια ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία, παρά κάποιους θετικούς αριθμούς τελευταία, φαίνεται ότι εξακολουθεί να διολισθαίνει στην παγίδα του αποπληθωρισμού. Η Ευρώπη στο σύνολό της έχει απεγνωσμένη ανάγκη να τελειώσει η τρέλα της λιτότητας, και αυτή την εβδομάδα υπήρξαν κάποια ελαφρά θετικά σημάδια. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επιβάλει πρόστιμο στη Γαλλία και στην Ιταλία ως τιμωρία για την υπέρβαση των στόχων τους στο δημόσιο έλλειμμα. 
Η επιβολή αυτών των προστίμων θα ήταν πράξη παραφροσύνης, με δεδομένη την πραγματικότητα που επικρατεί στις αγορές. Η Γαλλία μπορεί να δανειστεί εκδίδοντας ομόλογα που έχουν περίοδο πέντε ετών και πληρώνοντας επιτόκιο 0,002 %. Σωστά διαβάσατε, 0,002 % [πρόκειται για δανεισμό στην πράξη άτοκο]. Ωστόσο, έχουμε δει πολλά παρόμοια δείγματα παραλογισμού τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ελληνική ιστορία έπαιξε ρόλο σ' αυτή την επανεμφάνιση της λογικής. 
Εν τω μεταξύ, η πρώτη πραγματική εξέγερση οφειλέτριας χώρας εναντίον της λιτότητας είναι ένα καλό αξιοπρεπές ξεκίνημα, έστω κι αν κανείς δεν είναι έτοιμος να το πιστέψει. Πως λένε στα ελληνικά το “Keep calm and carry on”?
«Ψυχραιμία και συνεχίστε».


O Paul Krugman, στη σελίδα γνώμης των New Υork Times
  
Paul Krugman στον ιστότοπο Μετά την Κρίση
Στο γερμανικό περιοδικό «Blätter für deutsche und internationale Politik» και στη συνέχεια στο συλλογικό έργο «Η Ευρώπη σε κρίση - Δημοκρατία ή καπιταλισμός;» των εκδόσεων «Blätter», συμπεριλήφθηκαν ως μέρος της ευρύτερης συζήτησης για την κρίση στην ευρωζώνη 2 κείμενα του Πωλ Κρούγκμαν: Wir sparen uns zu Tode και Austerität: Der Einsturz eines Glaubensgebäudes (ΝΥΤ “How the Case for Austerity Has Crumbled”) 
Στον Β' τόμο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου που κυκλοφορεί, τα 2 κείμενα έχουν τίτλους «Πως κατέρρευσε το θεωρητικό οικοδόμημα της πολιτικής της λιτότητας» και «Λιτότητα μέχρι θανάτου».
Ο Β' τόμος περιέχει επίσης κείμενα των Elmar Altvater, Peter Bofinger, Jürgen Habermas, Rudolf Hickel, Isabell Lorey, Claus Offe, Stephan Schulmeister, Wolfgang Streeck, Hubert Zimmermann, Karl Georg Zinn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Enrico Berlinguer (1981):

Enrico Berlinguer (1981):
Η ηθική διάσταση στην κρίση της πολιτικής

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Wolfgang Münchau

Wolfgang Münchau
Ο συντάκτης οικονομικών θεμάτων Βόλφγκανγκ Μύνχάου (Financial Times - Der Spiegel)

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο Φρανκφουρτιανός από τη Νεμπράσκα: Δικαιοσύνη & ελπίδα απέναντι στην ιδιοτέλεια των ελίτ

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη

Βαλκανική Χερσόνησος, η όμορφη
Όριο της Ευρώπης, οριακή Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1821 1968 αειφορία αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια Ευρωκομμουνισμός ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καζαντζάκης Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κινηματογράφος Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πολωνία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Ulrike Guérot Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Στο τέλος της γης
Νταβίντ Γκρόσμαν: Το πένθος του πατέρα και της Ιστορίας

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη

Κουνκούς ή Δίας, ένας λευκός γάτος απο τη Μοσούλη
Μια ιστορία προσφυγιάς, στη Λέσβο και στη Νορβηγία

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Erik Stokstad («Science»): New rice variety could feed the planet without warming it

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών (Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Καθημερινή», αναδημοσίευση «Δασαρχείο»)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο

Οι φλαμουριές ανθίζουν στο Σεράγεβο
Η λογοτεχνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της - Azra Nuhefendić

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas
¨Ολα τα κείμενα από το περιοδικό "Blätter für deutsche und internationale Politik"
(pdf, Γερμανικά)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)

Ρούντι Ντούτσκε, Ραλφ Ντάρεντορφ (Φράϊμπουργκ, 1968 - H «επί της στέγης του αυτοκινήτου συνομιλία»)
Ο ήπιος επαναστάτης χωρίς δόγμα με τον φιλελεύθερο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κέϋνς - Υπερβάσεις «φραγμάτων» σε μια εποχή που η Πολιτική γραφόταν με κεφαλαίο «Π»

The Roosevelt Institute

The Roosevelt Institute
Ελεωνόρα και Φραγκλίνος Ρούσβελτ - Πολιτική για καιρούς οικονομικής κρίσης

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο
(πέθανε τον Μάïο του 2014)

Ο εκ των υστέρων αποχαιρετισμός στον Λουκάνικο, κατά κόσμον Θόδωρο <br>(πέθανε τον Μάïο του 2014)
Ο σκύλος - σύμβολο μιας σκληρής εποχής, η προσωπικότητα του 2011 (Time)

Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά
Ένα κομμάτι Θεσσαλονίκης του χθές και του σήμερα

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης:
Γιατί μεγαλώνει διαρκώς η κοινωνική ανισότητα

Christopher Lasch

Christopher Lasch
Ο καταναλωτισμός υπονομεύει τις αξίες της σταθερότητας και της αφοσίωσης, προπαγανδίζει
την καταστροφή της οικογενειακής ζωής

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)

Jürgen Habermas - αφιέρωμα στο περιοδικό Esprit, 8/9-2015 (γαλλικά)
Βλέπει τον εαυτό του ως κοινωνιολόγο κυρίως, όμως είναι και ο «τελευταίος φιλόσοφος» ή μάλλον κάνει φιλοσοφική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική φιλοσοφία- τι ζητά η φιλοσοφία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ
Hθικολόγος, συντηρητικός, εργατιστής, προπαγανδιστής της λιτότητας;¨Η επικριτής του καταναλωτισμού και της σπατάλης, για μια άλλη πολιτική ηθική, υπέρ του «μικρού» πολίτη;

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι